Häschen pisze:
Cześć Oszczędzający, mam pytanie:
Ostatnio zmieniłem pracodawcę ze względu na sytuację na rynku pracy. W moim poprzednim miejscu pracy istniała tzw. kasa emerytalna, do której regularnie wpłacałem. W moim nowym miejscu pracy alternatywą wydaje się być fundusz wsparcia.
Czy ma on takie samo działanie, i czy wpłacone kiedyś składki mogą być przeniesione do tego funduszu wsparcia?
Kto się na tym zna i może mi udzielić informacji?
Dziękuję bardzo!
Häschen
Cześć,
na początek: Nie możesz przenieść swoich składek z PK do UK!
Masz następujące możliwości:
1.) Rozwiązanie porozumieniowe - poproś uprzejmie swojego szefa, czy może po prostu kontynuować PK (społeczeństwo i osoba ubezpieczona (czyli ty) pozostają takie same, a ubezpieczycielem staje się nowa firma.
2.) Jeśli odmówi, możesz postawić mu pistolet na piersi. Istnieje bowiem prawo do przekształcenia wynagrodzenia, czyli jeśli nie zaproponuje ci jednej z dróg przeprowadzenia kasy emerytalnej, funduszu emerytalnego lub ubezpieczenia bezpośredniego, możesz żądać, aby zaproponował ci drogę przeprowadzenia ubezpieczenia bezpośredniego, i wówczas PK może zostać przeniesiona! (UBE jest prawie identyczna jak PK, zwykle nawet z nieco lepszym oprocentowaniem)
Ale to tylko teoria - kto ryzykowałby pójście z szefem do sądu - okres próbny, rozumiesz!?
3.) Jeśli nie wchodzi w grę 1.) i 2.), to zawieś składki PK i zacznij UK. UK jest dla ciebie (jako laika) identyczna (w fazie składkowej zwolniona z podatku i składek na
ubezpieczenie społeczne). Od fazy emerytalnej podlega ona jednak innym paragrafom (np. wypłata jednorazowa np. z zastosowaniem pięciopodatkowej reguły) Składka nie jest ograniczona do 4% RBG. Przy zmianie pracodawcy występują jeszcze większe problemy (istnieje ryzyko, że nowy pracodawca będzie miał taki sam UK), inaczej nigdy nie otrzymasz osiągniętej emerytury, a później (jako mniejszą emeryturę) otrzymasz ją od UK!
Ubezpieczycielem jest UK, twoja firma to przedsiębiorstwo zobowiązane do opłacania składek na UK, a ty jesteś beneficjentem świadczeń. UK zazwyczaj ubezpiecza się u ubezpieczyciela odwrotnego (
ubezpieczenie emerytalne) i przekazuje płatności twojej firmie do tego ubezpieczyciela.
W razie niewypłacalności nie musisz się martwić, ponieważ twoja firma musi płacić składki do Pensionssicherungsverein, co zapewnia twoje świadczenia w razie niewypłacalności.
Pozdrowienia
P.S.
P.S. Często UK jest zabezpieczona u ubezpieczyciela odwrotnego, ale nadal jest samodzielną instytucją.
Mam nadzieję, że jakoś poradzisz sobie z tymi (niezbyt skomplikowanymi) informacjami!