Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Wiarygodność banków i kas oszczędności

Napisany przez ADMCI4
Trzy lata temu kupiliśmy Dom i sfinansowaliśmy go za pośrednictwem KfW na 65.000 EUR, za które płacimy dobre odsetki co kwartał. Bardzo denerwujące, ponieważ KfW miało znaczący udział w upadku Lehman Brothers. Jako że nie chcemy przeżyć takiego koszmaru ponownie, chcielibyśmy wiedzieć, czy istnieją jakieś wskaźniki jakości dla banków i kas oszczędnościowych pod względem zaufania oraz gdzie można je sprawdzić. Dziękuję za pomoc. Pozdrowienia, Pleitegeier

Napisany przez PI112
Cześć Pleitegeierze, dlaczego Kfw jest istotnie zaangażowany w upadek Lehman Brothers? Czy osobiście poniosłeś z tego jakieś konsekwencje? Skąd czerpiesz swoją intensywną wiedzę? To pytanie nie miało na celu wywoływania polemiki, ale tego rodzaju gadki przy piwie niestety ciągle się powtarzają i nie mają żadnego innego efektu poza niepokojeniem klientów. Pozdrawiam, Chris

Napisany przez ADMCI4
Umiem doskonale zrozumieć Pleitegeiera! Byłem też bardzo zaniepokojony, któremu bankowi można jeszcze zaufać w dzisiejszych czasach. Chciwość prowizji, certyfikaty, których klienci nie chcą (nie otrzymuję odsetek z powodu certyfikatu zakładów na stopę procentową) i absolutny brak przejrzystości w zakresie kosztów (ile zarabia mój bankier na tym certyfikacie zakładów na stopę procentową?). Ponadto nigdy nie wiadomo, czy nasz bank będzie istniał jutro.... Moim zdaniem nie ma żadnych jednolitych kryteriów jakości, ale ogólnie rzecz biorąc, ten kto płaci za właściwe i dopasowane do swoich potrzeb doradztwo, nie zostanie zmuszony przez chciwych doradców do ryzykownych produktów. Istnieje uczciwość i przejrzystość, ostatnio widziałem program hartaberfair: VDH, niezależnych doradców finansowych i kilka banków (quirinbank, itp). Może ci to pomoże! Pozdrawiam

Napisany przez ADMCI4
To byłoby oczywiście wspaniałe, coś w rodzaju TÜV dla banków, który jest transparentny dla wszystkich klientów. Ale chyba nie istnieje. Jeśli jednak tak, to jestem bardzo zainteresowany!

Napisany przez PI112
Cześć, istnieje bardzo prosty sposób unikania rozczarowań. Znajdź bank, który należy do funduszu gwarancji depozytów - to prawie zawsze proste, ponieważ większość banków należy do tego rodzaju instytucji. Zastanów się, czego oczekujesz od swojego banku, w tym wysokość ewentualnych opłat, sieć oddziałów, liczba bankomatów itp.. Wybierz osobę do kontaktu, z którą masz sympatię, ponieważ bez tego relacja biznesowa (a o to właśnie chodzi w relacji klient-bank) będzie z trudem nawiązywana. W czasie mojej pracy w bankowości zdarzało mi się zamykać współpracę z klientami, z którymi z powodu osobistej niechęci nie była możliwa współpraca. A teraz najważniejsza kwestia!!! Nie zawieraj umów, których sam/a nie rozumiesz!!! To najlepsza ochrona przed nieprzyjemnymi niespodziankami związanymi np. z certyfikatami. Zawsze zwracaj uwagę na proporcję szans i ryzyka - jeśli doradca oferuje ci bezpieczną inwestycję, która ma generować wyższy dochód niż kredyt hipoteczny o tej samej długości, bądź ostrożny/a! Pozdrawiam, Chris

Napisany przez ADMCI4
Moim zdaniem godnym zaufania są tylko doradcy finansowi lub bankowi, którzy pracują na stałe wynagrodzenie, bez zysku prowizji. Należą do nich na przykład banki spółdzielcze i banki VR...

Napisany przez ADMCI4
HSD pisze: Uważam, że godni zaufania są tylko doradcy finansowi lub doradcy bankowi pracujący na stałe wynagrodzenie, bez uzyskiwania prowizji. Przykładami takich instytucji są na przykład Sparkassen i VR-Banken...
Nawet ci doradcy bankowi sprzedają tylko swoje własne produkty. W przypadku innych produktów finansowych robią się na nich głupimi! Przynajmniej w przypadku Sparkasse tak jest, ponieważ osobiście to doświadczyłem!! PI112 ma rację. Można zawrzeć umowę tylko wtedy, gdy naprawdę w 100% rozumiesz dany produkt finansowy oraz faktycznie go potrzebujesz. Jeszcze jedno: Jestem zdania, że jakość doradztwa bankowego (np. doradztwo kredytowe, doradztwo w zakresie nieruchomości, doradztwo inwestycyjne lub doradztwo oszczędnościowe) może się różnić w zależności od sytuacji majątkowej i dochodów. Pozdrawiam Neuhaus

Napisany przez PI112
Cześć, powoli powinniśmy zakończyć stereotyp, że duże banki są złe, a tylko oszczędnościowo-kredytowe banki i banki Raiffeisen myślą o klientach. Wszyscy doradcy bankowi mają cele i dużą presję, aby je osiągnąć, a ta presja jest często nawet większa w SPK i VR. Ponadto w dużych bankach rzeczywiste operacje bankowe nie są prowizjonowane. Niestety istnieje pewna różnica w kompetencjach doradców, w zależności od klientów. Ma to jednak związek z kosztami zatrudnienia naprawdę dobrych ludzi, nie tylko płacą, ale także kosztami szkolenia. Te koszty muszą się opłacać, a u klienta działającego dużymi kwotami zarabia się więcej. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez Thueringer
to wszystko jest piękne i dobre, co tam piszesz. Ale ci kapitaliści troszczą się tylko o swój portfel, a nie o dobro klientów. W dzisiejszych czasach jesteś oszukiwany i źle informowany w każdym banku - często z podstępnymi i niemoralnymi zamiarami! Szczególnie mam na myśli bank Flessa (Bankhaus Max Flessa)! To najgorsi oszuści, których kiedykolwiek poznałem i byłem gorzko rozczarowany. doradca zawsze był uprzejmy i pomocny, ale decydenci na szczycie to absolutne dno! Ja osobiście nigdy więcej nie oddam moich pieniędzy do banku - tylko gotówka jest pewna!

Napisany przez Doso
Któremu bankowi można zaufać? Żadnemu!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata