Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Emerytura w nowym miejscu pracy?

Napisany przez MrSpeedy
Hej,

w skrócie o mnie:

Mam 45 lat, jestem żonaty/zamężna i mam 2 dzieci. W moim obecnym miejscu pracy, przez zamianę wynagrodzenia na kapitał, płacę składki na dodatkowe emerytury firmowe w Allianz. Ponieważ zmieniam pracodawcę na 01.08, nowy pracodawca oferuje mi następujące warunki:

Elementy systemu zabezpieczeń socjalnych
Formularz wniosku o składkę pracodawcy na budowanie dodatkowej
emerytury
Zakres zatrudnienia:
Obowiązująca umowa zbiorowa pracy:
Zgodnie z obowiązującymi u nas w firmie umowami zbiorowymi, masz prawo do gromadzenia kapitału. Możesz dobrowolnie wybrać między zamianą wynagrodzenia lub skorzystaniem z dodatkowych świadczeń pracowniczych. Proszę zauważyć, że składki pracodawcy mogą się różnić zgodnie z umową zbiorową
Prawo do gromadzenia kapitału:
Pracownik na pełny etat zgodnie z TV-V dla wszystkich spółek koncernu:
Przy wyborze jednostki zabezpieczeń socjalnych składka pracodawcy dla Ciebie wynosi 50,00 euro.
Warunkiem jest miesięczna dodatkowa składka własna w wysokości 13,00 euro.
Przy wyborze jednostek spoza systemu zabezpieczeń socjalnych np. kas spółdzielczych, składka pracodawcy wynosi 6,65 euro. Wyjątek stanowią pracownicy NiederrheinWasser = składka 30,00 euro, skrócenie etatu zobacz umowę zbiorową
TV-N składka 6,65 euro, dla wszystkich możliwości inwestycyjnych
(pracownik na niepełnym etacie: składka zgodna z wymiarem czasu pracy)
Życzę skorzystania ze świadczeń pracowniczych
lub
Życzę zamiany wynagrodzenia i proszę o otrzymanie oferty według
poniższych warunków
Prawo do gromadzenia kapitału: euro (składka pracodawcy)
Oprócz składki pracodawcy, miesięczna suma inwestycji może być zwiększona o składkę pracowniczą w dodatku do składki własnej w wysokości 13,00 euro. Łączne wpłaty aż do 4%
maksymalnej podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne Zachodu są zwolnione z opłat.
Składka własna: euro
Razem: euro
Rozpoczęcie:
Strona 15 - Rozpoczęcie działalności przez instytuty inwestycyjne:
Od jakiego instytutu chciałbyś otrzymać ofertę?
Proszę zauważyć, że uwzględnienie zabezpieczenia dla pozostałych członków rodziny lub niezdolności zdolność do pracy, oznacza, że późniejsze sumy wypłat będą niższe)
Zabezpieczenie dla pozostałych członków rodziny - Niezdolność do pracy
Rheinische Zusatzversorgungskasse (RZVK)
Provinzial (ubezpieczenie oszczędnościowe dla banków oszczędnościowych)
Alte Leipziger
Alte Leipziger (renta z tytułu niezdolności do pracy)
Strona 16 - Rozpoczęcie działalności przez
Ponieważ korzystasz ze zabezpieczenia dla pozostałych członków rodziny, poniższe informacje o małżonku są wymagane:
Nazwisko:
Imię:
Data urodzenia:
Niniejszym wyrażam zgodę na przekazanie mojego poniższego adresu e-mail do wymienionych instytutów inwestycyjnych w celu przesłania oczekiwanej oferty:

Z informacji uzyskanych od działu kadr wynika, że dalsze wpłaty do mojej obecnej emerytury nie są możliwe.

Teraz moje pytanie:

Jakie plany oszczędnościowe możecie mi polecić na kolejne 20 lat? Czy możliwe byłoby coś w zakresie planu oszczędnościowego ETF?

Dziękuję

Napisany przez 2titan1981
Masz do dyspozycji następującą możliwość, w zależności od tego, co jest dla Ciebie odpowiednie, niezależnie od tego, czy ma to sens dla Ciebie:
1. wpłata do GRV
2. wpłata do Rürup

3. wpłata do BAV
4. Riester

5. ubezpieczenie na życie
6. VWL

7. Plan oszczędnościowy ETF

8. nieruchomość

Otwarte. Prawdopodobnie teraz pominięto coś.

Trzeba sprawdzić, co ma sens w Twoim przypadku. Zależy to od:
Wynagrodzenia powyżej/pod BBG
GKV/PKV
Dotacji od pracodawcy
Możliwości dofinansowania przez państwo
Stawki podatkowej granicznej

Co już masz w swoim planie emerytalnym

Widzisz mnóstwo opcji.

Możesz zignorować wpisy Bruna

Napisany przez bruno68
Tak, zawsze sugeruję coś bez pozwolenia.

Na temat emerytur

Trzeba zrozumieć, że czas pracy do emerytury jest zazwyczaj dwa razy dłuższy niż sama faza emerytalna.

Ci, którzy ciągle mówią o emeryturze, zapewniają sobie, że będą pracować do osiągnięcia wieku emerytalnego. Niestety, to, czy osiągniemy wiek emerytalny, jest niepewne. Jeśli umrzemy przed tym czasem, nasza emerytura zawiera. W najgorszym wypadku możemy otrzymać jednorazowe świadczenie zmarłego, które jest w pełni opodatkowane. Dodatkowo, czy obecna żona otrzyma emeryturę po śmierci męża, może zależeć od tego, czy została zapisana w umowie, może to być np. jej była żona. To zabawne, że jeśli żona jest o 15 lat młodsza od męża, może stracić prawo do wdowiej emerytury, ponieważ nie była z nim zamężna przez większą część jego życia.

Dodatkowo, w przypadku zmiany planów życiowych, np. z wynajmującego stajesz się wynajmującym, możesz stracić dziesiątki tysięcy euro, ponieważ pieniądze zasilające błony świąteczne, Riester i Rürup są zablokowane i nie ma możliwości zmiany, przeniesienia lub wypłacenia przed osiągnięciem wieku emerytalnego.

Drugim pytaniem jest, co jest lepsze pod względem przebiegu.

Fundusz ETF zwykle szybko rośnie na początku, szybciej niż ubezpieczenie, ale od roku 12 polisa inwestycyjna dogania, ponieważ limit zwolnienia z podatku jest wyczerpany, a opodatkowanie zaczyna obowiązywać dla funduszu ETF. W przypadku ubezpieczenia, roczny limit zwolnienia z podatku jest nadal wolny, a odsetki pozostają wolne od podatku.

Jeśli masz majątek w wysokości 100 000 € w wieku 50 lat i otrzymujesz stopę zwrotu 7 % rocznie, to 7 000 € z inwestycji w polisę jest wolne od podatku, w przypadku ETF zostanie odjęty limit zwolnienia z podatku w wysokości 2 000 € / 1 000 €, a pozostałe 5 000 / 6 000 € będzie podlegać opodatkowaniu w wysokości 25 %, czyli około 1 000 € / 1 200 €. Przed osiągnięciem wieku emerytalnego, będą musiały zostać zapłacone co najmniej 17 000 € / 20 400 € podatków. Bez efektów procentowych.

Oczywiście istnieją kwalifikowane ubezpieczenia, które chronią przed stratą lub ograniczają straty poprzez stop loss. Co jest szczególnie istotne w okresie emerytalnym. Także przeniesienie części inwestycji w pieniądze/obligacje i niewielką część w fundusze akcyjne przed rozpoczęciem emerytury jest szczególnie istotne.

I nawet jeśli osiągniesz długowieczność i fundusz ETF zostanie wyczerpany, emerytura z ubezpieczenia inwestycyjnego pozostanie nadal dostępna.

Wszystkiego może Cię nauczyć Titan1981 i ustalić niezbędne potrzeby ubezpieczeniowe oraz je dostarczyć.

bruno68

Brüno, czy zastanowiłeś się, przeczytałeś i zrozumiałeś to, co napisałem, czego oczywiście nie zrobiłeś, a także nie przeczytałeś tego, co napisał OP. Nie bez powodu jesteś tutaj nazywany trollem forum. W każdym temacie wypowiadasz się nie na temat i to często błędnie.... Wyraźnie starasz się siać strach, bo obawiasz się, że ludzie odchodzą od twojego drogiego doradztwa finansowego i wolą samodzielnie kontrolować swoje szczęście. Co do bieżących kosztów wynikających z ciebie i ubezpieczenia, nie powiedziałeś nic. Nie wspomniałeś również, że zarządzane inwestycje pieniężne nigdy nie prześcignęły rynku w przeszłości i nie zrobią tego również w przyszłości. 7% stopę zwrotu obiecujesz po opodatkowaniu, a koszty? Wow. Co by się stało, gdyby twoje obietnice nie zostały spełnione i zostałbyś pozwać? Ach, nic, bo pieniądze za twoje doradztwo przepadną. Twoi klienci zostaną wówczas oszukani. I jeszcze raz, gdybyś przeczytał i zrozumiał to, co napisałem, zauważyłbyś nawet z niewielką uwagą, że wymieniłem tylko wszystkie dostępne możliwości, niezależnie od tego, czy polecam którekolwiek z nich OPowi... Ale możesz kontynuować swoje działania, które pozwalają coraz więcej ludziom wyrywać się z szponów takich jak ty.

Napisany przez MrSpeedy
pisze:
Dir stehen je nach dem, was zu dir passt und unabhängig davon, ob es für dich Sinn ergibt, folgendes zur Verfügung:
1. wpłacanie do GRV
2. wpłacanie do Rürup

3. wpłacanie do BAV
4. Riester

5. ubezpieczenie na życie
6. VWL

7. Plan oszczędnościowy ETF

8. Nieruchomość

Otwarte. Prawdopodobnie teraz pominięte coś.

Co dla ciebie ma sens, trzeba by zbadać. To zależy od:
wynagrodzenia powyżej/pod BBG
GKV/PKV
dopłat od pracodawcy
możliwości wsparcia ze strony państwa
stawki podatkowej granicznej

To, co już istnieje w AV

Widać dużo.

Możesz zignorować wpisy Bruna

Dziękuję za odpowiedź. Mam już założone zabezpieczenie emerytalne w Postbank (zostało zawieszone i czeka), które nadal obowiązuje w Allianz, nie mam pojęcia, co z tym zrobić, ponieważ opuszczam obecnego pracodawcę, a mój nowy pracodawca nie będzie kontynuował tego ubezpieczenia. Nowy pracodawca współpracuje tylko z tymi ubezpieczeniami:

Rheinische Zusatzversorgungskasse (RZVK)
Provinzial (ubezpieczenie banków spółdzielczych)
Alte Leipziger
Alte Leipziger (renta dla niezdolnych do pracy)

Szkice ETF i nieruchomości są już dostępne, a ja nie jestem zwolennikiem ubezpieczeń. Ale muszę się zdecydować na coś, aby otrzymać wkład pracodawcy.

Napisany przez Marc2512
Cytat: Przy lokacie w jednostkę zabezpieczeń pracodawcy wynosi 50,00 euro.
Wymagane jest dodatkowe miesięczne wkład własny w wysokości 13,00 euro.

W zasadzie nie ma znaczenia ta dodatkowa opłata własna. Odrzuć dodatkowe jednostki. Proszę podesłać mi oferty, abym mógł porównać koszty. Pozdrowienia

Napisany przez bruno68
Oczywiście, jeśli ktoś jest zadowolony z Hartz IV, to proszę bardzo.

Kto chce otrzymywać więcej niż Hartz IV, powinien naprawdę rozważyć, czy lepsza nie byłaby prywatna emerytura.

W kwestii Rürup mówiąc krótko, nie można ich oszczędzać przez programy zarobkowe. I nie są dostępne do wypłaty przed rozpoczęciem emerytury! Krótka wzmianka na ten temat.

Czy niewłaściwe doradztwo w sprawie emerytur Rürup? Odszkodowanie! autorstwa Michaela Fiedlera
Emerytura podstawowa: Jeśli nie zostanie poinformowany o wadach produktu emerytalnego, może istnieć błąd doradztwa i być narażonym na odszkodowanie. Pokazuje to decyzja Sądu Apelacyjnego w Kolonii.
Pośrednicy ubezpieczeniowi muszą zwracać uwagę na zalety i wady produktów ubezpieczeniowych i koniecznie powinni to udokumentować. W przeciwnym razie mogą być oskarżeni o niewłaściwe doradztwo i mogą być wystawione żądania odszkodowawcze.
Kancelaria prawnicza BlumLang z Nadrenii-Palatynatu miała do czynienia z takim przypadkiem.
W przedstawionej sprawie klient kancelarii zawarł ubezpieczenie Rürup w 2008 roku. Łącznie wpłacił 52 000 euro składek do ubezpieczyciela.
Gdy dowiedział się, że w razie potrzeby nie będzie miał dostępu do pieniędzy, zlecił swojemu pełnomocnikowi reprezentowanie jego interesów.
Choć pozew został odrzucony w pierwszej instancji, to w odwoławczym postępowaniu przed Sądem Apelacyjnym w Kolonii (sygn. 20 U 185/18) sprawa zmieniła bieg.
Sąd uznał za udowodnione, że nie dokonano informacji o wadach.
W końcu brakowało dokumentacji dotyczącej zawartego umowy ubezpieczenia emerytalnego.

To samo dotyczy również Allianz bAV! Niedostępne do czasu emerytury, a jeśli pracownik zmarł wcześniej, to żona otrzymuje tylko 65% emerytury pracownika (Duża renta wdowiecka).
Jeśli pracownik otrzymuje 400 € brutto, żona otrzymuje jedynie 65% 260 € brutto!

Ponadto, chociaż pracodawca i akcjonariusz jest poręczycielem dla oszczędności pracownika, to można to obejść poprzez upadłość, w wyniku czego kwota działka będzie wynosiła mniej niż 5% wpłacanej kwoty, jeśli w ogóle pozostanie jakaś aktywa.

Nie zaoferowałbym moim klientom tych wyżej wymienionych ubezpieczeń, po prostu są zbyt małe albo, jak w przypadku Allianz, zbyt drogie.

Moja jedyna rada brzmi: lepiej zainwestujcie w plan ubezpieczeniowy Volkswohlbund, wpłacając miesięcznie 80 €, korzystając z funduszu w wysokości 160 € rocznie i otrzymując całkowitą zwolnienie podatkowe przez cały okres trwania polisy.
A w okresie emerytalnym podatek jest pobierany tylko od części dochodu w wysokości maks. 22%. Gdybyś otrzymywał tylko 100 € z umowy, to 22 € byłoby opodatkowane, z podatkowym w umowie od 10% do kwoty 2,20 € miesięcznie.

I wszystko to pod warunkiem, że kwota wolna od podatku w wysokości 2000 € została już wyczerpana. Dlatego w większości przypadków brutto zamienia się w netto wypłaty emerytury. To samo dotyczy innych prywatnych emerytur!

A co do wspomnianych przez pracodawcę ubezpieczeń, to wkrótce granica wieku 70 lat będzie najlepszym wyborem, gdyż brakuje młodych ludzi, a używany system dystrybucji składek doprowadzi do mikroemerytury w momencie regularnego przejścia na emeryturę.

Oczywiście mogę pomóc w uzyskaniu odpowiedniego ubezpieczenia, ale firma odmówi przyjęcia umów!

bruno68

Z kwoty 80 € miesięcznie i dodatku 160 € czy przekracza on poziom zasiłku Hartz IV? Interesujące oświadczenie brünö.

Wiesz, co jest dobre? Nie muszę zarabiać swoich pieniędzy na wyzyskiwaniu moich klientów, a jak już wielokrotnie powiedziałem, kiedy Twoi klienci chcą odzyskać swoje pieniądze, ty już leżysz pod ziemią, a pieniądze zniknęły. Regresu również nie da się od Ciebie odzyskać, dlatego zawsze trzeba uważać, komu się daje swoje pieniądze. Często lepiej jest je samemu spalić niż oddawać innym.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata