Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Suchy ETF o szerokim indeksie bez pożyczki papierów wartościowych.

Napisany przez IsaacGreen
Cześć wszystkim,

czy ktoś zna dostawcę ETF-ów (na przykład iShares, Amundi, Xtrackers itp.), który oferuje ETF MSCI World lub All Country i nie prowadzi w ogóle lub bardzo ogranicza wypożyczanie papierów wartościowych?

Pozdrawiam

PS. Proszę, jeśli to możliwe, nie wyrażajcie osobistych opinii ani nie prowadźcie dyskusji na temat szans i ryzyka związanych z wypożyczaniem papierów wartościowych przez dostawców ETF-ów. Dzięki.

Napisany przez Cici
IsaacGreen pisze:
Czy ktoś zna dostawcę ETF-ów (na przykład iShares, Amundi, Xtrackers itp.), który oferuje ETF MSCI World lub All Country i nie prowadzi żadnej lub bardzo ograniczonej wypożyczki papierów wartościowych?

Możesz poszukać na JustETF ETF-ów, które odzwierciedlają pożądany indeks. Bezpośredniego filtra dla wypożyczki papierów wartościowych tam nie ma, ale w wynikach wyszukiwania można wyświetlić dodatkową kolumnę Wypożyczka papierów wartościowych, dzięki której można ręcznie filtrować odpowiednie fundusze.

Napisany przez IsaacGreen
Wow, tego nie wiedziałem. Nie sądziłem, że jest tak łatwo to znaleźć. I że faktycznie istnieją tak duże indeksy, które nie prowadzą pożyczki papierów wartościowych. Dzięki!

Wczoraj znalazłem Xtrackers (WKN A1XB5U), który w prospekcie informacyjnym wskazuje, że maksymalnie tylko do 50% wartości netto mogą być pożyczone (co mam nadzieję odpowiada temu, co myślę). W porównaniu, duży iShares MSCI World wydaje się pożyczać aż do 100% swoich akcji innym podmiotom.

Dzięki Twojej pomocy udało mi się teraz znaleźć na justETF ETF-y, które mają oznaczenie Nie w zakresie pożyczki papierów wartościowych (np. MSCI World od SPDR o symbolu WKN A2N6CW, lub od Lyxor o symbolu WKN LYX0YD). W prospekcie informacyjnym SPDR nadal ostrzega o ryzykach związanych z pożyczką papierów wartościowych. Może to być standardowy tekst, albo ETF zastrzega sobie prawo do prowadzenia pożyczki papierów wartościowych w przyszłości... Czy ktoś tu wie więcej na ten temat? Czy zdarzało się to w przypadku starszych ETF-ów, że w pewnym momencie przechodzili na pożyczkę papierów wartościowych?

Napisany przez bruno68
jak zawsze mówiłem: ETF-y nie są tym złotem!

Powodem taniości ETF-ów jest to, że klient nie otrzymuje wszystkich zysków!

W rzeczywistości termin pożyczka papierów wartościowych jest równie błędny, jak zakładano, że ETF-y mają być tanie. Prawidłowo powinno to brzmieć: pożyczka papierów wartościowych, ponieważ gdy się pożycza, występuje opłata za wynajem lub pożyczkę!
Ale kto tak naprawdę otrzymuje ten dodatkowy zysk?
Umowy znane są jedynie pożyczkobiorcy i pożyczkodawcy, ale nie prawdziwemu nabywcy!

Ponieważ ETF to nie pojedyncza akcja, a jedynie syntetyczny fundusz, prawa klienta do tego papieru się kończą, ale nie do akcji wtórnych!

Na stronie https://de.wikipedia.org/wiki/Wertpapierleihe

Można zobaczyć i zrozumieć, że klient inwestujący swoje pieniądze w ETF-y nie staje się właścicielem akcji i dlatego nie ma prawa do wynagrodzenia za pożyczkę?

Podczas gdy klient jest narażony na ryzyko spadku kursów, ponieważ ETF-y są jedynie pasywne, pożyczkodawca może generować przychód poprzez ciągłe udzielanie pożyczek, który nie przysługuje klientowi!

Dlatego możliwe jest, że klient poniesie znaczne straty kursowe, podczas gdy posiadacz funduszu i akcji zawsze ma przypływ środków, który zawsze prowadzi albo do mniejszych strat, albo do większych zysków!

bruno68

Napisany przez 2titan1981
Bruno, u ciebie również twoim klientom powodują olbrzymie straty twoje koszty wynikające z twojej doradztwa. Brak dodatkowych korzyści z wiedzy i jeśli twoja rada jest taka, jak tutaj przedstawiona, unikałbym jej szerokim łukiem jako klient. To tak samo, jakby po prostu wyrzucać pieniądze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata