Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak zlikwidować stary umowę pożyczki po przeprowadzce.

Napisany przez Kaysy
Cześć wszystkim,

jestem nowa w grupie i szukam porady.

Mieszkamy od 10 lat w naszym domu, który sfinansowaliśmy kredytem w firmie ubezpieczeniowej Allianz.

Teraz chcemy się przeprowadzić i nie jesteśmy pewni, jak najlepiej postąpić.

Mamy potencjalny obiekt, który chcielibyśmy szybko kupić. Nasz stary [url]Dom[/url] jeszcze nie jest wystawiony na sprzedaż.

Allianz nie dokonuje wymiany nieruchomości.

Nie możemy również skorzystać z porady firmy Allianz, ponieważ [url]kredyt[/url] otrzymaliśmy poprzez pośrednika. Niestety, ten pośrednik jest już na emeryturze, więc również nie możemy uzyskać porady od niego.

Prawdopodobnie potrzebujemy tylko małego [url]kredytu[/url] na nasz pozostały dług w wysokości 100 000 EUR. Być może za nasz [url]Dom[/url] dostaniemy tyle, że nie będziemy potrzebować [url]kredytu[/url].

Jednak na pewno potrzebujemy [url]kredytu[/url] pośredniego. Na coś takiego nikt się nie zdecyduje po licznych telefonach...

Czy ktoś ma jakiś pomysł, co możemy zrobić?

Ten przypadek powinien być jednak standardowy, czyż nie?

Z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie

Kaysy :-)

Napisany przez ZehWeh
Czy oprócz Allianz zapytaliście jeszcze inne banki?
W przeciwnym razie poszukajcie nowego pośrednika, ponieważ dotychczasowy jest już na emeryturze.

W jaki sposób planujecie opłacić nowy obiekt, dopóki nie sprzedacie swojego domu? Zwrotna kwota 100.000€ nie wystarczy, ani też nie służy do spłaty starych kredytów hipotecznych, co byłoby bardzo złym pomysłem, ponieważ kredyty tymczasowe mają wyższe oprocentowanie i krótszy okres spłaty z ratą końcową, których nie możecie obsłużyć. Musicie użyć kredytu tymczasowego do zakupu nowego obiektu, następnie sprzedać swój stary Dom i całkowicie spłacić kredyt tymczasowy z uzyskanych środków, a następnie ewentualnie spłacić stary kredyt. Całe to zestawienie musi się zrównoważyć, ponieważ mało kto kupi obciążony obiekt i dlatego będzie nalegał, żeby z uzyskanych środków spłacona została stara rewolwerowa długoterminowa spłata, albo kupujący przejmie pozostały dług i zapłaci wam odpowiednio mniej, co może skutkować brakiem środków na spłatę kredytu tymczasowego.

Zazwyczaj kredyt tymczasowy nie powinien stanowić problemu, jeśli cena sprzedaży obiektu jest wyższa niż cena zakupu.

Bądźcie też świadomi, że obecnie sprzedaż domów może być bardzo powolna, nawet w naszej okolicy, mimo bardzo dobrej lokalizacji, czasami trwa miesiącami, zanim Dom zostanie sprzedany. Tak czy inaczej, aby kupić, potrzebujecie kapitału i prawdopodobnie nie możecie czekać, aż znajdziecie kupca na swój stary Dom, dlatego konieczne jest przejście przez całą cenę zakupu nowego obiektu za pomocą kredytu tymczasowego (po odjęciu dostępnych środków własnych) i w tym przypadku należy się liczyć z oprocentowaniem wynoszącym od 5-6%, co na 6 miesięcy oznacza szybko koszty dziesiątek tysięcy euro odsetek.

Alternatywnie: Wynająć małe mieszkanie (odłożyć meble itp.), następnie sprzedać stary Dom, spłacić stary kredyt z uzyskanego dochodu i z pozostałości oraz ewentualnie nowego finansowania kupić nowy obiekt.

Napisany przez Kaysy
ZehWeh pisze:
Jak zamierzacie zapłacić za nowy obiekt, dopóki nie sprzedacie swojego domu?

Cześć,

Dziękuję za Twoją odpowiedź!

To właśnie jest nasz problem...

Nie, 100 000 EUR nie są oczywiście kwotą pośredniej finansowania. To jest maksymalna kwota, którą potrzebujemy na nowy Dom, gdy sprzedamy stary, ponieważ oba domy powinny być w przybliżeniu tak samo warte, a my nadal mamy zadłużenie w wysokości 100 000 EUR na stary Dom.

Rozwiązanie tymczasowe z wynajmem niestety nie działało, ponieważ w zasadzie mamy obiekt na oku. Nie chcieliśmy koniecznie przeprowadzać się, ale teraz nadarza się bardzo dobra okazja. Jednak jego realizacja wydaje się być trudna.

Pozdrawiam

Napisany przez ZehWeh
Dlatego jeszcze raz pytanie: Jak zamierzacie zapłacić za nowy Dom, dopóki nie sprzedaliście starego?

Fakt, że oba obiekty są w przybliżeniu tej samej wartości, nie interesuje sprzedawcy, który zazwyczaj chce otrzymać pieniądze przy zawarciu umowy, a nie czekać, aż zostanie sprzedany wasz stary Dom. Byłoby to także niedbalstwo, ponieważ nie wie, za ile sprzedacie swoje stare mieszkanie. Istnieją wyjątki tylko wtedy, gdy istnieje odpowiednia relacja zaufania między kupującym a sprzedającym.

Istnieje jeszcze możliwość, że szybko znajdziecie kupca na wasz Dom, który pozwoli wam jeszcze przez kilka miesięcy mieszkać tam. W ten sposób mielibyście kapitał.

Jeśli brakuje wam jeszcze 100 000 €, nie ominie was nowe finansowanie nieruchomości.

Jakkolwiek się nad tym zastanowicie, aby kupić, potrzebujecie najpierw dostępnego kapitału.

Znajdujemy się w podobnej sytuacji, również planujemy przeprowadzkę w przyszłym roku, i mam jeszcze otwarte około 90 000 €. Dlatego zastanawiamy się już nad tym bardzo dużo.

Napisany przez Kaysy
Dziękuję za odpowiedź, ale wydaje mi się, że nie rozumiesz, że pytanie, które mi zadajesz, jest moim pytaniem.

Jak to zrobić. Być może ktoś tutaj zna rozwiązanie.

Dzięki i pozdrowienia

Napisany przez ZehWeh
Postaram się inaczej. Macie swoje Dom, który jest warty, powiedzmy, 500 000 €, jednocześnie zadłużeni u banku 100 000 €, co oznacza, że teoretycznie macie dostępne 400 000 €, ale nie możecie ich wydać, dopóki mieszkacie w domu. Jeśli chcecie wydać te 400 000 € na nowy Dom, możecie to zrobić tylko poprzez wcześniej wymienione sposoby.

Załóżmy, że nowy Dom kosztuje łącznie 500 000 € wraz z kosztami dodatkowymi.

1. Wariant: pożyczka mostkowa w wysokości 400 000 € + kredyt ratalny w wysokości 100 000 €, przeprowadzka, sprzedaż starego domu za 500 000 €, z których 100 000 € idzie do banku. Pozostała kwota 400 000 € zostanie spłacona pożyczką mostkową. Pozostanie kredyt ratalny.

2. Wariant: Zakwaterowanie na wynajem, sprzedaż starego domu za 500 000 €, spłata starego kredytu, zakup nowego domu za 400 000 € kapitału własnego + 100 000 € kredyt ratalny.

Mogą istnieć inne możliwości, ale zawsze trzeba je negocjować z korektorem/sprzedawcami, na przykład kupujący może zapłacić wam za Dom, nawet jeśli wciąż w nim mieszkacie i pozwolić wam jeszcze kilka miesięcy mieszkać, w zamian za to można negocjować obniżkę ceny o teoretyczny czynsz).

Myślę, że robicie błąd myślowy dotyczący pożyczki mostkowej. pożyczka mostkowa może być użyta tylko na nowy obiekt, nie na stary Dom. Jeśli chcecie spłacić stary kredyt, musicie dać bankowi odpowiednią kwotę, a tego po prostu musicie mieć! Nie możecie kupić domu i powiedzieć sprzedającemu Mamy Dom wart 500 000 €!

Ponieważ chcecie to zrobić w krótkim czasie, powinniście naprawdę skonsultować się z doradcą, ponieważ tak łatwe, jak sobie wyobrażacie, to nie jest. Kupno i sprzedaż muszą odbyć się praktycznie w tym samym czasie, a ponieważ nie znaleźliście jeszcze kupca na swój Dom, będzie to trudne, nawet jeśli mielibyście zainteresowanego, to najpierw musi on zapłacić pieniądze. Teraz wyobraźcie sobie, że podpisujecie umowę i jednocześnie szukacie kupca na stary Dom. Sprzedawca nowego domu daje wam termin, do którego musicie zapłacić cenę zakupu. Znajdujecie kupca na stary Dom, ale organizuje on pieniądze w terminie, ale nie na czas nowego domu, a sprzedawca rezygnuje z umowy i sprzedaje Dom komuś innemu.

Tak więc możecie się ostatecznie okazać bez domu. W innym przypadku napisz do użytkownika noelmaxim, zajmuje się tym zawodowo i na pewno będzie mógł ci lepiej doradzić. W każdym razie odpadam, przepraszam, jeśli nie mogłem pomóc.

Byłoby mi jednak nadal miło dowiedzieć się, jak w końcu rozwiążecie ten problem, ponieważ również planujemy to na przyszły rok i jak już wspomniałem, plan brzmi: pożyczka mostkowa - Przeprowadzka - Sprzedaż domu! W naszym przypadku nowy Dom będzie jednak kosztować mniej niż stary, dlatego może być to trochę łatwiejsze, bo wtedy ze sprzedaży domu możemy całkowicie spłacić zarówno pożyczkę mostkową, jak i pozostały kredyt.

Napisany przez NaTwoim13
Kaysy pisze:
Dziękuję, że odpowiadasz, ale myślę, że nie rozumiesz, że pytanie, które mi zadajesz, jest moim pytaniem.

Jak to zrobić. Może ktoś tu ma rozwiązanie.

Dziękuję i pozdrowienia

Cześć,

oczywiście tutaj są eksperci, którzy wiedzą, jak to działa. W recenzjach na przykład o mnie można znaleźć relacje od konsumentów szukających porad, gdzie te tematy zostały zaplanowane i zrealizowane.

Gdzie znajduje się nieruchomość przeznaczona do sprzedaży?

Napisany przez Muenchner82
@Kaysy, w Noelmaxim jesteś w dobrych rękach.

Dodatkowo możesz również zapytać w Debeka, gdzie być może możesz wszystko załatwić w jednym miejscu. W podobnej sytuacji pokazali mi kiedyś interesujące rozwiązanie. Zaoferowali mi częściowe finansowanie do czasu sprzedaży starej nieruchomości oraz zajęli się sprzedażą. Ostatecznie zdecydowaliśmy się jednak na nowe pełne finansowanie, ze względu na wówczas niskie stopy procentowe. Debeka zajął się potem sprzedażą starej nieruchomości, uzyskując dobrą, rynkową cenę. Mogę zdecydowanie polecić Debeka jako agenta nieruchomości oraz specjalistę finansowania, ale dużo zależy od konkretnego doradcy i możliwości. Warunki zawsze były konkurencyjne.

Napisany przez NaTwoim13
Dokładnie to jest właściwe podejście - opieka przez pośrednika, który zajmuje się zarówno finansowaniem, jak i branżą nieruchomości lub skupia się na tym otoczeniu biznesowym.

Nie ma potrzeby korzystania z Debeki i jej warunków, aby zrealizować plan, ponieważ całkowite spektrum banków jest dostępne i jest korzystne dla banku, jeśli osoba składająca wniosek o finansowanie jest także pośrednikiem zajmującym się sprzedażą nieruchomości do której kredyt ma być przypisany, i bank (najlepiej znany jako doświadczony partner) może wykazać, jak zajmuje się sprzedażą nieruchomości i w jaki sposób to się odbywa. Banki nie chcą dodatkowych obciążeń, na przykład wyceny nieruchomości, aby ocenić, jak prawdopodobna jest szybka spłata pośredniego finansowania.

My - można to odczytać z części wpisów z doświadczeń między wierszami - w niektórych przypadkach jeszcze toczy się w Brunonii z już sprzedanych (i spłaconych pośrednich finansowań) nieruchomości w Kassel, Wildeshausen koło Bremy, Hannoverze/Seelze, Apelern koło Bad Nenndorf i nieruchomościach obecnie na sprzedaż w Lüchow-Dannenbergu i Stuttgarcie, jesteśmy w stanie skutecznie towarzyszyć.

Można to zauważyć również na naszej stronie internetowej w dziale oferowane nieruchomości oraz już sprzedane nieruchomości, gdzie są widoczne lokalizacje nieruchomości.

Chciałem teraz nakreślić korzyści wynikające z faktu, że pośrednik finansowy jest również pośrednikiem nieruchomości, przynajmniej pod względem firmy, ponieważ również my nie chcemy prezentować żadnych problemów, czego w rzeczywistości nie ma, ponieważ w każdej dziedzinie tematycznej są odpowiedni eksperci!

Napisany przez bruno68
Czytając te odpowiedzi, zastanawiam się, co to ma być?

Żadna formalność prawnicza nie jest przestrzegana, wszystko ma być wykonane natychmiast i bez przeszkód.

Całkowicie oderwane od wszystkiego, ale

- czy okres oczekiwania na akt notarialny wynoszący 14 dni nie był określony w umowie kupna-sprzedaży?
czy
- poprzez zatwierdzenie notarialnego wykonania przez urząd skarbowy, poprzez zapłatę podatku od nabycia nieruchomości?

Zatem dwa urzędy skarbowe, dwaj notariusze, dwie finansowania i dwa sądy rejonowe.

Co oznacza brak jednoczesności, ponieważ drugi nabywca niekoniecznie płaci swoje podatki od nieruchomości w tym samym czasie, a urzędnicy nie pracują synchronicznie.

Oznacza to również brak terminu u notariusza w związku z zakupem, ponieważ zgody nie są równoczesne. I płatność to pewna rzecz, ponieważ płaci się tylko za zamianę, gotówka za zastaw hipoteczny, a to, czy i jak szybko finansista przelewa pieniądze, różni się znacznie.

Zgadzam się z ZehWeh, to nie jest łatwe, a na pewno nie tanie. Ponieważ dopóki nie ma WK, uważane jest to za finansowanie w 100%, a wymienione tutaj 400 000 € muszą zostać zapłacone z szóstką przed przecinkiem! Co rocznie generuje 24 000 € odsetek.

W przypadku kredytu bankowego z okresem karencji 2 lata, może być żądane nawet do 96 000 € opłaty za wcześniejszą spłatę. Dopiero wtedy wchodzi w życie limit lichwy.

Chęć, możliwość i przepisy znacząco się różnią, ale w nagłym wypadku można wykupić się poprzez ogromne opłaty za wcześniejszą spłatę.

bruno68

Napisany przez NaTwoim13
Zostaw alkohol w końcu!

Napisany przez memet
Zamierzam pożyczyć pieniądze jako pożyczkę prywatną z zabezpieczeniem hipotecznym drugiego rzędu. Takie coś pewnie kosztuje 10% w skali roku, ale za to jest szybkie i nieskomplikowane. Po prostu sprawdź na rynku pieniężnym w gazetach lub online.

Właśnie rozwiązałem całą swoją finansową sytuację po tym, jak nie mogłem porozumieć się z bankami.

Napisany przez EgonO
memet pisze:
Biorąc pod uwagę moją ostatnią całą finansową sytuację, postanowiłem pozyskać prywatną pożyczkę zabezpieczoną hipoteką w drugiej kolejności. Takie rozwiązanie kosztuje z pewnością 10% rocznie, ale jest szybkie i bezproblemowe. Wystarczy spojrzeć do gazet lub online na rynku pieniężnym.

To właśnie w ten sposób rozwiązałem całą swoją finansową sytuację, gdy zachodziły problemy z bankami.

Twój przypadek wygląda trochę inaczej. Dotychczas wynajmowałeś mieszkanie i dlatego nie masz jeszcze kredytu hipotecznego. Po zaprzestaniu płacenia czynszu, będziesz miał wystarczający miesięczny nadwyżkę, aby spłacić swoją prywatną pożyczkę.
Wątpliwe jest, czy @kaysy mógłby dodatkowo obsłużyć taką prywatną pożyczkę przez rok lub dłużej. pożyczka ta obejmowałaby przecież 100 000 € na bieżący kredyt oraz kwotę x na nowy Dom. Oczywiście zaletą jest to, że @kaysy mógłby spłacić bieżący kredyt 100 000 €. Bank powinien wiedzieć, jakie są warunki wypowiedzenia kredytu (terminy, odszkodowanie za wcześniejszą spłatę). Rata kredytu z bieżącego kredytu zostałaby wtedy anulowana. Ponadto należy pamiętać o stałych kosztach za Dom, w którym nadal mieszkacie.

W każdym razie @noelmaxim wydaje się być kompetentnym partnerem, który zapewne może Ci bardzo dobrze pomóc.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata