Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Sprzedać Dom jednorodzinny - pośrednie finansowanie mieszkania i tymczasowe wynajem

Napisany przez Livechange
Cześć droga społeczności,

często czytam milcząco, ale dzisiaj zarejestrowałem się, ponieważ potrzebuję porady.

Muszę sprzedać mój Dom (pozostałe 250k kredytu budowlanego, szacowany dochód 750k, oferta 800k, zysk musi być podzielony z byłym partnerem). Ponieważ mam dzieci i dlatego chcę pozostać w miejscowości, nie mogę czekać na sprzedaż i szybko szukać czegoś nowego (prawie brak ofert kupna i wynajęcie nikogo ze mną i z dziećmi oraz psem).

Znalazłem nowe mieszkanie, które ma być zfinansowane endfällig na 4%. Płacę tylko odsetki. Ponieważ kwota jest dość wysoka, a muszę nadal pokrywać ratę za Dom do czasu sprzedaży, planuję wydzierżawić mieszkanie na czas określony, aby odpisać odsetki oraz koszty pierwszych napraw.

Ponieważ muszę wszystko rozwiązać samemu, oto moje pytanie: Czy ktoś zauważył jakąś oczywistą pomyłkę myślową?

Dziękuję za wcześniejsze zastanowienie się!

Re: Sprzedać Dom jednorodzinny - pośrednie finansowanie mieszkania i tymczasowe wynajem

Napisany przez BenniG
Cześć,

więc chcesz kupić mieszkanie i wynająć je na czas określony, ale chcesz pozostać w domu, dopóki nie zostanie sprzedane.
Czy dobrze rozumiem?

Jak długo chcesz wynająć swoje mieszkanie?
Czy chcesz wynająć swoje mieszkanie jako apartament na wakacje (np. za pośrednictwem Airbnb)?
Nie chcesz czekać na zakup mieszkania, ponieważ uważasz, że takie świetne mieszkanie nie pojawia się często?
Czy umawiasz się na możliwość dodatkowej spłaty kapitału w wysokości 100% w swoim kredycie?

Cześć Benni, dzięki za odpowiedź. Tak, wszystko jest dokładnie tak, jak mówisz. Nie chcę wynajmować przez Airbnb, a jedynie na czas do końca roku. W razie potrzeby można przedłużyć. Mamy tutaj wielu pracowników projektowych i studentów, więc powinno to sprawnie działać poprzez ogłoszenie. Mogę sobie też wyobrazić, że sprzedawczyni zostanie tu na stałe w ramach umowy najmu. Aktualnie remontuje ona Dom za granicą. Osoby z mojego otoczenia twierdzą, że zwariowałem. Sprzedać Dom w ogóle się nie opłaca, a potem jeszcze kupować coś bez środków z tej transakcji.

Napisany przez bruno68
Bez odpowiedniej porady i wsparcia nic z tego nie będzie, niestety.

Ponieważ trzeba sprawdzić przygotowania do finansowania. A sytuacja dochodowa również się zmienia.

Aby w ogóle sprawdzić, czy i jak finansować. Może się okazać, że sprzedacie i refinansowanie okaże się niemożliwe.

Same dane:

Cena sprzedaży: 800.000 € Oferta
Pozostały dług: ....250.000 €
Saldo: .....550.000 €

Koszty rozwodu, gdy wartość wynosi 600.000 €, wynoszą 10.000 €
https://www.smart-rechner.de/scheidu...en/rechner.php

Jak wysoka będzie rekompensata za wcześniejszą spłatę, zależy od pozostałego okresu spłaty. Potrzebujecie pośrednika, ponieważ może się okazać, że należy Wam rekompensata.

W najlepszym wypadku moglibyście otrzymać 300.000 € ze sprzedaży domu!

Zasadniczo pożyczka musi zostać spłacona razem z odpowiednią księgą wieczystą, dlatego przekazanie nie jest już możliwe.

To, że nikt oprócz jednej osoby się nie zgłosił, wynika z Waszego złożonego zapytania, bez istotnych informacji. Co również niekoniecznie powinno być publiczne.

Ale Wasza sytuacja również nie jest łatwa. Zasadniczo wcześniej musi nastąpić pisemne porozumienie z byłym partnerem. Już tylko ze względu na dzieci.

Mój porad byłby, najpierw zakończyć rozwód. Wypłata może odbyć się dopiero później, gdy nowy Dom zostanie zajęty.
Dlaczego:
Niech nowe finansowanie nie będzie wymagało jego podpisu! Albo później w wyniku oszustwa (odstępstwa od prawdy) wierzyciele mogą rozwiązać umowę bez wypowiedzenia.

Proszę nie źle to zrozumieć, ale samodzielnie Wasze marzenia raczej spełzna na niczym, jeśli nie gorzej.

Trzeba także zrozumieć, że Wasz były partner musi być uwzględniony w planowaniu, bez jego zgody stracicie dużą część majątku z domu!

bruno68

Drogi Bruno, Dziękuję za odpowiedź! Faktycznie, przed godziną odmówiłem sprzedawczyni mieszkania. Coś, co mi bardzo nie pasuje, ale jak słusznie zauważyłeś, zbyt wiele jest od tego zależne. Zauważam, że moje pytanie jest skomplikowane, ponieważ nawet poza forum nie otrzymuję opinii. Masz również rację, że brakuje zbyt wielu informacji niezbędnych do analizy. Na przykład nie chcemy się rozwodzić, wszystkie decyzje konsultuję z moim byłym partnerem. Jestem jedynym właścicielem w księdze wieczystej, nie ma kary przedterminowej, ponieważ za kilka miesięcy kończy się okres wiążący. Bank sfinansowałby 300 tys. na termin płatności za mieszkanie. Mimo to cała sytuacja jest również dla mnie zbyt duża. Teraz najpierw się zatrzymam, a następnie postaram się - z moim mężem - podjąć rozsądną decyzję. Bardzo dziękuję!

Napisany przez 6Bankkaufmann
@livechange, Okej, teraz odwołują Państwo rezerwację lokalu. Jednak w ciągu kilku miesięcy będzie trzeba podjąć decyzję, ponieważ obowiązek związany z kwotą 250 000 euro dla istniejącej nieruchomości dobiega końca. Dlaczego jednak nie chcą się Państwo rozwieść, jak piszą? To oznacza, że żyją Państwo osobno, co z pewnością utrudnia uzyskanie nowego kredytu, ponieważ wiele banków wymaga wspólnej odpowiedzialności dłużników. Czy może istnieć już notarialna umowa dotycząca podziału majątku?

Ile kosztuje właściwie mieszkanie, które mieli Państwo prawie kupić i finansować 4%? Jaka jest cena zakupu?

Jak wysokie jest Państwa miesięczne dochód netto?

Po prostu potrzebujemy kilku konkretnych informacji, być może istnieje inna rozwiązanie dla Państwa?

Cześć Bankierze,

mieszkanie kosztowałoby 300k plus opłaty dodatkowe, bez pośrednika.

Mój mąż nie chce się rozwieść. Ponieważ mamy małe dzieci, zgodziłam się na to. Wydaje mi się, że w razie wątpliwości lepiej jest być w małżeństwie w przypadku śmierci jednego z nas. Ponadto dobrze się dogadujemy i nie chcę tego ryzykować.

Mamy parę mediatorów, która pomaga nam opracować skutki rozstania, notarialna umowa jest planowana na lato.

Bank wyraził gotowość do udzielenia mi kredytu hipotecznego. Miałabym zamiar wynająć dolne piętro (mamy dwa pełne piętra).

Dzięki temu do mojej pensji netto w wysokości 1600 euro (niepełny etat, klasa podatkowa 2, sektor publiczny) dochodziłyby również wpływy z wynajmu oraz alimenty na dzieci (które moim zdaniem bank uwzględni).

Mój mąż wyraził gotowość do rozważenia przekazania mi nieruchomości, która również jest na mnie zapisana, w formie wykupu.

Jednym z problemów, zgadzam się z Państwem, jest to, że odłożyłam decyzję o sprzedaży domu. Tak naprawdę cała ta sytuacja jest dla mnie zbyt dużym wyzwaniem pod względem ryzyka finansowego (wynajem, inwestycje w Dom, opłaty dodatkowe).

Napisany przez 2utopus
Czy macie ustaloną separację majątkową czy wspólność majątkową?

Czyli istnieje jeszcze (co najmniej) jedna nieruchomość?

Naturalnie mogą pojawić się problemy, jeśli dołączą nowi partnerzy / rodziny patchworkowe ...
ze względu na płatności alimentacyjne, jest się oczywiście dalej zależnym ... więc jeśli mąż coś złego się stanie lub wyjedzie za granicę, część dochodu może zniknąć.

Cześć Utopus,

Wzmocnienie mamy, w ramach następstw separacji zostanie ustalony podział majątku.

Ponieważ widzę także problem z przyszłymi partnerkami, chciałbym ustalić porozumienie dotyczące skutków separacji (póki jeszcze rozmawiamy jako małżeństwo i nie pojawiają się dodatkowe interesy).

Utrzymanie zostało uwzględnione, będzie wypłacane tylko w ramach minimalnej kwoty UHV. Jeśli coś się stanie, mogę otrzymać taką samą kwotę od strony państwowej. Oczywiście mam nadzieję, że do tego nie dojdzie. Nie wyjedzie za granicę, to nie jest jego styl. Na wypadek nagłego zgonu mamy ubezpieczenie na życie w kwocie pozostałego długu z kredytu. W takiej sytuacji za utrzymanie zajmuje się także strona państwowa (UHV).

Ale tak, Dom to i pozostaje dużym finansowym zobowiązaniem, którego niekoniecznie chciałbym brać na siebie sam. Ponowne zamieszkanie z kimś nie wchodzi w grę dla mnie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata