Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Stopniowe budowanie portfela nieruchomości

Napisany przez DanFranko
Witajcie, drodzy zainteresowani nieruchomościami,

Jestem studentem dualnym na kierunku Gospodarka Nieruchomościami, który interesuje się projektem nieruchomości i mam nadzieję skorzystać z Waszego doświadczenia. Planuję wziąć kredyt, aby nabyć nieruchomość, ale nie mam wkładu własnego. Chciałbym dowiedzieć się, czy istnieje możliwość uzyskania kredytu ratalnego jako student dualny z miesięcznym dochodem netto w wysokości 1000€, aby zainwestować te pieniądze. Czy ktoś ma jakieś pomysły, wskazówki i sugestie, jak najlepiej zrealizować moje inwestycje w nieruchomości?

Moim celem jest budowa portfela nieruchomości bez konieczności posiadania wkładu własnego. Chciałbym dowiedzieć się, jak jako student dualny mogę uzyskać kredyt i sfinansować moje inwestycje. Planuję też założyć własną firmę i chciałbym poznać najbardziej korzystne podejście podatkowe w tej kwestii.

Interesuje mnie, jaki rodzaj nieruchomości byłby najlepiej dopasowany do mojego planu oraz jakie zwroty inwestycyjne muszę osiągnąć, aby skutecznie rozwijać moje przedsiębiorstwo. Czy idę w dobrym kierunku, czy może istnieje podejście biznesowe, które powinienem rozważyć?

Będę wdzięczny, jeśli podzielisz się swoimi doświadczeniami i spostrzeżeniami na ten temat. Z góry dziękuję za pomoc!

Napisany przez brainy
Dzielnice lub ulice polecałbym zakupić.

O ile bank się zgodzi finansować.

W przeciwnym razie oszczędziłbym ponad 100 tysięcy.

Napisany przez StGe1973
To niestety nie zadziała... Banki udzielają 100% finansowania plus koszty dodatkowe tylko w przypadku samo-użytkowania i odpowiednio wysokich dochodów.

Jako inwestycja kapitałowa, zazwyczaj potrzebujesz 20% własnego kapitału. Jako student dualny nie dostaniesz takiego kredytu...

Napisany przez 2titan1981
Jako studentowi bez kapitału początkowego trudno będzie zdobyć kapitał początkowy. Dlaczego więc nieruchomości? Dlaczego zaciągać kredyt na kapitał początkowy? Dlaczego nie skorzystać z innego pojazdu z mniejszą kwotą wejściową?
Ponadto, jeśli nie masz stałego, wolnego dochodu powyżej progu egzekucji (~1.350€/mies.) nie otrzymasz również kredytu, ponieważ dla banków po prostu istnieje zbyt duże ryzyko niewypłacalności....

Jeśli już zapewniłeś sobie odpowiednie zabezpieczenia (NP. ubezpieczenie od utraty zdolności do pracy itp.) i nie potrzebujesz już większych kwot pieniędzy do końca studiów (np. na semestr za granicą itp.), bardziej opłacałoby się zacząć małymi krokami w świat finansów. Jeśli nie wiesz nawet, co powinieneś kupić, co będzie opłacalne, to porażka jest już wręcz zaprogramowana.... i dlatego nie otrzymasz kredytu. Wykorzystaj to, co możesz oszczędzać miesięcznie, a nie część swoich oszczędności (3-6 miesięcy dochodu netto) na nieprzewidziane wydatki przeznacz na inwestycje.

Z pozostałymi środkami możesz oszczędzać/inwestować i ćwiczyć....

Napisany przez BenniG
Chcesz więc zbudować imperium nieruchomości bez wkładu? Co przynosisz ze sobą, czego inni nie mają? Przynajmniej coś w tym kierunku studiujesz. Ale gdy patrzę na twoje pytania w trzecim akapicie, zastanawiam się, czy cokolwiek z tego studium zapadło ci w pamięć.

Mam przynajmniej marzenie - teraz pytanie brzmi, jak je najszybciej zrealizować. Trochę żetonów na początek z pewnością nie zaszkodzi. Jeśli twoi rodzice ufają tobie i twojemu pomysłowi, to tam znajdziesz najtańszy kapitał własny. Na początek nie opłaca się zakładać formy prawnej firmy, tak jakbyś już posiadał 50 nieruchomości - zarządzanie musi rosnąć wraz z dochodami.

Możesz więc od czasu do czasu odwiedzać różne rodzaje nieruchomości, z każdym zwiedzaniem zyskujesz doświadczenie. Równolegle kontynuuj swoje studia i korzystaj z praktyk tak bardzo, jak się da.

Napisany przez Muenchner82
Zgłoś się do Immocation, oni z pewnością pomogą Ci pozbyć się twoich pieniędzy na szkoleniach. W końcu będziesz mógł mieć prawdopodobnie nieruchomość w reputedly prestigious Metropolis Eisenach według Immocation ;-)

Napisany przez ZehWeh
Przed 10 laty mogłoby to być możliwe, ale prawdopodobnie także bardzo mało prawdopodobne, z dzisiejszymi cenami nieruchomości + oprocentowaniem... niemożliwe.

Najpierw spróbuj zebrać wystarczająco dużo własnych środków finansowych. Następnie, jeśli to możliwe, kupujesz mieszkanie i wynajmujesz je. Korzystając z mieszkania jako zabezpieczenia, możesz wziąć kredyt i sfinansować zakup drugiego mieszkania. I tak dalej. Kolega z pracy robi to od około 10 lat i ma obecnie 7 mieszkań, które w dużej mierze same się utrzymują i finansują wzajemnie. Powiedział również, że pierwsze mieszkanie było najtrudniejsze. Nie chce z tego budować imperium, ale ma służyć jako dodatkowe zabezpieczenie na starość. Jeśli koszty zarządzania nie wzrosną zbyt bardzo, planuje zakupić kolejne mieszkania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata