Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Sprzedając ETF, należy zwrócić uwagę na następujące kwestie

Napisany przez Soo
Kochani eksperci finansowi,

chciałbym zapytać, jak najlepiej sprzedać moje ETF, które zakupiłem na Scalable Capital bez strat...

Do tej pory regularnie inwestowałem w Vanguard ESG global all cap, ale w porównaniu zauważam, że ponoszę znaczne straty, a na końcu MSCI World itp. radzą sobie znacznie lepiej. Nie wierzę, że w obecnym i przyszłym pokoleniu (o ile w ogóle takie istnieje z powodu problemów klimatycznych...) kraje rozwijające się lub małe przedsiębiorstwa kiedykolwiek będą miały szansę rosnąć lepiej niż już duże firmy i kraje przemysłowe. Mój plan więc polega na przeznaczeniu moich zainwestowanych pieniędzy na bardzo zdywersyfikowany ETF Vanguard (czyli sprzedanie wszystkiego) i zainwestowanie ich w S&P 500 lub coś podobnego (tak jak sugeruje Warren Buffet).

W tym kontekście mam pytanie, na co zwracać uwagę podczas sprzedaży ETF... Bo jeśli chodzi o rozpoczęcie inwestowania, łatwo znaleźć tysiące informacji, ale gdy przychodzi czas, aby zakończyć inwestowanie, czyli gdy nadeszła pora skorzystać z zysku z inwestycji, informacji jest niewystarczająco...

Obecnie mój ETF jest w plecy (nawet od kilku miesięcy). Chciałbym sprzedać wszystko możliwie szybko i przejść na lepszy ETF, dlatego będę bardzo wdzięczny za wskazówki od doświadczonych znawców..! Z góry dziękuję..!!

Pozdrawiam serdecznie, Soo

Napisany przez 2titan1981
Chodzi o czekanie aż znowu będzie na plusie, a następnie sprzedaż. Czy trzymasz już przez ponad 10 lat? Jeśli nie, to nie zrozumiałeś zasady inwestowania...

Zbyt dużo obrotów portfelem niszczy kapitał.

Moja rada to trzymać do momentu, aż będzie znowu na plusie. Obecnie kursy bardzo się wahają...

Zainwestuj w światowy ETF lub ETF na wszystkie kraje w wersji dywidendowej i fizycznej, a następnie systematycznie oszczędzaj aż do wyczerpania rocznej kwoty wolnej od podatku. Następnie kontynuuj oszczędzanie w akumulacyjnym światowym ETF...

Więc żadnego S&P 500 itp. I nie interesuj się ekologicznymi bredniami...

Napisany przez ZehWeh
Jeśli teraz chcesz przenieść swoje aktywa, zrobisz to oczywiście tylko ze stratą, jeśli są one na minusie.

Ponieważ chcesz sprzedać wszystko od razu, nie musisz martwić się o zastosowanie zasady FIFO (first in, first out). Istotne będą jedynie opłaty, które pobiera twój broker/bank za zlecenie. Wydaje mi się, że w przypadku Scalable nie ma dużych opłat, więc to nie powinno być problemem.

Ogólnie uważam, że całe twoje zamierzenie nie jest dobrym pomysłem. Ostatnie lata były katastrofalne pod względem giełdowym. Po pandemii przyszły kryzys na Ukrainie, kryzys energetyczny itp. Dopiero od początku tego roku giełdy zaczęły się powoli podnosić, a twój Vanguard nie jest aż tak zły.

W tym roku +7,49%, światowy +7,18%, S&P500 +6,68%
W ubiegłym roku światowy -12,7%, Vanguard -17,53%, S&P500 -12,86%

Po prostu ubiegły rok był straszny!

Zachowaj Vanguarda i poczekaj aż osiągnie +/- 0% zysku, a następnie go sprzedaj. Nadal możesz inwestować w światowy/S&P500.

Ogólnie trzeba mieć długoterminowe podejście do ETF-ów; częste przemeblowanie portfela, z powodu słabego wyniku w danym momencie, obniża stopę zwrotu. Miej również świadomość, że inwestując w S&P500, zawierasz zakład na USA lub jeszcze bardziej przekładasz wagę na USA, niż wynika to z globalnego indeksu. Jednak nie przewiduję, aby w ciągu najbliższych dziesięcioleci USA zostały zdetronizowane jako światowy potentat gospodarczy przez kogokolwiek innego. Obecnie inwestuję w Vanguard FTSE All World, także bez ESG, oraz mam niewielką stawkę na S&P500! Nie jestem zwolennikiem ESG, uważam je za trendy ETF-y dla zielonego sumienia. Jeśli firmy ESG się przebiją, znajdą się one wcześniej czy później w zwykłym indeksie światowym/All World.

Napisany przez Soo
Dziękuję Ci Titanie za Twoją opinię i ekspertyzę. Chcę jedynie przejść do lepszego ETF, ponieważ zauważam, że moj wybór był niezadowalający (w porównaniu do innych światowych ETF-ów, mój zdecydowanie wypada gorzej..)

Moje obecny ETF jest na szczęście znowu na plusie, szybko sprzedam wszystko, aby zainwestować w lepszy światowy ETF..!!

Napisany przez Soo
Cześć ZehWeh, dzięki za twoją wyczerpującą i pomocną odpowiedź!!

Nie zdawałem sobie nawet sprawy z FIFO, dzięki za wyjaśnienie tego pojęcia.

Cieszę się, że mogę sprzedać ETF-y bez większych obaw..! Dziękuję też za twoją ocenę.
Jednak nie do końca rozumiem, gdy mówisz, że mój Vanguard nie był taki zły.. W tym roku osiągnął wynik 7,49%, lepszy niż World czy S&P?! Sprawdziłem to na JustETF, gdzie można porównać ETF-y graficznie. Widzę, że S&P obecnie osiągnął 22,31%, podczas gdy MSCI 16,80%, a mój Vanguard 7,65%. Wynika z tego, że w porównaniu do S&P, mój Vanguard ma ogromną różnicę (w negatywnym znaczeniu), czy nie..? Czy źle zrozumiałem te wszystkie procentowe wzrosty :S

W każdym razie widzę, że zalecasz, abym zmienił mój obecny ETF na inny (lepszy, bez ESG)

Napisany przez ZehWeh
Myślę, że wiem, skąd pochodzą te 22,31%, a mianowicie porównując 3 ETF-y i ustawiając wykres na maksymalną linię czasową. To niekoniecznie jest celowe, zwłaszcza że „Vanguard ESG global all cap” istnieje dopiero od niedawna. Został uruchomiony w kwietniu 2021 roku, a 10 miesięcy później wydarzyły się zdarzenia, które były bardzo niekorzystne dla ETF-ów ESG. Wojna na Ukrainie i kryzys energetyczny. Oba te wydarzenia spowodowały, że bardziej poszukiwane były firmy, których ESG nie przestrzega, czyli przemysł zbrojeniowy i paliwa kopalne! Dlatego zarówno S&P 500, jak i MSCI World w tym czasie radziły sobie znacznie lepiej.

Patrząc dalej na wykresy, zauważymy, że Vanguard zaczął ponownie rosnąć podobnie jak tylko przekroczono kryzys energetyczny.

W zasadzie to uwypukla słabą stronę ETF-ów ESG. Dobrze sobie radzą w czasach pokoju i dobrobytu, kiedy ludzie nie mają swoich martwych. W czasach kryzysu obowiązuje zasada: w potrzebie diabeł też nie wybrzydza.

Mimo to nie sprzedałbym ESG, ale poczekałbym, aż się odbije, po czym przełączyłbym się na nie-ESG. Ale każdy musi podjąć decyzję samodzielnie. Niektórzy radziliby ci teraz po prostu połknąć gorycz porażki i liczyć, że z nie-ESG szybciej odrobią się straty.

Napisany przez Soo
Dziękuję ZehWeh! Na szczęście mój ETF już się odbił i obecnie znajduje się na plusie (..!! Jestem tak ulga!!) Chociaż zaledwie niecałe 50 [url]euro[/url] na plusie, być może nawet zrekompensuje to straty, nawet jeśli sprzedam wszystko z powrotem.. jeśli się nie mylę x)

Tylko nie wiem, czy powinienem sprzedać już dziś, ponieważ dzisiaj jest święto :) Wolałbym poczekać do jutra i działać dopiero jutro po południu po pracy..

Nawiasem mówiąc, chyba lepiej przesiąść się na MSCI World, ponieważ na przykład nie chcę wspierać Chin, ponieważ tam nie są zawarte kraje rozwijające się (a jeśli na przykład Korea kiedyś awansuje na tyle, że będzie uważana za kraj uprzemysłowiony, na pewno zostanie włączona do MSCI World, prawda? Myślę, że istotną część rynków wschodzących stanowią Chiny, Indie i Korea.. Więc wolę trzymać się z daleka..). S&P 500 wydaje mi się zbyt ryzykowne, ponieważ będę inwestować WYŁĄCZNIE w USA..

Czuję się pewniej dzięki informacjom, które mi przekazałeś. Bardzo ci dziękuję!! (ESG zdaje się niestety nie być dobrym wyborem w obecnych wydarzeniach światowych.. jak przykro..)

Napisany przez ZehWeh
Z Worldem w zasadzie nie zrobisz nic złego, porównując wszystko World, World lub kombinację World/EM, wszystkie one przebiegają bardzo podobnie. W końcu chodzi także o kwestię osobistej filozofii.

Napisany przez Soo
Nie zdawałem sobie sprawy, że ten wykres jest decydujący, wszak wszystkie wykresy z World ETF praktycznie wyglądają identycznie..! Ale S&P 500 czy MSCI World są znacznie wyższe niż inne World ETFs..!

Z dnia na dzień mój ETF znów jest na minusie, trzeba będzie poczekać, aż znowu się odwróci :) Już widzę, jak szybko zmieniają się ETF-y...

Napisany przez ZehWeh
Co masz na myśli pisząc MSCI World jest znacznie wyższy niż World ETF ?

World ETF to ETF, który odnosi się do MSCI World, który jest indeksem, MSCI to firma, która tworzy ten indeks!

Różnica między różnymi ETF-ami, które odnoszą się do tego samego indeksu, np. iShares Core MSCI World lub Lyxor MSCI World, polega na tym, w jaki sposób indeks jest odtwarzany wewnątrz ETF-a (fizycznie lub syntetycznie) i czy dodatkowo generowane są przychody (np. z pożyczki papierów wartościowych). Istotną wartością jest wtedy tzw. Różnica Śledzenia, czyli jak dokładnie ETF podąża za indeksem. ETF może nawet generować nadzwyczajne zyski, czyli przewyższać swój indeks. Różnica Śledzenia oblicza się na podstawie wzrostu wartości ETF minus wzrost wartości indeksu. W idealnym przypadku ETF ma zatem ujemną Różnicę Śledzenia, ponieważ oznacza to, że osiągnął wyższy zwrot niż jego indeks. Różnice są zazwyczaj niewielkie, ale dobre ETF-y potrafią osiągnąć dodatkowe 0,2% - 0,4% rocznie w porównaniu do indeksu, co z czasem się sumuje.

W przeciwnym wypadku, porównanie ETF-ów odnoszących się do różnych indeksów jest mało sensowne, chyba że można oszacować, który ETF/indeks może lepiej sprawdzić się w wybranej strategii inwestycyjnej!

Napisany przez Soo
Cześć Zehweh, Dziękuję za dodatkowe wyjaśnienia (myślę, że wielu finansowych youtuberów również zwraca uwagę na podobne kwestie!)

Chciałbym wybrać Xtrackers MSCI World (dywidendowy), ponieważ ma on opłatę TER 0,12%, czyli jest tańszy niż Ishares. A propos, ta wykres, o której mówiłem, że na przykład S&P 500 jest wyraźnie wyżej niż moje ESG (Core MSCI World od Ishares również jest znacznie powyżej mojego ESG.. ale S&P jest nie do pobicia..)

Ale zrozumiałem Cię tak, że ta różnica między wykresami nie jest istotna, liczy się raczej ogólny przebieg (ponieważ wykresy praktycznie są identyczne, tylko wysokość rozbiegła się znacząco od pewnego punktu)

Napisany przez Cici
Soo pisze:
Przy okazji, na tej powyższej grafice, o której mówiłem, S&P 500 jest wyraźnie wyżej niż mój ESG

Czy w wykresie dla ESG również uwzględnione są dywidendy? Pozostałe dwa fundusze są kapitalizujące, podczas gdy fundusz ESG wypłacający dywidendy. To mogłoby zniekształcić przebieg wykresów.

Poza tym, co zrobisz, jeśli MSCI World znowu będzie w tyle za dwa lata? Czy zamienisz wtedy wszystko z powrotem?

Napisany przez ZehWeh
Moja rada to dobrze zapoznać się z tematem. Istnieje zasada Zainwestuj tylko w to, co rozumiesz, a w twoim przypadku wyraźnie widać, że istnieją pewne luki w wiedzy. W innym przypadku będziesz stale odczuwać niepewność.

Napisany przez Soo
Cześć Cici,

to moja strategia, która się zmieniła. Jako laik, myślałem, że najbardziej zdywersyfikowane & esg były najlepszymi opcjami w ogóle. Teraz jednak widzę, że nie idzie to tak, jak sobie wyobrażałem. Ponieważ zacząłem niedawno oszczędzać, pomyślałem, że jeśli to zrobić, lepiej przełączyć się jak najszybciej, zanim będzie za późno.

Oczywiście nie mogę przewidzieć, czy później będę bardziej żałować, że moje inwestycje ESG po 5 latach radzą sobie lepiej niż MSCI World. Moim zdaniem, kraje rozwijające się nie mają szans w starciu z już rozwiniętymi krajami przemysłowymi, to tylko czyste przewidywania. Inwestycje w małe spółki oraz opcje ESG tylko obniżają wzrost.

Napisany przez Soo
No cóż, w sumie wiele osób nie powinno już inwestować, co nie? Zdobędłem ogólną wiedzę i chcę zrobić coś na rzecz inflacji / obecnego systemu emerytalnego. Dlatego też jestem tutaj na forum i szukam porad.

Napisany przez 2titan1981
Przeciwko inflacji nie możesz nic zrobić. Jednakże inflacja zniknie ponownie lub osłabnie na tyle, że po uwzględnieniu inflacji nadal uzyskasz zwrot z inwestycji w ETF. Dlatego ważne jest również długoterminowe trzymanie aktywów. Dla początkujących trudno jest to wytrzymać, gdy kursy spadną o 50%...

Trzeba być w stanie to znieść lub włączyć do swojego portfela część bez ryzyka, co jednak wpłynie na ogólny zwrot z inwestycji.

Napisany przez Soo
Dziękuję Ci za radę tytanie! Postaram się teraz być bardzo cierpliwy wobec mojego HSBC MSCI World..!

Napisany przez ZehWeh
Definitywnie, po koronawirusie spadło nagłe o prawie 50%. Moje portfolio było pięciocyfrowo ujemne, ale odzyskanie szybko nastąpiło, tylko po tym powrócił konflikt ukraiński i kryzys energetyczny, i cały 2022 rok pod względem giełdowym był beznadziejny!!!

Jednak trzeba to po prostu przeczekać.

Obecnie większość strat z 2022 roku została odrabiana! Tylko jedna pozycja z Vanguard FTSE All World (kapitalizująca) nadal jest trochę ujemna, ponieważ kupiłem ją jako jednorazowo miesiąc przed konfliktem ukraińskim.... Pozycja z dywidendą, gdzie działa mój plan oszczędnościowy, znów jest dużo na plusie, co pokazuje korzyści planów oszczędnościowych w porównaniu z jednorazowymi zakupami w czasach kryzysu.

Napisany przez Soo
Dziękuję za relację z doświadczenia Zehweh. Teraz będę bardzo cierpliwy wobec mojego funduszu ETF na światowym rynku...!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata