Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: HessenDarlehen - Wibank

Napisany przez Zumbastute
Cześć,
Czy ktoś miał już doświadczenia związane z pożyczką HessenDarlehen udzielaną przez WIBank?

Słyszałem, że proces składania wniosku o tę bardzo atrakcyjną pożyczkę jest dość uciążliwy i proces weryfikacji trwa kilka miesięcy.

Pozdrawiam

Napisany przez memet
Tak, to szalone oprocentowanie jak za starych czasów, ale obiekt musi znajdować się w Hesji. Niestety, sprawdzanie trwa 10 miesięcy, co również należy wziąć pod uwagę.

Nonsens! Reklamują pomoc w budowaniu lub kupowaniu nieruchomości, a potem wszystko utrudniają biurokracją! Właśnie złożyłem wniosek. Przerażające!

Decyzja wciąż nie została ostatecznie sprawdzona. Termin płatności jest za 5 tygodni!

Niewiarygodne!

Napisany przez hypno
Jak to się potem rozwinęło? Bardzo mnie to interesuje.

Tuż przed terminem płatności otrzymaliśmy zatwierdzenie. W ostatniej chwili udało się przelać kwotę! W rezultacie wszystko się udało. Te 3 miesiące naprawdę kosztowały mnie wiele nerwów! Niezwykle wyczerpujące! Ale na końcu wszelkie trudności były wartościowe. Nie wiem, co bym zrobił, gdybym wtedy otrzymał odrzucenie. W skrócie: świetna oferta państwa, jedynie realizacja aplikacji urzędów jest okropna i wydaje się, że to prześladowanie (oczywiście zdaję sobie sprawę, że mamy do czynienia z pieniędzmi podatnika i wszystko musi być sprawdzone).

Napisany przez hypno
Dziękujemy za odpowiedź! Czekamy również na informację od WI-Bank w sprawie zakupu nieruchomości. Ponieważ sprzedawca nie chce czekać wiecznie, rozważaliśmy podpisanie umowy notarialnej nawet bez ustalonego finansowania, z późnym terminem zapadalności. Gdybyśmy nie otrzymali pozytywnej decyzji od WI-Bank, musielibyśmy wszystko sfinansować normalnie. To byłoby naprawdę trudne. Prawdopodobnie jest to niskie ryzyko, ponieważ sądzimy, że spełniamy wszystkie warunki. Ale co jeśli nie... dlatego anulowaliśmy wczesnym rankiem termin z notariuszem, ponieważ intuicja mówiła nam, że ryzyko jest zbyt duże.

WI-Bank w większości przypadków nie nadaje się do przejęcia nieruchomości, chyba że posiada się solidny plan B lub sprzedawca ma wiele czasu. Bardzo się cieszę, że u Ciebie się udało.

Od złożenia wniosku minęły dotychczas tylko 5 tygodni, a oczekiwanie się jeszcze przedłuży. Albo do tego czasu Dom już może być sprzedany.

Czy musiałeś dostarczyć dodatkowe dokumenty? Czy zbliżasz się do jakichś granic pod względem dochodów lub wkładu własnego? Nie musisz odpowiadać, jeśli to zbyt prywatne. Pytam tylko dlatego, że zastanawiamy się, czy nam się uda.

Tak, ciągle żądano różnych nowych dokumentów. Oczywiście możliwe, że byliśmy wyjątkowym przypadkiem. Granice były bardzo, bardzo ciasne. Podpisaliśmy umowę kupna w kancelarii notarialnej, zanim otrzymaliśmy ostateczne potwierdzenie. Nasz sprzedawca nie chciał czekać dłużej. Podobnie jak wy, zakładaliśmy, że spełniamy wszystkie warunki. Jednak zawsze była nam powtarzana rada, że nie powinniśmy na tym polegać. Dlatego też bardzo obawialiśmy się, że coś może nie wyjść.

Napisany przez hypno
Czy mogę zapytać, jakie dokumenty zostały dodatkowo zażądane? Chciałbym już teraz zacząć organizować lub zażądać odpowiednich dokumentów.

Czy mieli oni zobaczyć podpisany umowę kupna? Jakiego rodzaju dowód wykorzystania kredytu był potrzebny?

Jak już wspomniałem, jeśli wszystko odbyło się w pośpiechu - gratuluję, że wszystko dobrze się udało.

Wymagaliście wszystkiego, co możliwe, i ciągle mieliście różne pytania (dotyczące spełnienia warunków). Chcieliście projekt umowy kupna-sprzedaży i po podpisaniu również finalną umowę.

Napisany przez hypno
Dostałem wiadomość od kogoś z pytaniami dotyczącymi WI Banku i postanowiłem udostępnić odpowiedź tutaj, ponieważ może to być również interesujące dla innych.

Czy możesz mi powiedzieć, jak długo trwało zatwierdzenie od złożenia wniosku? Spodziewałam się, że będzie to szybsze i czy również przed zatwierdzeniem trzeba było podpisać umowę kupna notarialną.

Niestety nie mogę odpowiedzieć, ponieważ nasz wniosek nadal nie został zatwierdzony. Mówi się, że trwa to 3-4 miesiące, a my czekamy już dokładnie 6. Konkretnie, dzwoniłem tam co miesiąc, aż ktoś odebrał telefon, żeby zapytać o status. Wtedy okazało się, że biuro do spraw wsparcia mieszkaniowego nie przekazało wszystkich dokumentów do WI Banku, a rzeczoznawca WI Banku napisał do naszego postępowania, brakowało x+y, ale nikt się do nas nie zgłosił. Dopiero wtedy dokumenty zostały poproszone przez WI Bank od biura wsparcia mieszkaniowego, które po 12 dniach skontaktowało się z nami i poprosiło o dokumenty ponownie, a potem minęły tygodnie. Następnie poprosili o dodatkowe potwierdzenia zarobków za okresy, które w zasadzie nie powinny mieć znaczenia. Jednakże, ponieważ byłam czujna, nadal jesteśmy poniżej progu ustalania składek. Od tego momentu czekamy.

Czy musieliście skorzystać z finansowania pośredniego?

Do niedawna nawet nie wiedziałem, że w ogóle istnieje taka możliwość, ponieważ ani doradca, ani pracownik nie powiedzieli mi o tym. Kiedy podpisujecie umowę notarialną (po otrzymaniu wstępnej zgody, ważne!!), istnieje termin płatności w umowie. Jeśli WI Bank potrzebuje wieczności, musisz skorzystać z finansowania pośredniego. Chyba o tym wiecie.

Czy masz jakąś wskazówkę na podstawie swoich doświadczeń dla udanego przebiegu?

Ponieważ nasze doświadczenie jeszcze nie zostanie potwierdzone, mogę powiedzieć niewiele. Możesz albo non-stop dzwonić i męczyć ich, albo zachować spokój i pogodzić się ze swoim losem. Ponieważ decyzje, jak mi wiadomo, zależą również od dużego uznania pracowników biura obsługi, nie zalecałbym denerwowania ich.

Przypadkiem poznałem kogoś, kto (jeszcze) pracuje w WI Banku. Wyjaśnił mi, że te kredyty preferencyjne nie są ich głównym działem i przyznał, że w tej dziedzinie nie radzą sobie naprawdę dobrze. Zostało im to zadanie narzucone przez kredyty preferencyjne od państwa, a pracownicy muszą przetworzyć określoną liczbę wniosków - czy zostaną one zatwierdzone czy odrzucone, nie ma znaczenia. Oczywiście odrzucony wniosek jest znacznie łatwiejszy.

W każdym razie Dom powinien być potencjalnie kupowalny nawet bez kredytu preferencyjnego, a taki kredyt powinien być tylko bonusem, inaczej będziesz w kłopotach, jeśli nie przejdzie. A trzeba pamiętać, że wcześniejsze podpisanie umowy bez finansowania niesie ze sobą istotne ryzyko, czy to podskakująca stopa procentowa, czy ogólnie porażka finansowania. Opóźnienia w płatnościach, odszkodowania i odstąpienie od umowy - o tym należy pamiętać.

Przepraszam, jeśli to wszystko brzmi bardzo negatywnie, ale moje doświadczenia z bankiem do tej pory są niestety bardzo frustrujące.

Mogę potwierdzić wszystko. Nakład jest bardzo duży i wszystko jest bardzo stresujące. Przecież nie kupuje się domu codziennie...

W końcu cały ten kłopot oczywiście się opłaca (jeśli oczywiście otrzyma się zgodę).

Mimo wszystko miałem wrażenie, że chciano uczynić życie wnioskodawcy jak najtrudniejszym. Graniczyło to z szykaną. Nie wiem, ile rozmów telefonicznych przeprowadziłem i ile razy musiałem składać dokumenty...

Napisany przez NaTwoim13
Jaki sprzedawca czeka 4-5 miesięcy na termin u notariusza, który - jeśli nie zostanie zatwierdzony - może nawet nie być pewny?

Napisany przez BenniG
hypno pisze:
Do niedawna nawet nie wiedziałem, że to w ogóle możliwe, ponieważ ani doradca, ani pracownik biura nie powiedzieli mi o tym. Gdy podpisujecie umowę notarialną (po otrzymaniu wstępnej zgody, bardzo ważne!!), w umowie jest określony termin płatności. Jeśli WI Bank zajmuje wieki, musicie skorzystać z pośredniego finansowania. Myślę, że wiecie już o tym.

Cytat od hypno

W każdym razie warto pamiętać, że Dom powinno dać się kupić także bez pożyczki rządowej, ta pożyczka powinna być jedynie bonusem, w przeciwnym razie będzie się w tarapatach, jeśli nie przejdzie.

Ponieważ żaden sprzedawca nie będzie czekał wiecznie, należy, jak opisano, skorzystać z finansowania pośredniego i w razie powodzenia przyjąć dodatkowy bonus. Jakiż to irytujący problem, ale to właśnie się dzieje, gdy bank musi sprzedawać coś, czego nie chce sprzedawać.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata