Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Załącznik KAP 41 - Obliczalne, jeszcze nie zrekompensowane obce podatki

Napisany przez mahalo811
Cześć wszystkim,

według mojego zaświadczenia podatkowego za rok 2022 jeszcze nie zaliczono zagranicznych podatków w wysokości około 1.500€, tj. podatku źródłowego w USA od dywidend. Niższe podatki nie zostały jeszcze uwzględnione, ponieważ nadal mam wolny limit straty i dlatego nie musiałem płacić podatku ryczałtowego.

Ponieważ nie zapłaciłem podatku od dochodów kapitałowych w 2022 roku, zastanawiam się, czy ma sens wpisanie tych 1.500€ w rubryce KAP w linii 41. Czy ta pozycja może być zatem zrekompensowana tylko z dochodami kapitałowymi (np. z innych depozytów u innych brokerów)? Czy ta pozycja powinna zostać zrekompensowana z podatkiem dochodowym?

Przepraszam za pytanie, ale w moich dotychczasowych poszukiwaniach znalazłem obie odpowiedzi i zastanawiam się, która jest teraz prawidłowa. W moim dość banalnym programie podatkowym ta pozycja po wpisaniu nie wpływa w żaden sposób na zmniejszenie podatku w symulacji podatkowej.

Z góry dziękuję!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata