Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: Potrzebne ubezpieczenia dla młodych przedsiębiorców.

Napisany przez ADMCI4
Cześć młody przedsiębiorco, potrzebuję porady. Oto techniczne tłumaczenie: Od dwóch lat jestem mistrzem elektryki i mam szansę wkrótce przejąć firmę mojego wujka. Oprócz finansowania interesuje mnie teraz także, jakie ubezpieczenia są konieczne, gdy jest się samodzielnym przedsiębiorcą. Zawsze jestem trochę sceptyczny co do porad banków i doradców podatkowych, ponieważ chcą oni przede wszystkim zarabiać. Kto ma doświadczenie w tym zakresie i może mi powiedzieć, co jest absolutnie niezbędne, oraz która firma ubezpieczeniowa oferuje tanie ubezpieczenia?

Napisany przez PI112
Cześć Richards, bez dokładnej znajomości okoliczności zawsze trudno jest udzielać wskazówek, dlatego odpowiedź tutaj w forum jest tylko wskazówką i nie stanowi kompletnie poprawności. Absolutnie konieczne jest posiadanie ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej firmy, które chroni innych przed konsekwencjami finansowymi twoich błędów lub błędów twoich ewentualnych pracowników. Zalecane jest także ubezpieczenie majątku (każdy nazywa je teraz nieco inaczej), w gruncie rzeczy jest to ubezpieczenie mienia dla wyposażenia firmy. To są najważniejsze ubezpieczenia dotyczące działalności, jeśli czegoś zapomniałem, proszę innych uczestników o uzupełnienie. Ale teraz równie ważna sprawa. Ty również musisz być ubezpieczony, jeśli nie jesteś już ubezpieczony. Koniecznie potrzebujesz ubezpieczenia od niezdolności do pracy oraz ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków, w zależności od sytuacji życiowej może być konieczne także ubezpieczenie na wypadek śmierci. To teraz tylko mały wycinek tego, o czym należy pamiętać. Koniecznie skonsultuj się osobiście z doradcą. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez Mike Spezi
Wszystko, co powiedział Chris, jest absolutnie słuszne. Poleciłbym również osobistą konsultację, najlepiej u różnych dostawców. Ponieważ działalność jest już uruchomiona, istnieje również możliwość przejęcia istniejących polis ubezpieczeniowych przedsiębiorstwa wuja, jeśli do tej pory osiągnęły dobre rezultaty. Dodatkowo chciałbym dodać, że rozpoczęcie własnej działalności oznacza także wygaśnięcie obowiązku ubezpieczenia w ZUS i zazwyczaj także w KRUS. Jako mistrzowskie przedsiębiorstwo, prawdopodobnie jesteś związany z Izba Handlową lub zarejestrowany w Krajowym Rejestrze Przedsiębiorców. W takim przypadku ustawodawca wymaga udowodnienia opłacenia składek na ubezpieczenie emerytalne przez 18 lat oraz okresów uwzględnianych przy przeliczaniu, aby z nich zrezygnować. Ogólnie rzecz biorąc, nie zdecydowałbym się dobrowolnie kontynuować wpłacania do tego upadłego systemu. Przy wyborze ubezpieczenia zdrowotnego (dobrowolne w NFZ lub prywatne) ważne są Twoje wiek, sytuacja rodzinna i stan zdrowia. W zasadzie jest tak, że ubezpieczenia zdrowotne są ustawiane według Twojego obrotu biznesowego. Możesz w ten sposób płacić dużo za gorszą obsługę. Jednak, jak już wspomniałem, zależy to od sytuacji rodzinnej. Jeśli masz 1-2 dzieci i niepracującą żonę, musisz dobrze przemyśleć ten krok. Przy braku obowiązku ubezpieczenia emerytalnego, koniecznie powinieneś wykupić prywatne ubezpieczenie emerytalne na odpowiednio wysoką kwotę. Znów jest wiele rozwiązań do wyboru. W zależności od struktury firmy (spółka z o.o., spółka jawna itp.) oraz pożądanej elastyczności. Jeśli masz dodatkowe pytania, proszę daj mi znać. Pozdrawiam, mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata