Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: pożyczka od osoby prywatnej zamiast kredytu bankowego.

Napisany przez memet
Chciałbym tu zebrać opinie.

Chcę kupić Dom jednorodzinny na wsi, który ma kosztować 230 000. Moja dziewczyna jest tam najemcą, więc dobrze znamy ten Dom, teraz właściciel chce go sprzedać. Zwykły bank nie udziela mi pożyczki ze względu na starszy wpis w rejestrze dłużników oraz na to, że jako przedsiębiorca mam bardzo nieregularne dochody. Więc spotykam się z podwójną odmową, zarówno z powodu historii kredytowej, jak i zdolności kredytowej. Dlatego mam nawet 45 000 euro kapitału własnego. Teraz trzech niezależnych doradców finansowych było bezradnych, także oni nie mogą nic zrobić, chociaż na początku chwalili się, że wszystko będzie w porządku.

Teraz otrzymałem z zagranicy następującą ofertę:

Prywatny kredytodawca z zagranicy.
Pożyczka na 200 000
Zabezpieczenie poprzez hipotekę w pierwszej kolejności + złożenie wniosku o wyegzekwowanie należności
7% stałego oprocentowania na 10 lat.
3% spłaty rocznie.
Kredyt ratalny.
Brak opłat wstępnych, muszę pokryć tylko koszty hipoteki u notariusza mojego wyboru.
Wypłata będzie dokonana poprzez konto powiernicze notariusza.

Główną zaletą jest to, że nie ma potrzeby przeprowadzania skomplikowanej analizy. Do tej pory chcieli tylko wyciągu z księgi wieczystej oraz sprawdzili poprzez Google Maps oraz zewnętrzne narzędzie oceny. Wygląda na to, że wizyta w domu nie jest planowana.

Mogę z całą pewnością pokryć koszty w wysokości 23 000 rocznie, ponadto dostępny jest również dotychczasowy czynsz mojej dziewczyny, dzięki czemu my oboje możemy mieszkać taniej. A w księdze wieczystej figurowałbym tylko ja, na wypadek, gdyby moja partnerka straciła zmysły.

Z pozoru wszystko wydaje się dobrze, ale gdzieś musi być haczyk?

Napisany przez Marc2512
7% jest sportowych...

Napisany przez memet
To prawda, ale nie dostaję pożyczki na 4% i cena 230 000 jest naprawdę uczciwa.
Według dostawcy przetwarzanie trwa zaledwie 7 dni. Ponadto istnieje indywidualne twarde potwierdzenie finansowania bez zastrzeżeń. Banki obecnie potrzebują raczej 2-3 miesięcy, a potem otrzymuje się mało zobowiązujące potwierdzenia, które wymagają dodatkowej wizyty lub dalszych kontroli.

Dom ma być sprzedany do 30.6., więc teraz trzeba działać szybko.

Napisany przez 6Bankkaufmann
@memet, czy kiedykolwiek straciłeś pieniądze na oszustach pobierających opłaty z góry?
Grają na to, że wszystko idzie zgodnie z planem, a następnie otrzymują państwo rachunek notarialny za wpis hipoteki z góry, płacą go i już nigdy więcej nie słyszą o inwestorze z zagranicy.
To już działo się wielokrotnie. Oszuści pobierający opłaty z góry ze wszystkimi sztuczkami działający z zagranicy.

PS: Jeśli chodzi o informacje w Biurze Informacji Gospodarczej Schufa, istnieje pytanie, czy wpis jest jeszcze otwarty czy zamknięty.
Zazwyczaj, jeśli wpis jest zamknięty, trzeba spojrzeć na całą sytuację.

Napisany przez ZehWeh
Tylko czas obróbki wynoszący zaledwie 7 dni przy kwotach sześciocyfrowych powinien wzbudzić wątpliwości. Inwestor, który tak niefrasobliwie wyrzuca swoje pieniądze, sam staje się podatny na oszustwa, dlatego takie procesy zazwyczaj trwają znacznie dłużej, z drugiej strony prawie żaden oszust nie podejmuje próby wprowadzenia banków w błąd przez 2-3 miesiące, większość preferuje szybkie pieniądze. Byłbym niezwykle ostrożny.

Napisany przez shyloKing
Sprawdź prawdopodobieństwo próby przejęcia jako potencjalny najgorszy scenariusz.
Dla mnie brzmi to jak łatwiejsza i tańsza alternatywa pozyskania nieruchomości za cenę dużo poniżej wartości.
Praktycznie obstawia się, że w końcu nie nadąży się z płatnościami, a wtedy budynek zostanie zabrany.
Wymóg zwrotu pozostaje w zasadzie, jest umocniony dodatkowymi klauzulami zabezpieczającymi, które są uregulowane w umowie, ale traktowane oddzielnie.
Uważam, że szybkość finansowania nie jest teraz dla mnie problemem, ponieważ jeśli chodzi o transfer nieruchomości, w wielu krajach przebiega to znacznie szybciej niż w DE.

Napisany przez memet
Bankkaufmann pisze:
@memet, czy kiedykolwiek straciłeś pieniądze na opłaty wstępne?
Jest ci pokazywane, że wszystko idzie zgodnie z planem, następnie otrzymujesz rachunek notarialny za wpis hipoteki Z GÓRY, płacisz go i więcej nie słyszysz o inwestorze z zagranicy.
To już się zdarzyło x razy. Wszystkimi sztuczkami posługują się oszuści na opłaty wstępne z zagranicy.

PS: Jeśli chodzi o Schufę, pytanie brzmi, czy wpis w Schufie jest nadal otwarty czy został rozwiązany.
Zazwyczaj, jeśli wpis w Schufie jest rozwiązany, trzeba spojrzeć na całą sytuację.

Nie, nie ma takiego zagrożenia, ponieważ sam wybieram notariusza, który wystawia mi fakturę. Pożyczkodawca w ogóle nie bierze udziału.

Co do twojej oferty prywatnej: Niestety, miałem wyłącznie złe doświadczenia z doradcami finansowymi pośredniczącymi w bankach tradycyjnych. Na początku wszyscy mówią, że się uda, mam dostarczyć dokumenty, a na końcu nic nie wychodzi. Choć nie tracę na tym pieniędzy, tracę dużo czasu. Być może doradcy finansowi nie są winni, ale niemal wszyscy na początku zdecydowanie zbyt wiele obiecują.

Oferta z 230 000 jest naprawdę dobra i otrzymujemy ją tylko dlatego, że moja dziewczyna jest najemcą domu, ale musimy ją zarejstrować do 30.06.

Oczywiście, 7% to nie mało, ale przynajmniej znam już inną osobę, która również finansowała się za pośrednictwem tego kontaktu, i wszystko poszło bardzo szybko i bezproblemowo. W związku z tym, wydaje mi się, że teraz to zrobię po tej pozytywnej opinii.

Napisany przez 2titan1981
No to zestawajmy się, jeśli to takie pewne interesy.

Napisany przez memet
shyloKing pisze:
Sprawdź prawdopodobieństwo próby przejęcia jako potencjalny najgorszy scenariusz.
Dla mnie brzmi to jak łatwiejsza i tańsza alternatywa aby zdobyć nieruchomość dużo poniżej jej wartości.
Jest to po prostu gra o to, abyś w końcu nie nadążył ze spłatami, a wtedy budynek zostanie ci odebrany.
Wymóg zwrotu pozostaje w ramach reguły, która została wzmocniona dodatkowymi klauzulami zabezpieczającymi, jednak w umowie jest traktowany oddzielnie.

Obecnie nie uważam szybkości finansowej za problem, ponieważ jeśli chodzi o przekazywanie nieruchomości, w wielu krajach jest to znacznie szybsze niż w Niemczech.

Obecnie jestem właśnie w trakcie sprawdzania tego. Muszę uważać, aby nie być w zwłoce, to jest jasne. W przeciwnym razie umowa zostanie zawarta zgodnie z prawem angielskim, co wydaje się być uczciwe pod względem treści. Jeśli nie będę płacił, Dom - podobnie jak w przypadku finansowania przez Sparkasse - może zostać wystawiony na licytację przed niemieckim sądem rejonowym.

Teraz wszystko zależy od wyceny nieruchomości. Musiałem przejść przez Dom z telefonem komórkowym przez 15 minut, pokazać wszystko, co było możliwe, i teraz Dom zostanie oceniony z daleka za pomocą specjalnego oprogramowania. Mam nadzieję, że wszystko się uda.

Napisany przez memet
titan1981 pisze:
więc proszę bardzo, jeśli to jest biznes na pewno niezawodny.

Co to znaczy być pewnym? Mieszkamy w tym domu od dłuższego czasu i znamy go dokładnie, co zdecydowanie stanowi duże zasadnicze atuty, ponieważ nie ma poważnych wad. Do tej pory zawsze oceniałem go na 350, dlatego byłem zaskoczony kwotą 230 000. Ale wydaje się, że dla wynajmującego chodzi też o szybki zarobek, stąd termin do 30.6.

Oczywiście, nie ma nowego ogrzewania, ale mamy wspaniałych sąsiadów, a Dom po prostu emanuje dobrą energią. To jest bezcenne!

Jeśli tak jest, to w porządku

Problemem będą koszty.
# nowy podatek od nieruchomości
# obciążenia budowlane
# nowe ogrzewanie (obowiązek wymiany)
# nowa izolacja (koszty dodatkowe związane z wymianą ogrzewania)
# okna (koszty dodatkowe związane z wymianą ogrzewania)
# koszty dodatkowe (ubezpieczenia itp.?)
# test szczelności rur?
# instalacja elektryczna?
# konieczność renowacji ulic? Koszty poniesione przez właściciela nieruchomości?
# Planowane większe projekty budowlane (autostrada, turbiny wiatrowe, droga objazdowa, górnictwo, obszar powodziowy)

Ale jeśli mówisz, że jest w porządku, to też dobrze. Ważne jest tylko to, żeby wszystko było przemyślane, jakie mogą być konsekwencje...
Koszty dodatkowe/podatki

Napisany przez memet
titan1981 pisze:
Jeśli tak, to w porządku

Problemem będą koszty.
# nowy podatek od nieruchomości
# obciążenia budowlane
# nowe ogrzewanie (obowiązek wymiany)
# nowa izolacja (koszty wynikające z wymiany ogrzewania)
# okna (koszty wynikające z wymiany ogrzewania)
# koszty dodatkowe (ubezpieczenia itp.)
# badanie szczelności rur?
# elektryka?
# konieczna modernizacja ulicy? Koszty ponoszone przez właściciela nieruchomości?
# Planowane większe projekty budowlane (autostrady, turbiny wiatrowe, obwodnice, górnictwo, obszary podatne na powódź)

ale jeśli mówisz, że jest w porządku, to też dobrze. Ważne jest tylko, aby przemyśleć wszystko, co może wynikać z podjętych decyzji.
Koszty dodatkowe/opłaty

Tak, dziękuję, to dobre wskazówki.
Wszystko tu jest skomunikowane. Nie mogę sobie pozwolić na Dom KFW55 lub podobny, niezależnie od tego, gdzie stoi. Na razie nie stać mnie również na nowe ogrzewanie, gdy kupimy Dom i zapłacimy podatek od nabycia nieruchomości. Ale moja dziewczyna chce dorzucić jeszcze pracę za 450 euro, więc znowu będzie więcej swobody.

to wkrótce będziesz miał duży problem... potrzebujesz pieniędzy nie tylko na Dom, ale także na opłaty dodatkowe, naprawy itp. W przeciwnym razie nic z tego nie będzie... Praca za 450€ również nie wystarczy. Potrzebujecie rezerwy, aby móc wymienić ogrzewanie i wszystko, co z tym związane. Nie dostaniecie kredytu, a teraz chcecie płacić 7% od kredytu. Wtedy musicie zainstalować nowe ogrzewanie, o to teraz zabiegają odpowiednie strony... to was złamie... nikt nie pożyczy wam ponownie 30-80.000€, jeśli już teraz musisz płacić 7% od kredytu...
Potrzebujecie pieniędzy, które są szybko dostępne, a ponieważ nie dostaniecie kredytu, musicie mieć do nich dostęp...

W przypadku pożyczki w wysokości 200.000€ z 7% z nadzieją na spłatę w wysokości 3%, płacicie skromne 1.166€ tylko odsetek miesięcznie! i spłacilibyście tylko 500€... przy raty 1.666€... po 10 latach związania oprocentowania mielibyście nadal 113.000€ do spłaty... podejrzewam jednak, że brak związania oprocentowania nie jest praktykowane za granicą....
Kupujący musi więc mieć dochód powyżej samodzielności finansowej banku, czyli około 1350€ miesięcznie, bez dodatkowych obciążeń. To można sobie pozwolić na spłatę kredytu... dlatego twoj dochód netto musi być trwale ponad 3.000€... a do tego jeszcze dodatkowe 3€ za metr kwadratowy na opłaty dodatkowe.... + rezerwa na nowe ogrzewanie....

Napisany przez memet
titan1981 pisze:
wkrótce napotkasz problem... nie potrzebujesz pieniędzy tylko na Dom, ale także na koszty dodatkowe, naprawy itp. Inaczej nic z tego... praca za 450€ też nie wystarczy. Potrzebujecie poduszki finansowej, żeby móc wymienić ogrzewanie i wszystko, co z tym związane. Nie dostaniecie kredytu i chcecie teraz płacić 7% od kredytu. Następnie musicie zamontować nowe ogrzewanie, równocześnie dbać o odpowiednie strony... to was zrujnuje... Nikt wam nie pożyczy kolejnych 30-80.000€, jeśli już teraz musicie płacić 7% od kredytu...
Potrzebujecie szybko dostępnych pieniędzy, a skoro nie dostaniecie kredytu, musicie mieć je pod ręką...

Za pożyczkę w wysokości 200.000€ pod 7% z 3% spodziewaną amortyzacją zapłacicie jedyne 1.166€ samego odsetek miesięcznie! i spłacicie tylko 500€... przy ratce 1.666€... po 10 latach wiążących odsetków pozostałoby wam nadal 113.000€... domniemywam jednak, że wiążące odsetki nie występują, co jest nietypowe za granicą...
więc osoba, która kupuje musi zarabiać dla banku powyżej ~1350€ miesięcznie bez dodatkowych obciążeń. To można znieść jako spłatę kredytu... więc twoje miesięczne dochody netto muszą wynosić co najmniej 3.000€... i dodatkowo 3€ za metr kwadratowy na koszty dodatkowe... + rezerwa na nowe ogrzewanie...

Nasz wspólny czynsz z moją dziewczyną wynosi obecnie 2000 netto i 2300 brutto, więc po zakupie mieszkania nawet koszty spłaty kredytu wliczone, mieszkanie wychodziłoby nam taniej. Dlatego w tej kwestii nie widzę zagrożenia. Oboje nie spóźniliśmy się jeszcze z płaceniem czynszu. Mój wpis w Schufa wynika tylko z głupiej sprzeczki z dostawcą telefonii komórkowej, nie ma w nim nic oczymś tam z najmem. Więc nie panuje nad nami totalny chaos finansowy.

Ale i tak to dla banków nie wystarcza, tak właśnie jest w Niemczech w 2023 roku. Kluczowym słowem jest tu kredyt na budowę mieszkania.

Tak, te 7% są wiążące na 10 lat. A te 3% to jedynie początkowa amortyzacja i z czasem wzrasta. Po 10 latach spłacę około 35%.

Ogrzewanie ma dopiero 8 lat, po prostu nie mamy ochoty go wymieniać. Zimą ogrzewamy salon do 22 stopni, a pozostawiamy wszystkie inne pomieszczenia całkowicie zimne, co jest świetne i ekonomiczne. Będę trzymał ogrzewanie, dopóki nie padną kary.

Do piątku powinno nadejść ostateczne potwierdzenie z mocnym potwierdzeniem finansowania, a w środę jest termin notarialny, ponieważ chcemy zdążyć do 30.6. z przekazaniem i zapłatą (wcześniej napisałem źle, musimy niestety przekazać 30.6., dopiero wtedy właściciel sprzeda tak tanio). Jestem ciekawy. Moje mieszkanie mogłem niestety wypowiedzieć dopiero na 31.7., ale moja dziewczyna jako najemczyni domu nie płaci podwójnie i nie musi się przeprowadzać, dzięki temu również oszczędzamy pieniądze podczas przeprowadzki. Nie remontujemy też nic. I sąsiedzi cieszą się na nas, że zamieszkamy tam na stałe.

Opłata za wynajem nie jest równoznaczna z spłatą kredytu na Dom i opłatami dodatkowymi. Ale wydaje się, że musicie sami się przekonać, jakie koszty na was czekają.

Za 10 lat pozostanie wam jeszcze 65%... nie wymieniliście ogrzewania i nie zrobiliście nic w domu... Jak już wspominałem, trzeba liczyć około 3€ za mkw. rocznie na utrzymanie. Nie wliczając w to ogrzewania i izolacji.

Nagrzewanie pojedynczego pomieszczenia nie oszczędza pieniędzy, tylko prowadzi do powstawania pleśni...

Napisany przez memet
Chciałbym krótko opowiedzieć, jak u nas dalej się potoczyło. Wirtualna wizyta przebiegła bezproblemowo i faktycznie trwała zaledwie 7 minut. Skrzynka bezpiecznikowa, strych, instalacja wodna były ważnymi punktami, które musieliśmy pokazać. Krótko po tym otrzymaliśmy twardą obietnicę finansowania w skrzynce pocztowej.

Podpisanie aktu notarialnego również przebiegło bezproblemowo, co mogło pójść nie tak, skoro nawet nie musieliśmy przedstawiać obietnicy finansowania, bo sprzedający powiedział: Wszystko na nasze ryzyko.

Teraz mam nadzieję, że wypłata nastąpi punktualnie do 30.6.

Dam znać jak się potoczy.

I jeszcze raz: Tak, 7% to nie jest okazja, ale wszystko poszło naprawdę bardzo szybko i sprawnie. Przynajmniej jak dotąd.

Napisany przez elknipso
Trzymam szczerze kciuki, że wszystko pójdzie zgodnie z Twoimi planami. Chociaż osobiście mam poważne wątpliwości, mam nadzieję, że się mylę. Jako świeży właściciel domu od roku mogę powiedzieć, że pojawia się wiele nieoczekiwanych kosztów, dlatego dobrze jest, gdy się ma odpowiednie rezerwy finansowe.

Z dotychczasowej praktyki, która polega na całkowitym nieogrzewaniu niektórych pomieszczeń zimą, mogę tylko energicznie odradzić! To jest gwarancja pleśni i szybkiego uszkodzenia struktury budynku.

Napisany przez guest
Czy wszystko zostało załatwione zgodnie z umową dnia 30.06. @memet?

Napisany przez bruno68
@gościu,

Czy naprawdę w to wierzysz? Za 6 tygodni, gdy umowa kupna-sprzedaży musi leżeć u notariusza przez 2 tygodnie. Ponadto podatek od nabywania nieruchomości musi zostać opłacony z góry.

Bez zapłacenia podatku od nabywania nieruchomości do urzędu skarbowego, notariusz nie będzie mógł ruszyć palcem.
Nie wspominając o sądzie rejonowym dokonującym przeniesienia własności.

Pamiętaj: Najpierw zapłać podatek od nabywania nieruchomości, potem sąd rejonowy i notariusz.

bruno68

Napisany przez Sephir0th
bruno68 pisze:
@gościu,

Czy naprawdę wierzysz w to? W ciągu 6 tygodni, gdy umowa sprzedaży lub kupna musi leżeć 2 tygodnie u notariusza. Ponadto podatek od nabywania nieruchomości musi zostać opłacony z góry.

Bez uregulowania podatku od nabywania nieruchomości wobec urzędu skarbowego, notariusz nie będzie w stanie nic zrobić. A tym bardziej sąd rejonowy nie przeprowadzi przekazu własności.

Pamiętaj: Najpierw opłata podatku od nabywania nieruchomości, potem sąd rejonowy i notariusz.

bruno68

To - jak niestety tak często u pana - kompletna bzdura. Bez notarialnie potwierdzonego nabycia nieruchomości, podatek od nabywania nieruchomości w ogóle nie jest wymagalny. Odpowiedni decyzja podatkowa zazwyczaj przychodzi od urzędu skarbowego 6-8 tygodni po zakończonym terminie w notariuszu, a nie z góry. W żadnym wypadku opłacenie podatku, który nie został jeszcze ustalony, nie jest warunkiem wstępnym do terminu notariusza.

Napisany przez bruno68
Wygląda na to, że mało kto jest zrozumiały.

Ani kupujący, ani sprzedający nie mają wpływu na obowiązujące obecnie przepisy.

Nie ma znaczenia, kto czego chce. Można pójść do notariusza i położyć umowę sprzedaży na stole, ale ustawodawca wymaga 14-dniowego okresu oczekiwania na umowę sprzedaży u notariusza.

Jak długo trwa od daty notarialnej do wpłaty ceny zakupu?
Między datą notarialną a wpłatą ceny zakupu może minąć od trzech do sześciu tygodni. Ponieważ warunki wymagane do zapłaty ceny zakupu muszą zostać spełnione - zależnie od indywidualnego przypadku. Wśród warunków tych są:

Wpis zapisu ustanawiającego w księdze wieczystej
Cofnięcie istniejącego obciążenia hipotecznego
Potwierdzenie zgody gminy na zrzeczenie się prawa pierwokupu
Zgoda administratora (przy sprzedaży mieszkania własnościowego)

Po spełnieniu wszystkich (koniecznych) warunków, notariusz żąda od kupującego zapłaty ceny zakupu.

Jak długo zajmuje, zanim pieniądze znajdą się na koncie sprzedawcy?
Kiedy notariusz informuje, że cena zakupu jest wymagalna, zazwyczaj istnieje termin płatności wynoszący 14 dni. Strony mogą ustalić inne warunki w umowie sprzedaży.

Dla Urzędu Skarbowego w 2023 roku

Zaświadczenie o niezaleganiu podatkowym przy zakupie nieruchomości ostatnia aktualizacja: 14.03.2022

Zaświadczenie o niezaleganiu podatkowym jest wydawane przez Urząd Skarbowy i potwierdza, że kupujący uregulował podatek od nabycia nieruchomości.

Aby zakup nieruchomości stał się ważny prawnie, kupujący potrzebuje zaświadczenia o niezaleganiu podatkowym od Urzędu Skarbowego, ponieważ sądy ksiąg wieczystych mają obowiązek dokonać zmiany właściciela wyłącznie wtedy, gdy podatek od nabycia nieruchomości został uregulowany.

Zazwyczaj każdy, kto spełnia swoje zobowiązania podatkowe i nie ma zaległości podatkowych, ma prawo do zaświadczenia o niezaleganiu podatkowym.

Ale jaki jest jego znaczenie przy zakupie i finansowaniu nieruchomości, jak je uzyskać i jakie formalności notariusz może załatwić w Państwa imieniu? Poniżej znajdą Państwo wszystkie istotne informacje na temat zaświadczenia o niezaleganiu podatkowym.

1. O co chodzi w zaświadczeniu o niezaleganiu podatkowym?
Zaświadczenie o niezaleganiu podatkowym jest uregulowane w siódmym rozdziale ustawy o podatku od czynności cywilnoprawnych i jest zazwyczaj wymagane przy zakupie nieruchomości. Jest ono wydawane przez właściwy Urząd Skarbowy i stanowi dowód, że kupujący uregulował podatek od nabycia nieruchomości i nie ma żadnych zaległych podatków do uregulowania.

Gdy notariusz otrzyma zaświadczenie, przedkłada je do księgi wieczystej, a kupujący może zostać ostatecznie wpisany jako nowy właściciel nieruchomości.
Sądy ksiąg wieczystych nie dokonują wpisów, jeśli nie ma przedstawienia zaświadczenia.
Oznacza to, że bez uregulowania podatku od nabycia nieruchomości i wystawienia zaświadczenia nieruchomość nie zmieni właściciela i transakcja nie będzie mogła zostać całkowicie sfinalizowana.

3. Po co jest potrzebne zaświadczenie o niezaleganiu podatkowym przy sprzedaży?
Osoba kupująca nieruchomość nie zostaje automatycznie nowym właścicielem po zawarciu umowy sprzedaży. Wciąż trzeba załatwić kilka formalności podatkowych, zanim kupujący zostanie wpisany jako nowy właściciel w księdze wieczystej: Po podpisaniu i poświadczeniu umowy sprzedaży notariusz kieruje wniosek o ustanowienie zapisu ustanawiającego w księdze wieczystej. Ponadto notariusz zobowiązany jest zawiadomić urząd skarbowy o zamiarze sprzedaży nieruchomości.

Kupujący jest wpisywany jako nowy właściciel w księdze wieczystej, aby nieruchomość nie mogła być sprzedana innemu zainteresowanemu. Następnie urząd skarbowy wystawia decyzję o podatku od nabycia nieruchomości. Kupujący nieruchomość musi uregulować podatek w ciągu miesiąca. Dopiero wtedy urząd skarbowy wydaje zaświadczenie o niezaleganiu podatkowym.

Notariusz może następnie przedłożyć zaświadczenie o niezaleganiu podatkowym do księgi wieczystej i upewnić się, że zapis ustanawiający zostaje skreślony, a kupujący zostaje ostatecznie wpisany jako nowy właściciel mieszkania lub domu w księdze wieczystej. Sądy księgowe nie mogą dokonywać wpisów zgodnie z przepisami podatkowymi bez zaświadczenia o niezaleganiu podatkowym.
Normalnie każdy nabywca chce, aby zakup nieruchomości stał się jak najszybciej ważny prawnie. Dlatego w jego interesie leży terminowa zapłata podatku od nabycia nieruchomości. Niektórzy nabywcy preferują nawet otrzymanie od banku potwierdzenia zapłaty podatku i osobiście dostarczająć potwierdzenie zapłaty urzędowi skarbowemu podczas wizyty. Dzięki temu można zaoszczędzić czas, przyspieszając cały proces.

4. Po co potrzebna jest zaświadczenie o niezaleganiu podatkowym dla finansowania? Zaświadczenie o niezaleganiu podatkowym: prawo podatkowe
Zaświadczenie o niezaleganiu podatkowym jest zgodnie z prawem podatkowym niezwykle ważne dla finansowania nieruchomości: Zazwyczaj banki uzależniają przekazanie kredytu od możliwości wpisania hipoteki w księdze wieczystej lub od braku zaległości podatkowych.
Hipoteka służy jako zabezpieczenie dla finansującego banku. Jednak wpis hipoteki może zostać dokonany dopiero po tym, jak kupujący zostanie wpisany jako nowy właściciel w księdze wieczystej. Dlatego uregulowanie podatku od nabycia nieruchomości i potwierdzenie o niezaleganiu podatkowym wydanym przez urząd skarbowy są niezbędnymi warunkami dla przekazania kwoty zakupu przez bank.
Zaświadczenie urzędu skarbowego w większości przypadków jest dokumentem niezbędnym i warunkiem koniecznym dla nabycia nieruchomości.

Co więcej, pytanie o pochodzenie pieniędzy może również budzić wątpliwości? Pieniądze z zagranicy? Skąd, od kogo?
Wówczas pojawiają się pytania dotyczące prania pieniędzy! Rozsądne, wierzyciel musi być znany, a płatność gotówką u notariusza jest prawnie zabroniona!

Nie można wykluczyć, że ze względów związanych z finansowaniem terroryzmem lub praniem pieniędzy transakcja własności może zostać trwale zablokowana.

bruno68

Napisany przez 2tneub
Bruno jest dobrym przykładem na to, dlaczego czas emerytalny nie powinien być jeszcze bardziej wydłużany. Po przejściu 70 roku życia, po prostu nie jest się już tak sprawny umysłowo.

Napisany przez elknipso
Również uważam, że nie jest dobre, gdy jego wpisy regularnie wprowadzają użytkowników w błąd.

Napisany przez IckeAusM
Czego właściwie bzdury pisze ten stary człowiek? Poważnie zastanawiam się, jak można cały czas pisać tyle nonsensów, które w 99% przypadków kompletnie nie mają związku z tematem...

Napisany przez guest
Niestety, rzecznik propagandy dla Pożyczki prywatnej nie wypowiedział się. To przykre, nawet w przypadku oszustwa z zaliczką, inni mogliby wyciągnąć naukę z doświadczenia - w przypadku sukcesu można również wyciągnąć wniosek: nie wszystkie oferty są nieuczciwe, ale bardzo wiele. gość

Napisany przez bruno68
To, to zawsze umiejętności uczenia się r n r n żyjemy w 2023 roku, a nie w przedszkolu wczorajszego głupoty. r n r n Faktem jest, że bez wcześniejszego opłacenia podatku od nabycia nieruchomości, nie można kupić domu. r n r n Wyjątkiem jest finansowanie do 150% wartości obciążenia, ale jest to finansowanie topowe. r n Jednak finansowanie topowe wymaga specjalnego zezwolenia wierzyciela, a gdy można pośredniczyć nawet do 12 mln EUR, widać, jak niewielu zdolnych wolnych pośredników jest. r n r n Pośrednicy Dr. Klein mogą pośredniczyć maksymalnie 2,5 mln EUR przy mniej niż 101%, albo od interhyp finansować maksymalnie 110%, ale także za pomocą odpowiedniego modelu obliczeń, czego Dr. Klein nie potrafi zrobić. r n r n Może warto zastanowić się przy obietnicy finansowania, czy nie oferują samych siebie jako gwaranta tego finansowania poprzez swoje pisemne oświadczenia? Wówczas bardzo szybko można zobaczyć, jak łatwe jest takie finansowanie, zanim prokurator zajmie się tym gwarantem. r n r n W szczególności, jeśli pieniądze pochodzą nie z systemu bankowego, lecz z zagranicy od osoby prywatnej. Czy ktoś jest na tyle głupi, by sądzić, że niemiecki Urząd Skarbowy nie pyta o dany kraj? Nawet Turcja dostarcza takie dane do Niemiec, bez względu na spadek, lub kupno lub sprzedaż domów. Wszystkie dane, które Niemiec w Turcji lub Turcja w Niemczech prześle, są wzajemnie przesyłane i weryfikowane. r n r n Tutaj pojawia się pytanie, czy kraj lub osoby znajdują się na liście sankcji USA, UE, wtedy znacznie trudniej będzie dokonać zakupu, ponieważ z powodu sankcji nie ma możliwości handlu, a nawet finansowania. r n Jeśli prokurator wniósł skargę za pomocnictwo w przestępstwach zorganizowanych, finansowaniu zbrodni wojennych (handlu bronią, sutenerstwa, handlu ludźmi, prania brudnych pieniędzy) lub za finansowanie przemytu ludzi. r n r n Oczywiście zastanówmy się: Dlaczego ktoś zupełnie obcy miałby chcieć pożyczyć im pieniądze? r n r n Osoba, która pożycza pieniądze od osób trzecich, nie może powołać się na prawo bankowe, ani na kodeks cywilny, ale tylko na międzynarodowe prawo prywatne, co jest znacznie niekorzystniejsze dla dłużnika. r nMusimy więc określić miejsce postępowania sądowego, a jest to żenujące, jeśli jest to Petersburg lub Moskwa. r n r n Tu warto przeczytać książkę Wgląd w odpowiedzialność i jej odwrócenie w międzynarodowym prawie prywatnym ...!; autorstwa Claudi Schmidt. r n r n Niech nie zdarzy się, że wierzyciel ze Szwajcarii, o obywatelstwie rosyjskim przez sąd szwajcarski wdraża egzekucję w Niemczech i niemiecki prokurator, z powodu pomocy w finansowaniu zbrodni wojennych na Ukrainie przez Rosję, przez wiele lat zapewnia pojedynczą celę. r n r n Ponieważ każdy musi unikać łamania prawa, dotyczy to również ich finansistów, w przeciwnym wypadku grozi odpowiedzialnością tylko za przestępstwo, które podlega karze, a więc w Niemczech. r n r n Zobaczymy, czy finansowanie przez osobę prywatną dojdzie do skutku i czy nie będzie wymagana przedpłata. r n r n bruno68

Napisany przez 2tneub
Och...teraz nie ma możliwości zakupu bez wcześniejszej zapłaty podatku od nieruchomości....wcześniej mówiono, że notariusz nie poda Ci dłoni do uścisku.....jeśli będziesz dalej strzelać, być może kiedyś trafisz w sedno.

Napisany przez elknipso
Daj sobie z nim spokój, to nie ma sensu.

Napisany przez 2tneub
elknipso pisze:
Z nim nie ma sensu, to nie ma sensu.

Jeśli nikt nic na to nie napisze, to nikt nie uwierzy temu, kto jest zdezorientowany.

Napisany przez elknipso
tneub pisze:
Jeśli nikt nic nie napisał, to ktoś jeszcze wierzy temu zdezorientowanemu.

To faktycznie jest problem.
Na początku również wprowadził mnie w błąd i zaniepokoił w jednym z wpisów tutaj na forum, ale szybko zrozumiałem, że najlepiej jest po prostu ignorować jego wpisy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata