Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Poprawić rentę z powodu niezdolności do pracy.

Napisany przez Tresen
Cześć wszystkim na forum!

Jak już można przeczytać w tytule, jestem rencistą niezdolnym do pracy, który chce zwiększyć swoją niewielką rentę. Niedawno odziedziczyłem pewną kwotę i teraz szukam sposobu, aby zainwestować tę sumę w taki sposób, aby móc żyć z otrzymywanych odsetek miesięcznie. Znalazłem koncepcję, w której pieniądze (suma X) są ulokowane na stałe, a dodatkowo zakładane jest konto oszczędnościowe, na które wpływany jest określony kwotą Y (roczny dochód z odsetek od X). Kwotę Y dzieli się na 12 i co miesiąc część tej kwoty jest przekazywana na moje konto bieżące. Na koniec roku dochód z odsetek od lokaty uzupełnia ponownie konto oszczędnościowe.

Czy to naprawdę jest sposób na bezpieczne ulokowanie swoich pieniędzy, czy istnieją lepsze sposoby?

Mam nadzieję, że Was nie pogmatwałem.
Będę wdzięczny za odpowiedzi i sugestie.

Pozdrowienia

Napisany przez BenniG
Cześć,
istnieją lokaty terminowe z wypłatami odsetek co miesiąc, co kwartał, co pół roku, co rok lub na koniec okresu trwania.

Jak duże jest Twoje dziedzictwo i ile pieniędzy potrzebujesz miesięcznie?
Powiedzmy, że masz 100 000 € i otrzymujesz 4% odsetek w Weltsparen na przykład - przy rocznej wypłacie odsetek. Wtedy miałbyś 4 000 € odsetek. Tę kwotę wpłaciłbyś na konto oszczędnościowe i wypłacałbyś około 336 € każdego miesiąca. Pozostały stan konta byłby oprocentowany na przykład 2%.

Powinieneś upewnić się, że wybierasz rzetelnego partnera do inwestycji (na przykład Weltsparen) i nie inwestujesz więcej niż 100 000 € w jednym banku.

Jeśli potrzebujesz wyższego zwrotu, musisz zainwestować na giełdzie (istnieje tam również różne formy). Istnieje jednak ryzyko utraty Twojego majątku.

Pozdrowienia

Napisany przez Tresen
Istniej1e nieco ponad 10u0.000.
Nie mam pojęcia o giełdzie, papierach wartościowych i funduszach, czy nie potrzebuje kogoś, kto to wszystko nadzoruje?

A co z podatkami, gdybym dostawał 4% zysku? Istnieje przecież kwota wolna od podatku w wysokości 1000 euro, pozostałe 3000 są opodatkowane 25%?

Napisany przez ZehWeh
Na tym koncie oszczędnościowym w tej koncepcji, tak jak ja to rozumiem, służy tylko do podziału zysku od lokaty, która jest wypłacana rocznie, na 12 części. W zasadzie jest to proste przeliczenie, bo czy czekasz rok na pierwszą kapitalizację odsetek, czy wpłacisz kwotę na konto oszczędnościowe i wypłacisz ją w pierwszym roku, nic nie zmienia faktu, że otrzymasz odsetki dopiero po roku. Ale można to zrobić, aby przyzwyczaić się do regularnego dokładania, pozostawiając kwotę na koncie, bo istnieje ryzyko, że wszystko zostanie od razu wydane. Istnieją jednak też konta z oprocentowaniem kapitalizowanym miesięcznie.

Drugie pytanie to oczywiście ile oczekujesz odsetek? Obecnie konta terminowe w niemieckich bankach przynoszą około 3,8%, a w zagranicznych bankach w Europie o dobrej reputacji około 4,3%. Jeśli zysk z odsetek przekracza 1000 €, musisz zapłacić podatek dochodowy (25%), o ile Twój wolny limit nie jest już zużyty na coś innego.

Co do bezpieczeństwa, nie ma innych możliwości lokowania pieniędzy bez większego ryzyka. Należy również pamiętać, że gwarancja depozytowa jest obowiązująca tylko do 100 000 € w UE. Jeśli zatem chcesz zainwestować więcej w lokatę terminową, zaleca się rozłożenie środków na kilka banków.

Napisany przez 2titan1981
Po kwocie wolnej podlegają normalne podatki od dochodów kapitałowych. W zależności od tego, czy pobierana jest religijna danina, około 27-28% odsetek stanowi podatek.

Wybierając niskokosztowe konto maklerskie i fundusz ETF Globalny, praktycznie nie ma dodatkowej pracy ani kosztów. Problemem wtedy byłoby raczej rozdzielenie wypłat w taki sposób, aby można było regularnie wypłacać ustaloną kwotę miesięcznie. Trzeba by było się trochę narobić. Przelewać dochody na konto, a następnie ustawić stałe zlecenia przelewu na konto bankowe przeznaczone na wydatki.

Jeśli Bruno się odezwie, bez obaw możesz odrzucić ten wpis. On jest ogólnym trollem forum, który zazwyczaj wygłasza niezrozumiałe i błędne twierdzenia, żeby nakłonić ludzi do korzystania z jego drogich usług zarządzania.

Napisany przez ZehWeh
Tresen pisze:
Jest ich trochę więcej niż 10u0.000.
Nie mam pojęcia o giełdzie, papierach wartościowych i funduszach, czy nie potrzeba kogoś, kto to wszystko nadzoruje?

A co z podatkami, jeśli miałbym 4% zysku? Istnieje przecież kwota wolna od podatku w wysokości 1000 euro, pozostałe 3000 euro będą opodatkowane 25%?

Oczywiście, należy się znać. Ale nie powinno się iść do banku, bo tam sprzedają drogie buble z wysokimi opłatami, głównie na których zyskuje bank. Większość ludzi kończy z World-ETF lub All-World ETF, bo to łatwe do zrozumienia. Samodzielnie zarządza się portfelem, dzięki czemu koszty są utrzymywane na niskim poziomie, są online-brokerzy, dla których wszystko jest nawet darmowe. Oczywiście trzeba się w temat wdrożyć.

Istnieją ETF-y, które wypłacają zyski co kwartał, ale łącznie zazwyczaj wynoszą one 1-2% całej kwoty inwestycji rocznie, reszta pozostaje w ETF-ie celem zwiększenia wartości. Niektóre banki oferują jednak plany wypłat, coś w rodzaju odwrotności planu oszczędnościowego, gdzie miesięcznie wypłacana jest określona kwota z inwestycji. Ryzyko jest jednak znacznie większe niż w przypadku lokaty bankowej, trzeba to powiedzieć, większy zysk = większe ryzyko! Chociaż ogólnie nie ma ryzyka całkowitej utraty, z wyjątkiem upadku systemu finansowego na światową skalę, ale w przypadku kryzysów takich jak epidemia koronawirusa czy początek konfliktu na Ukrainie, wartość może krótkoterminowo spaść nawet o 40%!

Napisany przez BenniG
Tresen pisze:
A jak jest z podatkami, jeśli dostanę 4%? Istnieje kwota wolna od podatku w wysokości 1000 euro, pozostałe 3000 będą opodatkowane 25%?

Jeśli masz ETF i chcesz wypłacać z niego pieniądze miesięcznie, koniecznie zwróć uwagę na opłaty transakcyjne. Składają się one często z opłaty podstawowej (np. 10 €) i opłaty wolumenowej (np. 2%).
Jeśli ta opłata jest zbyt wysoka, powinieneś rozważyć, czy nie lepiej wypłacać środki tylko raz na kwartał.

Tutaj jest przeprowadzana tzw. ocena korzystniejszej opcji. Skoro piszesz o nędznej emeryturze, Twój indywidualny stawka podatkowa jest bardzo niska, więc ostatecznie płacisz mniej niż 25% podatku od dochodów kapitałowych. Przy rocznych dochodach w wysokości 40 000 euro średni podatek wynosi np. 19,6%.

Napisany przez ZehWeh
Pytanie brzmi: czy dodatkowe około 270€ miesięcznie ci wystarczą, bo więcej nie dostaniesz z lokaty. Jeśli ci to wystarcza, to zainwestuj w lokatę, jeśli uważasz, że to za mało, nie pozostaje ci nic innego, jak zająć się tematem ETF-ów i giełdy!

Nie wiem, ile masz lat, ale zawsze należy brać pod uwagę pozostały czas życia, chyba że nie planujesz przekazać pieniędzy w spadku. Osoba w wieku 80 lat nie musi już inwestować długoterminowo, chyba że chce jak najwięcej swojego majątku przekazać potomkom. Ten, kto nie ma spadkobierców, może również pieniądze wydać!

Napisany przez Tresen
Jestem w wieku 40 lat i z powodu choroby nerwowej jestem niezdolny do pracy. Moja renta wynosi 240 euro miesięcznie. Muszę dodatkowo pracować, aby w ogóle móc utrzymać się przy życiu. Pracuję 4 razy w tygodniu po 3 godziny dziennie, co daje mi 720 euro, więc razem mam 960 euro. Każdy grosz przychodu dodatkowego bardzo mi pomaga. Czy istnieje jakaś granica dochodów, przy której podatek od odsetek się nie nalicza? Gdzie znajdę dobre rachunki oszczędnościowe, które są także bezpieczne.

Napisany przez ZehWeh
Na stronie Weltsparen.de, zwróć uwagę na kredytowość! O ile bank działa w UE, obowiązuje gwarancja depozytowa do 100 000 €

Napisany przez Tresen
Właśnie przeprowadziłem trochę badań i odkryłem, że Weltsparen.de ma dość słabe oceny. Tylko 3 na 5 gwiazdek, zastanawia się człowiek, czy naprawdę chce im powierzyć swoje oszczędności.

Napisany przez ZehWeh
W przeciwnym razie możesz także porównać konta depozytowe za pośrednictwem check24 lub musisz samodzielnie odwiedzić wszystkie strony internetowe banków

Napisany przez BenniG
Wiele banków należących do świata oszczędności nie ma również bezpośredniego obszaru dla klientów prywatnych. Oznacza to, że oferty są dostępne tylko za pośrednictwem takich platform.

Napisany przez ZehWeh
Wielu ludzi również twierdzi, że platforma jest przeładowana. Nie jest to zaskakujące, przez lata nie było żadnych odsetek, a nagle znów jest 4%, więc oczywiście każdy, kto ma jakieś oszczędności, chce je teraz zainwestować.W końcu to twoja decyzja, jeśli nie ufasz platformie WeltSparen, musisz sam szukać alternatyw.

Napisany przez 2titan1981
Dla krytycznych inwestorów można również szukać, ponieważ jest wiele ofert publikowanych na wielu platformach. Można również wybrać kilka kryteriów.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata