Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Odpisy podatkowe od sprzedaży udziałów z planu oszczędnościowego w funduszu akcyjnym?

Napisany przez Zappzarapp
Cześć,

mam plan oszczędzania w funduszach akcyjnych, do którego regularnie wpłacam od jakiegoś czasu, ale dotąd nie sprzedałem żadnych udziałów.

Mam również zlecenie rękojmi dla rachunku i konta rozliczeniowego. Ale dotyczy ono tylko odsetek, prawda?

Jeśli teraz fundusze akcyjne na moim rachunku wzrosły o X % przez cały ten czas, ile procent zostanie mi potrącone z tego wzrostu wartości przy sprzedaży udziałów, jeśli sprzedam część z nich?

Jeśli ma to jakieś znaczenie: Wpłaty składają się z mieszaniny środków z programu aktywizacji zawodowej oraz dodatkowych wpłat, niebędących częścią programu.

Re: Odpisy podatkowe od sprzedaży udziałów z planu oszczędnościowego w funduszu akcyjnym?

Napisany przez 2utopus
Generalnie, zgoda na zwolnienie z podatku dotyczy dochodów kapitałowych - także dywidendy/wypłaty zysków ze sprzedaży.

Przy sprzedaży papierów wartościowych obowiązuje zasad FIFO - pierwsze wykupowane są papierów wartościowych objętych planem oszczędnościowym.
Jeśli na przykład pierwsze X jednostek funduszu zostały kupione za 50€, a fundusz obecnie wart jest 100€, to oznacza zysk w wysokości 50€ na jednostkę.

W przypadku konta VL konieczne jest ocenienie - możliwe, że obowiązują tu okresy blokady, które należy przestrzegać - w przeciwnym razie konieczne może być zwrot dotacji rządowych.

Jednakże, zalecałbym dokładną analizę struktury kosztów - ile kosztuje konto - czy istnieje opłata za emisję - czy transakcje są obciążone jakimiś opłatami - jak wysokie są koszty TER funduszu - czy te koszty równoważą rządowe dopłaty?

Dziękuję za odpowiedź.

Spory są uwzględnione. Bieżące koszty depozytu też.

Konkretnie chodzi mi o opodatkowanie zysków, które przekraczają kwotę zwolnienia podatkowego podczas sprzedaży. Weźmy kilka przykładowych liczb: Załóżmy, że sprzedajemy X udziałów funduszu, które od czasu zakupu wzrosły o 2000 EUR. To jest całkowity zysk z udziałów, które chcemy sprzedać. Jednak kwota zwolnienia podatkowego wynosi na przykład tylko 500 EUR. Jak mocno zostanie opodatkowana pozostała kwota 1500 EUR? Ile zysku zostanie?

Napisany przez 2utopus
Jeśli fundusze są głównie inwestowane w akcje, to prawdopodobnie nadal masz 30% częściową ulgę podatkową - czy te 500€ to kwota zwolnienia z tego czy z poprzedniego roku?
(Ponieważ kwota wolna od podatku została zwiększona z 801 na 1000€ na osobę, większość zwolnień podatkowych również została dostosowana.)

W rozliczeniu podatkowym zawsze można wykorzystać niewykorzystane kwoty wolne od podatku - i zlecić przeprowadzenie oceny korzystniejszej (dotyczącej podatku dochodowego).

Jednak jeśli (hipotetycznie) odnoszą się one do zysku 2000€ z 30% częściową ulgą podatkową (600€) i 500€ kwotą zwolnienia, należałoby opodatkować 900€ - przy około 27% podatku od zysków kapitałowych, to około 243€ podatku od zysków kapitałowych i składki na solidarność - ewentualnie jeszcze podatek kościelny ... ale to oczywiście tylko moje prywatne obliczenia amatora - aby uzyskać wiarygodne informacje, powinieneś zapytać doradcę podatkowego/stowarzyszenie do spraw podatków lub urząd skarbowy według własnego wyboru.

W przypadku sprzedaży w ciągu 2 lat (2x1000€) podatek naturalnie znacząco by zmalał

Jako małżonkowie z kwotą wolną 2000€ i 30% częściową ulgą podatkową, można sprzedawać trochę co roku bez podatku.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Nie myślałem jeszcze o stopniowej sprzedaży rozłożonej na lata. Dzięki temu można znacznie lepiej wyjść na swoje. Zwłaszcza jeśli chodzi o większe kwoty. Problem tylko w tym, że jeśli faktycznie teraz potrzebujesz pieniędzy z funduszu akcyjnego, na przykład jako wkład własny do wykorzystania. Wtedy niestety nie zadziała. Wtedy musiałbym zacząć sprzedaż wcześniej.

Napisany przez 2utopus
Albo po prostu przenieś zlecenia zwolnienia od podatku w wysokości 1000€ od ciebie i 1000€ od małżonka/małżonki na konto depozytowe ... już ponad 2800€ rocznie będzie zwolnione z podatku przy częściowym zwolnieniu dla przeważających funduszy akcji.

Małżonka niestety nie istnieje ;-) Ale mimo wszystko dziękuję za sugestię.

Czy podatek, który trzeba zapłacić, ponieważ przekracza on kwotę wolną, jest od razu potrącany przy sprzedaży funduszy akcyjnych, czy może jest uwzględniany później w ramach rozliczenia podatkowego?

Napisany przez 2utopus
Czy to może być ubezpieczenie na życie oparte na funduszach inwestycyjnych, produkt Riester lub coś podobnego, objęte osłoną ubezpieczeniową?
W takim przypadku mogą obowiązywać zupełnie inne zasady w zależności od wieku / okresu inwestycji itp.

Nie, to zwykły plan oszczędzania w funduszach akcji. Mogę także całkowicie zrezygnować z płatności od pracodawcy w wysokości zaledwie 6,67 EUR na złotówkę i kontynuować regularne oszczędzanie w funduszu samodzielnie.

No więc jeśli dobrze zrozumiałem, to podatek, który mam zapłacić od zysków zbycia, nie zostanie odliczony od razu podczas sprzedaży funduszy inwestycyjnych, ale później podczas rozliczenia podatku dochodowego. Oznacza to, że przy sprzedaży najpierw otrzymuję cały zysk ze zbycia, ale później podatek na to będzie mi obliczony w ramach rozliczenia podatku dochodowego. Czy to jest prawidłowe?

Napisany przez 2tneub
Nie od razu. Jednakże, poprzez częściowe zwolnienie, kwota podlegająca opodatkowaniu jest zmniejszona, a następnie od niej odliczany jest limit zwolnienia podatkowego. To co pozostaje, jest następnie obciążane podatkiem od dochodów kapitałowych + składką solidarnościową.

Okej, dobrze. Dzięki za informację. W takim razie nie muszę uwzględniać dodatkowych potrąceń przy rozliczeniu podatku dochodowego później.

Wpłacam do planu oszczędnościowego na fundusze już od 15 lat, więc zgromadziło się sporo środków i przekroczę limity zwolnienia podatkowego od zysków, jeśli sprzedam akcje funduszy jednorazowo. Muszę powiedzieć, że nie przewidziałem tego podatku. Zawsze mówi się tylko o zwrocie z akcji funduszy. Oczywiście, gdybym mógł stopniowo sprzedawać fundusze, mogłbym zaoszczędzić sporo podatków. Ale ponieważ niespodziewanie pojawiła się możliwość zakupu nieruchomości, teraz jednak potrzebuję kapitału natychmiast. W takim przypadku nie ma innej opcji niż podatek.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata