Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Kasa wsparcia jako alternatywna forma korporacyjnego programu emerytalnego.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Specjaliści, mam pytanie: Ostatnio, ze względu na sytuację na rynku pracy, zmieniłem pracodawcę. W moim poprzednim miejscu pracy istniała tzw. kasa emerytalna, do której regularnie wpłacałem. W moim nowym miejscu pracy jako alternatywę widzę coś, co nazywa się kasą wsparcia. Czy ma ona ten sam efekt i czy mogę przenieść wpłacone wcześniej składki do tej kasy wsparcia? Kto się na tym zna i może udzielić mi informacji? Dziękuję! Zając

Napisany przez Planvoll
Häschen pisze: Cześć Oszczędzający, mam pytanie: Ostatnio zmieniłem pracodawcę ze względu na sytuację na rynku pracy. W moim poprzednim miejscu pracy istniała tzw. kasa emerytalna, do której regularnie wpłacałem. W moim nowym miejscu pracy alternatywą wydaje się być fundusz wsparcia. Czy ma on takie samo działanie, i czy wpłacone kiedyś składki mogą być przeniesione do tego funduszu wsparcia? Kto się na tym zna i może mi udzielić informacji? Dziękuję bardzo! Häschen
Cześć, na początek: Nie możesz przenieść swoich składek z PK do UK! Masz następujące możliwości: 1.) Rozwiązanie porozumieniowe - poproś uprzejmie swojego szefa, czy może po prostu kontynuować PK (społeczeństwo i osoba ubezpieczona (czyli ty) pozostają takie same, a ubezpieczycielem staje się nowa firma. 2.) Jeśli odmówi, możesz postawić mu pistolet na piersi. Istnieje bowiem prawo do przekształcenia wynagrodzenia, czyli jeśli nie zaproponuje ci jednej z dróg przeprowadzenia kasy emerytalnej, funduszu emerytalnego lub ubezpieczenia bezpośredniego, możesz żądać, aby zaproponował ci drogę przeprowadzenia ubezpieczenia bezpośredniego, i wówczas PK może zostać przeniesiona! (UBE jest prawie identyczna jak PK, zwykle nawet z nieco lepszym oprocentowaniem) Ale to tylko teoria - kto ryzykowałby pójście z szefem do sądu - okres próbny, rozumiesz!? 3.) Jeśli nie wchodzi w grę 1.) i 2.), to zawieś składki PK i zacznij UK. UK jest dla ciebie (jako laika) identyczna (w fazie składkowej zwolniona z podatku i składek na ubezpieczenie społeczne). Od fazy emerytalnej podlega ona jednak innym paragrafom (np. wypłata jednorazowa np. z zastosowaniem pięciopodatkowej reguły) Składka nie jest ograniczona do 4% RBG. Przy zmianie pracodawcy występują jeszcze większe problemy (istnieje ryzyko, że nowy pracodawca będzie miał taki sam UK), inaczej nigdy nie otrzymasz osiągniętej emerytury, a później (jako mniejszą emeryturę) otrzymasz ją od UK! Ubezpieczycielem jest UK, twoja firma to przedsiębiorstwo zobowiązane do opłacania składek na UK, a ty jesteś beneficjentem świadczeń. UK zazwyczaj ubezpiecza się u ubezpieczyciela odwrotnego (ubezpieczenie emerytalne) i przekazuje płatności twojej firmie do tego ubezpieczyciela. W razie niewypłacalności nie musisz się martwić, ponieważ twoja firma musi płacić składki do Pensionssicherungsverein, co zapewnia twoje świadczenia w razie niewypłacalności. Pozdrowienia P.S. P.S. Często UK jest zabezpieczona u ubezpieczyciela odwrotnego, ale nadal jest samodzielną instytucją. Mam nadzieję, że jakoś poradzisz sobie z tymi (niezbyt skomplikowanymi) informacjami!

Napisany przez ADMCI4
Skarbówka i kasa wsparcia są prawnie samodzielne przedsiębiorstwa, które nie mają nic wspólnego z firmą. Nie wydaje mi się, żeby składki emerytalne dało się przenieść.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata