- czw cze 22, 2023 1:57 pm
Hej,
w skrócie o mnie:
Mam 45 lat, jestem żonaty/zamężna i mam 2 dzieci. W moim obecnym miejscu pracy, przez zamianę wynagrodzenia na kapitał, płacę składki na dodatkowe emerytury firmowe w Allianz. Ponieważ zmieniam pracodawcę na 01.08, nowy pracodawca oferuje mi następujące warunki:
Elementy systemu zabezpieczeń socjalnych
Formularz wniosku o składkę pracodawcy na budowanie dodatkowej
emerytury
Zakres zatrudnienia:
Obowiązująca umowa zbiorowa pracy:
Zgodnie z obowiązującymi u nas w firmie umowami zbiorowymi, masz prawo do gromadzenia kapitału. Możesz dobrowolnie wybrać między zamianą wynagrodzenia lub skorzystaniem z dodatkowych świadczeń pracowniczych. Proszę zauważyć, że składki pracodawcy mogą się różnić zgodnie z umową zbiorową
Prawo do gromadzenia kapitału:
Pracownik na pełny etat zgodnie z TV-V dla wszystkich spółek koncernu:
Przy wyborze jednostki zabezpieczeń socjalnych składka pracodawcy dla Ciebie wynosi 50,00 euro.
Warunkiem jest miesięczna dodatkowa składka własna w wysokości 13,00 euro.
Przy wyborze jednostek spoza systemu zabezpieczeń socjalnych np. kas spółdzielczych, składka pracodawcy wynosi 6,65 euro. Wyjątek stanowią pracownicy NiederrheinWasser = składka 30,00 euro, skrócenie etatu zobacz umowę zbiorową
TV-N składka 6,65 euro, dla wszystkich możliwości inwestycyjnych
(pracownik na niepełnym etacie: składka zgodna z wymiarem czasu pracy)
Życzę skorzystania ze świadczeń pracowniczych
lub
Życzę zamiany wynagrodzenia i proszę o otrzymanie oferty według
poniższych warunków
Prawo do gromadzenia kapitału: euro (składka pracodawcy)
Oprócz składki pracodawcy, miesięczna suma inwestycji może być zwiększona o składkę pracowniczą w dodatku do składki własnej w wysokości 13,00 euro. Łączne wpłaty aż do 4%
maksymalnej podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne Zachodu są zwolnione z opłat.
Składka własna: euro
Razem: euro
Rozpoczęcie:
Strona 15 - Rozpoczęcie działalności przez instytuty inwestycyjne:
Od jakiego instytutu chciałbyś otrzymać ofertę?
Proszę zauważyć, że uwzględnienie zabezpieczenia dla pozostałych członków rodziny lub niezdolności zdolność do pracy, oznacza, że późniejsze sumy wypłat będą niższe)
Zabezpieczenie dla pozostałych członków rodziny - Niezdolność do pracy
Rheinische Zusatzversorgungskasse (RZVK)
Provinzial (ubezpieczenie oszczędnościowe dla banków oszczędnościowych)
Alte Leipziger
Alte Leipziger (renta z tytułu niezdolności do pracy)
Strona 16 - Rozpoczęcie działalności przez
Ponieważ korzystasz ze zabezpieczenia dla pozostałych członków rodziny, poniższe informacje o małżonku są wymagane:
Nazwisko:
Imię:
Data urodzenia:
Niniejszym wyrażam zgodę na przekazanie mojego poniższego adresu e-mail do wymienionych instytutów inwestycyjnych w celu przesłania oczekiwanej oferty:
Z informacji uzyskanych od działu kadr wynika, że dalsze wpłaty do mojej obecnej emerytury nie są możliwe.
Teraz moje pytanie:
Jakie plany oszczędnościowe możecie mi polecić na kolejne 20 lat? Czy możliwe byłoby coś w zakresie planu oszczędnościowego ETF?
Dziękuję
w skrócie o mnie:
Mam 45 lat, jestem żonaty/zamężna i mam 2 dzieci. W moim obecnym miejscu pracy, przez zamianę wynagrodzenia na kapitał, płacę składki na dodatkowe emerytury firmowe w Allianz. Ponieważ zmieniam pracodawcę na 01.08, nowy pracodawca oferuje mi następujące warunki:
Elementy systemu zabezpieczeń socjalnych
Formularz wniosku o składkę pracodawcy na budowanie dodatkowej
emerytury
Zakres zatrudnienia:
Obowiązująca umowa zbiorowa pracy:
Zgodnie z obowiązującymi u nas w firmie umowami zbiorowymi, masz prawo do gromadzenia kapitału. Możesz dobrowolnie wybrać między zamianą wynagrodzenia lub skorzystaniem z dodatkowych świadczeń pracowniczych. Proszę zauważyć, że składki pracodawcy mogą się różnić zgodnie z umową zbiorową
Prawo do gromadzenia kapitału:
Pracownik na pełny etat zgodnie z TV-V dla wszystkich spółek koncernu:
Przy wyborze jednostki zabezpieczeń socjalnych składka pracodawcy dla Ciebie wynosi 50,00 euro.
Warunkiem jest miesięczna dodatkowa składka własna w wysokości 13,00 euro.
Przy wyborze jednostek spoza systemu zabezpieczeń socjalnych np. kas spółdzielczych, składka pracodawcy wynosi 6,65 euro. Wyjątek stanowią pracownicy NiederrheinWasser = składka 30,00 euro, skrócenie etatu zobacz umowę zbiorową
TV-N składka 6,65 euro, dla wszystkich możliwości inwestycyjnych
(pracownik na niepełnym etacie: składka zgodna z wymiarem czasu pracy)
Życzę skorzystania ze świadczeń pracowniczych
lub
Życzę zamiany wynagrodzenia i proszę o otrzymanie oferty według
poniższych warunków
Prawo do gromadzenia kapitału: euro (składka pracodawcy)
Oprócz składki pracodawcy, miesięczna suma inwestycji może być zwiększona o składkę pracowniczą w dodatku do składki własnej w wysokości 13,00 euro. Łączne wpłaty aż do 4%
maksymalnej podstawy wymiaru składek na ubezpieczenie emerytalne Zachodu są zwolnione z opłat.
Składka własna: euro
Razem: euro
Rozpoczęcie:
Strona 15 - Rozpoczęcie działalności przez instytuty inwestycyjne:
Od jakiego instytutu chciałbyś otrzymać ofertę?
Proszę zauważyć, że uwzględnienie zabezpieczenia dla pozostałych członków rodziny lub niezdolności zdolność do pracy, oznacza, że późniejsze sumy wypłat będą niższe)
Zabezpieczenie dla pozostałych członków rodziny - Niezdolność do pracy
Rheinische Zusatzversorgungskasse (RZVK)
Provinzial (ubezpieczenie oszczędnościowe dla banków oszczędnościowych)
Alte Leipziger
Alte Leipziger (renta z tytułu niezdolności do pracy)
Strona 16 - Rozpoczęcie działalności przez
Ponieważ korzystasz ze zabezpieczenia dla pozostałych członków rodziny, poniższe informacje o małżonku są wymagane:
Nazwisko:
Imię:
Data urodzenia:
Niniejszym wyrażam zgodę na przekazanie mojego poniższego adresu e-mail do wymienionych instytutów inwestycyjnych w celu przesłania oczekiwanej oferty:
Z informacji uzyskanych od działu kadr wynika, że dalsze wpłaty do mojej obecnej emerytury nie są możliwe.
Teraz moje pytanie:
Jakie plany oszczędnościowe możecie mi polecić na kolejne 20 lat? Czy możliwe byłoby coś w zakresie planu oszczędnościowego ETF?
Dziękuję