Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyty dla dyrektorów z mniejszością blokującą / samodzielni pracownicy

Napisany przez Martin83
Które banki udzielają kredytów właścicielom firm posiadającym ponad 50% udziałów w przedsiębiorstwie, bez konieczności sprawdzania całej firmy? Na przykład poprzez przedstawienie ostatnich 3 odcinków wypłaty + ostatniego zeznania podatkowego?

Napisany przez 2tneub
Mogę ci w tym nie pomóc, ale może powinieneś jeszcze napisać, o jakiego rodzaju kredyt chodzi. kredyt hipoteczny/konsumencki/kredyt na zakup udziałów oraz o jaką kwotę chodzi. Myślę, że profesjonaliści będą w stanie lepiej to ocenić.

Napisany przez Martin83
Prosty kredyt konsumencki, 10 000 € na rok. Chce uniknąć długotrwałych weryfikacji sprawozdań finansowych/Bilansów dla takiej niewielkiej kwoty.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy jesteś TYLKO dyrektorem zarządzającym? Czy jesteś również wspólnikiem firmy?
Jeśli jesteś zarządzającym i wspólnikiem, jesteś niezależny i firma BWA itp. musi zostać dokładnie zbadana.
Jeśli jesteś tylko dyrektorem zarządzającym, jesteś zatrudniony.
Kim więc jesteś?

Napisany przez Martin83
Jestem dyrektorem zarządzającym i obecnie posiadam 100% udziałów. Spółka wypłaca mi miesięczną stałą pensję, dzięki czemu nie jestem pracownikiem zobowiązanym do ubezpieczenia społecznego, ale nadal jestem zatrudniony (umowa o pracę, zaświadczenie o zarobkach, podatek dochodowy przekazywany bezpośrednio do urzędu skarbowego). W zależności od banku, mogę być również traktowany jak osoba samozatrudniona, co z kolei wymaga ponownego przeprowadzenia skomplikowanych kontroli. Otrzymanie 3 zaświadczeń o zarobkach + ostatniego zeznania podatkowego + certyfikatu z oświadczeniem o wiarygodności kredytowej jest o wiele mniej skomplikowane.

Cześć Martin83, to absolutnie prawda, że jako posiadacz 100% udziałów jesteś traktowany przez bank jak osoba samozatrudniona. Tutaj nie ma opcji z zwykłą wypłatą pensji, tylko pełny pakiet.

Napisany przez Martin83
Wygląda na to, że większość banków tak to widzi, ale moim zdaniem to nie ma sensu. Pieniądze to pieniądze, a jeśli wpływają regularnie, nie widzę powodu, aby traktować je inaczej. W przypadku jednoosobowej działalności gospodarczej miałoby to sens, ale z wypłaty i podatku dochodowego wynika jasno, ile miesięcznie jest dostępne.

Tylko dlatego, że otrzymujesz jako dyrektor generalny dokument z napisaną tam pensją, nie oznacza w żaden sposób, że jest to dowód na to, jak ekonomicznie działająca firma, której w całości należysz, działa. Z pensji nie widać na przykład tego, czy Twoja firma ma ujemny kapitał na bilansie czy też znajduje się w złej kondycji. Wynagrodzenie tutaj z pewnością nie jest rzeczywiste. Trzeba prześwietlić i zbadać czy Twoje wynagrodzenie jest zasłużone w sposób zrównoważony, na podstawie kompletnych dokumentów firmowych. Jeśli Twoje liczby wyglądają dobrze i informacje z Crefo są również pozytywne, nie ma przeszkód dla oszacowania Twojego wniosku kredytowego.

Napisany przez Martin83
A jak dokładnie różni się to od wynagrodzenia mojej żony lub innych pracowników? Obydwa są regularnymi przychodami pieniężnymi.

W firmie, w której pracuje Pani, ktoś inny jest właścicielem firmy. To nie ma nic wspólnego z wynagrodzeniem, które Pani otrzymuje, lecz dotyczy struktury właścicielskiej firmy.

Napisany przez 2tneub
Martin83 pisze:
i w jaki sposób różni się to od wynagrodzenia mojej żony lub innych pracowników? Oba to regularne wpływy pieniężne

Problemem jest prawdopodobnie to, że jako wspólnik większościowy możesz w każdej chwili zmienić swoje wynagrodzenie poprzez uchwałę wspólników, ewentualnie obniżyć je nawet do zera.
Niemożliwe jest to w przypadku pracownika. Choć może on zostać zwolniony zgodnie z okresem wypowiedzenia, otrzymuje zazwyczaj zasiłki zastępcze i jest później zatrudnialny.
Teraz można zapytać, dlaczego jako wspólnik-dyrektor miałbyś obniżyć swoje wynagrodzenie. Przecież mogłeś podnieść swoje wynagrodzenie trzy miesiące temu, mimo że firma nie jest w stanie udźwignąć takiego wynagrodzenia, dostarczyć dowód dla banku i potem je znowu obniżyć.

Zakładam, że spółka nie jest tak płynna, że mogłaby ci udzielić pożyczki dla wspólników.

Napisany przez Martin83
W mojej firmie, takie same stałe wynagrodzenie. Nie ma różnicy w zwrocie.

Napisany przez Martin83
Teraz nasuwa się pytanie, dlaczego jako udziałowiec-dyrektor spółki miałbyś obniżać swoje wynagrodzenie. Przecież mogłeś zwiększyć swoje wynagrodzenie trzy miesiące temu, mimo że firma nie była w stanie tego wynagrodzenia udźwignąć, potwierdzasz to bankowi, a następnie obniżasz je ponownie.Można łatwo obalić ten argument, patrząc na zeznania podatkowe z poprzednich lat, tak samo jak to, że wynagrodzenie faktycznie nie zostało wypłacone. Ostatni argument byłby ekstremalnie głupi, ponieważ konieczne byłoby zapłacenie podatku od wynagrodzenia, które w rzeczywistości nie istnieje. Myślę, że banki powinny po prostu rozważać bardziej logiczne kwestie przy udzielaniu kredytów, zamiast narzucać ludziom sztywne formy. To, co kompletnie nie rozumiem, to dlaczego mogę łatwo uzyskać kredyty na 30 tysięcy, ale gdy chodzi o mniejsze kwoty, muszę wkładać więcej pracy administracyjnej niż wynosi sama suma kredytu.

Napisany przez yosh
Martin83 pisze:
W mojej firmie wynagrodzenie jest stałe. Nie ma różnicy w zwrocie.

Dużą różnicą jest to, że nie masz prawa do zasiłku dla bezrobotnych, jeśli coś pójdzie źle w firmie. Ponadto firma może mieć zobowiązania, które wpłyną na Twoją zdolność kredytową. Jestem w podobnej sytuacji i rozumiem, dlaczego banki chcą sprawdzać bilanse firmowe.

Napisany przez Martin83
No cóż, można by także przypuszczać, że pracownicy etatowi muszą iść do więzienia za przestępstwo albo po prostu zostać zwolnieni z okresem karencji. Przy finansowaniu, bez względu na kwotę, nie ma takich problemów, więc nie wiem, dlaczego kredyty są traktowane inaczej. Teraz po prostu pożyczyłem sobie od zaprzyjaźnionego przedsiębiorcy prywatnie po prostu dzwoniąc. Szczęście, że można to załatwić bez biurokracji.

I u ciebie przez przyjaciela, nawet bez zabezpieczeń.
Na pewno twój przyjaciel nie zgodził się cicho oddać praw do wynagrodzenia, jeśli nie będziesz w stanie spłacić raty.
To nie ma nic wspólnego z biurokracją, ale z całkowicie normalną oceną zdolności kredytowej.
Więc u ciebie się udało, super.

Napisany przez Martin83
Cały system opiera się na zaufaniu, które po prostu z czasem narasta. Jestem świadom/a, że banki nie mogą działać w ten sposób, jednak uważam, że test kredytowy nie jest konieczny, jeśli płatność można potwierdzić za pomocą odcinka płacowego i zeznań podatkowych z poprzednich lat (które również dokumentują to dochód przez dłuższy okres czasu). Nie widzę różnicy między wzięciem pożyczki gotówkowej a sfinansowaniem samochodu.

Napisany przez Alex [CryptoMod]
pisze:
Cały proces opiera się na zaufaniu, które po prostu rozwija się w ciągu lat. Jestem świadomy, że banki nie mogą działać w taki sposób, ale uważam, że nie jest konieczne przeprowadzanie audytu, jeśli płatność odbywa się za pośrednictwem zaświadczenia o zarobkach i zeznania podatkowego z poprzednich lat (które także dokumentują ten przychód przez dłuższy okres czasu). Nie widzę różnicy między wzięciem pożyczki gotówkowej a finansowaniem samochodu.

I nie rozumiem, dlaczego zarządzający udziałowiec nie rozumie tak prostego procesu.....

Może się zdarzyć, że potrzebujesz tych 10 000, bo nie jesteś w stanie wypłacić sobie pensji i w ten sposób bierzesz niesprawdzoną kredyt firmowy..... Nawet dla mnie jako pracownika to jest tak jasne i zrozumiałe.

Poprzednie lata nie mówią nic o obecnej sytuacji w firmie.

Napisany przez Martin83
To możliwe, ale wtedy w ogóle powinno się sprawdzać pracodawcę pracowników, może się zdarzyć, że przedsiębiorstwo jest na skraju bankructwa. Nie mogę także zrozumieć dlaczego można łatwo finansować rzeczy w wysokim czterocyfrowym przedziale, ale już przy teoretycznym kredycie 500€ trzeba przejść przez cały program. No cóż, nie muszę tego rozumieć, był to po prostu przypadek, w którym wszystko miało być szybkie, a w tym przypadku wygląda na to, że nie jest możliwe z bankami.

Napisany przez yosh
Martin83 pisze:
Może być, ale w takim razie na ogół pracodawca zatrudnionych musiałby zostać sprawdzony, może się zdarzyć, że stoi przed bankructwem

W tym przypadku pracownik ma roszczenia do ubezpieczenia społecznego, czego nie ma w przypadku samozatrudnionego.

Napisany przez memet
Martin83 pisze:
Jakie banki udzielają kredytów właścicielom firm posiadającym ponad 50% udziałów w przedsiębiorstwie, bez konieczności przeprowadzania szczegółowej analizy całej firmy?
Czyli na przykład na podstawie ostatnich 3 odcinków wynagrodzenia + ostatniego zeznania podatkowego?

To jest całkowicie normalna procedura. Od udziałów na poziomie 25%, w niektórych bankach od 50%, będziesz oceniany tak jak jednoosobowa firma.

To również jest właściwe, w zależności od wielkości pożyczki będziesz musiał/a przejrzeć i sprawdzić bilanse nawet przy udziale akcji na poziomie 5%.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata