Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Poszukuję listy kontrolnej do złożenia deklaracji podatkowej.

Napisany przez svcds
Cześć eksperci,

mam pytanie. Szukam kompletnego spisu kontrolnego dla mojego pierwszego zeznania podatkowego. Czy ktoś ma coś takiego? Oczywiście mam wszystkie paragony dotyczące kosztów uzyskania przychodów, ale może ktoś ma dobry przegląd tego, co można odliczyć.

Pozdrowienia
Knut

Napisany przez 2tneub
Nie będzie pełnej listy kontrolnej, ponieważ istnieje aż 7 różnych rodzajów dochodów. Do tego dochodzą różne odliczenia, niezwyczajne obciążenia, itp.
Być może warto wypróbować oprogramowanie takie jak na przykład Wieso. Na ile mi wiadomo, wspierają one użytkownika poprzez konkretne zapytania.
Ponieważ sam nie korzystam z tych programów, nie mogę jednak ocenić, które z nich są szczególnie dobre.

Napisany przez svcds
dlatego umieściłem to w cudzysłowie, być może istnieje coś równie kompletnego lub dobrego.

Napisany przez 2utopus
Czy w ogóle przekraczasz kwotę 1000€ jako koszty uzyskania przychodu?

Masz koszty związane z dojazdem do pracy/pracownią domową/dalszym kształceniem/narzędziami pracy/opieką nad dziećmi/stowarzyszeniami zawodowymi/kosztami leczenia/emeryturą/...

ale sprawdziłbym, jak robią to rodzice/przyjaciele/związki/koleżanki - i albo korzystałbym z konkretowego oprogramowania (np. Wiso) albo skorzystałbym z usług stowarzyszenia pomocy podatkowej.

Napisany przez svcds
tutaj jako nauczyciel jestem na luzie ) dobrze, sprawdzę

Napisany przez ZehWeh
To wszystko jest bardzo indywidualne, istnieją specjalne przypadki dla wielu zawodów lub grup zawodowych i wiele specyficznych rzeczy, które trzeba/powinno się wziąć pod uwagę.

Więc lepiej skonsultuj się z doradcą podatkowym, punktem konsultacyjnym ds. podatku dochodowego lub zdobądź oprogramowanie, które będzie prowadzić Cię przez złożenie deklaracji. Mogę polecić oprogramowanie WISO, ale są też inne dostępne. Te 30 € są dobrze zainwestowane! W zasadzie wszystko zostało już wymienione przez Utopusa.

Napisany przez Safta222
Pracuję z programem Wiso Steuer, który zadaje konkretne pytania, trudno jest coś zrobić źle.

Napisany przez 2utopus
Jasne, można również samodzielnie wprowadzić informacje do formularzy Elster, ale trzeba się znać, a czasami istnieją różne warianty wprowadzania informacji (na przykład czy jest to nietypowe obciążenie czy coś innego?) - wiele rzeczy można wpisać przy użyciu stałych stawek bez konieczności dostarczania dowodów (np. opłata za prowadzenie konta) - czy warto poświęcić czas na biuro w domu w konkretnym przypadku czy wystarczy na przykład stała kwota za home office? W przypadku klubu pomocy podatkowej, korzyścią jest również to, że pomagają oni w składaniu sprzeciwu - i w przypadku sukcesu walczą sądowo w imieniu członków. (I prawdopodobnie złożenie zeznania podatkowego prywatnie raczej podlega kontroli niż zeznanie wypełnione profesjonalnie.) Jeśli ktoś chce podjąć ryzyko, może najpierw spróbować sam - potem za pomocą oprogramowania, a następnie z pomocą klubu - i zobaczyć, czy dodatkowe koszty można zrekompensować wyższymi zwrotami...

Napisany przez 2tneub
W przypadku gabinetu nauczycieli prawdopodobnie istnieje wiele decyzji, które nie można po prostu zawrzeć w prostej liście kontrolnej. Lista kontrolna byłaby zatem ograniczona do tak/nie w przypadku gabinetu, po czym pojawiłby się osobny kwestionariusz. Na przykład przeliczyłem biuro domowe mojej żony podczas pandemii na 3 warianty, ponieważ zgodnie z pisemnymi instrukcjami jej pracodawcy można by było argumentować wszystko. W końcu skończyłem na prostej kwocie ryczałtowej za biuro domowe.

Napisany przez 2utopus
Gabinet jest naprawdę osobną sprawą - najpierw trzeba mieć do tego osobne pomieszczenie (bez szaf/sofy do spania/...) - następnie szkic tego - potem odpowiednie koszty (część czynszu/opłaty dodatkowe/odsetki/...) - następnie trzeba sprawdzić, czy jest to opłacalne w porównaniu do 5€ dziennie (od tego roku więcej dni niż wcześniej?)...

W ubiegłym roku było u mnie dość ciasno - a potem trzeba rozważyć, czy warto zrobić sobie troszkę więcej za kilka €...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata