Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Uwzględnienie prywatnego oszczędzania na emeryturę przy ustalaniu zasiłku dla bezrobotnych 2

Napisany przez ADMCI4
Cześć, dzień dobry. Prowadzę piekarnię w naszej miejscowości od dziesięciu lat, niestety w ostatnim czasie nie idzie mi najlepiej. Może się zdarzyć, że będę musiał ją kiedyś zamknąć. Nie wiem jeszcze, co będzie potem. Około dwóch lat temu podpisałem umowę na emeryturę Rürup jako osoba samozatrudniona. Jeśli kiedyś będę musiał skorzystać z zasiłku dla bezrobotnych II kategorii, czy wtedy będę musiał rozwiązać tę umowę i czy będzie ona wliczana do zasiłku? Kto może mi powiedzieć, co w takiej sytuacji się stanie? Pozdrowienia, Bułeczka z mlekiem

Re: Uwzględnienie prywatnego oszczędzania na emeryturę przy ustalaniu zasiłku dla bezrobotnych 2

Napisany przez Mike Spezi
Cześć, drogie bułeczki mleczne, Nie musisz się martwić w tej sprawie! Jeśli chodzi o umowę rentową Rürupa lub umowę rentową z kapitałem zabezpieczającym, ta nie będzie brana pod uwagę przy wypłacie zasiłku dla bezrobotnych. Renta podstawowa jest bezpieczna od potrącenia w ramach programu Hartz 4 i jest zabezpieczona przed niewypłacalnością. Dlatego umowa nie może zostać skapitalizowana ani zabezpieczona pożyczką. Nie możesz więc otrzymać gotówki jako jednorazowej wpłaty z umowy. Możesz jedynie otrzymać rentę w ustalonym terminie. Jeśli z powodu problemów finansowych nie będziesz w stanie opłacać składek, także to nie stanowi problemu. Możesz w każdej chwili zawiesić umowę lub zawiesić składki. W przypadku osób samozatrudnionych zaleca się również dokonywanie jednorazowych wpłat. Gdy mam dobry rok gospodarczy i nie chcę oddać fiskalnym rycerzom wszystkiego, mogę zmniejszyć podatek dochodowy lub podatek od sprzedaży poprzez jednorazową wpłatę do 20 000 dla osób samotnych i do 40 000 dla małżeństw. W razie dodatkowych pytań jestem do dyspozycji. Z poważaniem Mike

Napisany przez ADMCI4
Cześć Mike, Dziękuję Ci za szczegółowe informacje!! Jeśli pojawią się u mnie kolejne pytania, chętnie zwrócę się do Ciebie ponownie. Wydajesz się być specjalistą Do zobaczenia wkrótce Pozdrowienia Milchbrötchen

Jestem zawsze dostępny. Pozdrawiam Mike

Napisany przez ADMCI4
Powiedziano mi w banku, że Riester, a więc prawdopodobnie także Rürup, są bezpieczne przed ALG II, ponieważ mogą być wypłacane dopiero po ukończeniu 60. roku życia. Notgroschen

Grosz już wcześniej zapadł! Ale jak wiadomo, podwójnie trzyma się lepiej!!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata