Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Wolny wybór warsztatu w przypadku uszkodzenia pojazdu.

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim, trzy tygodnie temu samochód mojej żony został uszkodzony w wyniku zderzenia od tyłu. W międzyczasie ubezpieczenie przeciwnika zleciło rzeczoznawcy sporządzenie opinii o szkodzie. Po jej wykonaniu ubezpieczenie poinformowało nas wczoraj, że możemy dostarczyć nasz pojazd do wybranej przez nich warsztatu celem naprawy. Chcielibyśmy jednak sami wybrać warsztat. Czy jest to możliwe, czy będziemy musieli pokryć koszty naprawy sami? Dziękuję! Podróżnik

Napisany przez PI112
Cześć podróżniku, w zasadzie uważam, że okres 3 tygodni na uzyskanie zezwolenia na naprawę jest bardzo długi. Do tej pory nie znam przypadku, w którym ubezpieczyciel nakazuje poszkodowanemu, do której warsztatu ma się udać. Takie warunki obowiązują tylko w polisach z wiązaniem warsztatu, ale tylko dla własnego ubezpieczającego, a nie dla poszkodowanego. Ponieważ sprawa już trwa zbyt długo, zalecam skorzystanie z pomocy prawnika (ważne jest uprzednie uzyskanie zgody na pokrycie kosztów z ubezpieczenia ochrony prawnej). Pozdrowienia, Chris

Napisany przez Mike Spezi
Twoje informacje są niestety nieco niejasne. Założę, że Twój żona nie była winna wypadku i pytanie o winę zostało już wyjaśnione. Zatem odpowiedzialność ponosi ubezpieczenie przeciwnika. Z kolei nie mogą mi oni w żadnym wypadku dyktować, gdzie mam naprawić mój pojazd. Nawet nie jestem zobowiązany do naprawy szkody w ogóle. W przypadku mniejszych uszkodzeń często wystarcza tylko otrzymanie pieniędzy. Tzw. powiązanie z warsztatem ma zastosowanie tylko wtedy, gdy sam spowodowałem wypadek lub gdy istnieje częściowa winność. Twoje ubezpieczenie oferuje rabat za korzystanie z powiązanego warsztatu naprawczego i twój pojazd zostanie naprawiony w warsztacie partnerskim Twojego ubezpieczenia. Mam nadzieję, że było to pomocne.# pozdrawiam Mike

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję Chrisowi i Mikeowi To było bardzo pomocne! Uwaga: Moja żona nie była winna wypadku. Kwestia winy jest więc wyjaśniona. Pozdrowienia, Podróżnik

Napisany przez ADMCI4
O ile mi wiadomo, można wybrać warsztat samodzielnie, ale trzeba przedstawić przeciwnej firmie ubezpieczeniowej kosztorys.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata