Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Schufascore, Finansowanie nieruchomości

Napisany przez Phil92
Cześć wszystkim,

mimo że przeczytałem już wiele na temat punktacji w Schufa, niestety nie udało mi się znaleźć niczego aktualnego.

Pytanie brzmi: Moja żona i ja chcielibyśmy nabyć nieruchomość, oboje mamy punktację w Schufa wynoszącą 98%, kilka punktów mniej.

Nasze miesięczne wspólne dochody netto wynoszą 4500€, mamy prywatny kredyt, kredyt odnawialny, który nie został jeszcze wykorzystany ani nic takiego.

Mamy wkład własny w wysokości 11000€.

Oczywiście wiem, że to zależy od nieruchomości itp.

Mimo wszystko chciałbym wiedzieć, czy mamy ogólnie szansę otrzymać kredyt hipoteczny w wysokości od 250 000 do 300 000 €.

Z góry dziękuję.

Napisany przez bruno68
Ja Phil92, Istnieje finansowanie do 150% wartości nieruchomości, ale tylko w odpowiedniej wysokości wkładu własnego, plus odsetki. Dlatego dla większości jest to niemożliwe do sfinansowania. Czy w ogóle możesz oszczędzać? Przy dochodzie netto 4.500 € tak mało oszczędzasz? Czy pieniądze zostały przeznaczone na spłatę długów? To pytania, na które musi odpowiedzieć specjalista ds. kredytowych. Trzeba mieć zdolność do spłaty długów na okres 10 do 20 lat! Ponadto mówisz: Miesięcznie masz 4.500 € netto, co nie może być prawdą, ponieważ bieżące zobowiązania muszą być odjęte! Ponieważ te pieniądze nie mogą być wydane wielokrotnie. Ogólnie rzecz biorąc, powinieneś więcej oszczędzać, ponieważ to obniża koszty odsetek, a dodatkowe koszty powinny być pokrywane z oszczędności, ponieważ inaczej kapitał własny nie będzie wystarczający. Pamiętaj: Brakuje tylko 1 € miesięcznie, aby finansowanie zawiodło! pożyczka w wysokości 300.000 € do 100% obciążenia można sfinansować! około 3,6% rocznie, ale nie obejmuje kosztów dodatkowych, które muszą być dodatkowo dostępne. bruno68

Napisany przez Phil92
Cześć Bruno68,

dziękuję za szybką odpowiedź.
Twoja rada jest jasna: musimy jeszcze poczekać i oszczędzać.
Powód, dla którego tak mało zaoszczędziliśmy, to następujący.
Dwa lata temu kupiliśmy używany samochód, niestety okazał się prawdziwą ujemną niedzielą i po zakupie wymagał napraw o wartości około 7500€ w ciągu 40 000 km, aby w końcu uległ awarii silnika. Podsumowując, był to dla nas prawdziwy wrzutek finansowy.
Dodatkowo półtora roku temu wzięliśmy ślub, co niestety również nie należy do tanich przyjemności.

Napisany przez ZehWeh
Bruno jest tutaj trollem forum i lubi szerzyć dużo strachu. Dlatego należy czytać jego sugestie z wielką ostrożnością.

Ogólnie możliwe jest 100% finansowanie, ale im więcej własnych środków, tym lepiej, ogólnie zaleca się minimalnie 10% własnego kapitału, ponieważ wtedy można uzyskać lepsze oprocentowanie niż przy 100% finansowaniu.

A potem pojawia się pytanie na ile domu sobie możesz pozwolić?
Najlepiej jest sporządzić plan budżetu domowego i zobaczyć ile pieniędzy faktycznie jest dostępnych każdego miesiąca. Ważne jest, aby uwzględnić również koszty rzeczy, które są płatne raz w roku, np. ubezpieczenie samochodu.
To, co wynika z tego, jest teoretycznie to, na co moglibyście sobie pozwolić na kredyt hipoteczny jednak należy wliczyć w to rezerwy w wysokości minimum 20-30%, aby podczas finansowania domu mieć jeszcze trochę pieniędzy na nieprzewidziane rzeczy, np. naprawę samochodu, uszkodzony lodówkę itp. i czasami chcemy też kupić kilka nowych mebli.
Całkowita miesięczna rata powinna wynosić tylko około 30-40% całkowitego dochodu.
Gdy obliczycie więc, ile maksymalną miesięczną ratę możecie zapłacić, można to wykorzystać do obliczenia, ile maksymalnie może kosztować kredyt, czyli Dom.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć,

reprezentacja finansowania nie będzie stanowić problemu.

Napisany przez NaTwoim13
ZehWeh pisze:
Bruno jest trollowym forumowiczem i lubi szerzyć dużo strachu. Dlatego sugestie należy czytać z dużą ostrożnością.

Nie, nie z ostrożnością, a raczej w ogóle nie!!!!

Napisany przez Phil92
Cześć ZehWeh,

więc jestem trochę uspokojony.
Mamy miesięczne stałe koszty w wysokości około 550€, kluby sportowe, umowy telefoniczne, telewizję, internet, usługi streamingowe i jeden prywatny kredyt.
Roczne jednorazowe płatności wynoszą 500€ na ubezpieczenie samochodu, 110€ na podatek od pojazdu, potrzebujemy tylko jednego auta, ponieważ oba aktualne trasy do pracy mają mniej niż 4 km, co prawdopodobnie nie zmieniłoby się po zakupie nieruchomości.
Dodatkowo oboje razem mamy jeszcze roczne jednorazowe płatności w wysokości około 4000€.

Jeszcze nie zastanawialiśmy się nad ratą, ale wydaje nam się, że kwota między 1000€ a 1400€ byłaby wykonalna.
Obecnie płacimy około 1000€ czynszu, więc uważam, że mamy się całkiem dobrze.

Napisany przez Phil92
Cześć noelmaxim,

Dziękuję za Twoją ocenę!

Napisany przez Saskia
W przybliżeniu możecie liczyć około 400 do 450 € za każde 100 tysięcy euro. Dla kwoty 1200 € kalt otrzymacie więc 300 tysięcy od banku. Nie będzie jednak tak wielu banków, które finansują powyżej 100%. W każdym przypadku będziecie potrzebować dobrego pośrednika.

Napisany przez Phil92
Cześć Saskia,
dziękuję za odpowiedź.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Phil92, teoretycznie możliwe jest pełne sfinansowanie ceny zakupu i kosztów związanych z zakupem (podatek od nabycia nieruchomości, prowizja dla pośrednika, opłata notarialna).
Jednak w międzyczasie można nadal oszczędzać, aż koszty dodatkowe związane z zakupem będą w całości pokryte kapitałem własnym?
W takim przypadku główne finansowanie ceny zakupu jest bardziej korzystne pod względem odsetek, niż gdyby teraz finansować cenę zakupu.
Kiedy koszty dodatkowe związane z zakupem muszą zostać sfinansowane kredytem - lub częściowo kredytem, jeśli część pozostała kapitałowa - odsetki bankowe dla głównego finansowania ceny zakupu są również wyższe.
Jak już wspomniałem, na papierze wygląda to u was całkiem nieźle, ale można nadal trochę oszczędzać, aż koszty dodatkowe związane z zakupem będą w całości pokryte kapitałem własnym?

Napisany przez Phil92
Cześć Bankierze,
dziękuję za odpowiedź.
Oczywiście, możemy nadal oszczędzać, najprawdopodobniej najlepiej jest oszczędzać przez kolejne 18-24 miesiące.
Jak oceniasz, o ile % można by obniżyć oprocentowanie, jeśli można pokryć wszystkie dodatkowe koszty zakupu?

Napisany przez NaTwoim13
Za pomocą pożyczki podporządkowanej można zmusić ducha brakującego kapitału własnego/wczesnego rozpoczęcia inwestycji.

Dzięki temu można odłączyć główne finansowanie od braku kapitału własnego przy dobrych dochodach. Innymi słowy, poprzez zwiększoną spłatę pożyczki podporządkowanej można oszczędzać brakujący kapitał własny.

Warto zauważyć, że jest to drogie oszczędzanie, jest też droższe, ale czy jest droższe, niż wybór tej opcji 2 lata temu przy oprocentowaniu 1% na potrzebny kapitał główny i rozpoczęcie inwestycji pomimo braku kapitału własnego?? Jakie korzyści dziś przynosi posiadanie o 80.000-100.000 euro więcej kapitału własnego w porównaniu z tym, kto 2 lata temu sfinansował swoją inwestycję bez dużego kapitału własnego? Dokąd zmierza podróż? Czy ktoś ma szklaną kulę??

Tak czy inaczej nie znajdziesz uniwersalnej drogi, tylko indywidualnie, z indywidualnym spojrzeniem można ocenić i omówić razem, która droga jest właściwa, ​​jaka decyzja jest właściwa dla danej osoby.

Napisany przez Phil92
Cześć noelmaxim,
Dzięki za odpowiedź.
Tak, może w tym być trochę prawdy, nikt nie wie, dokąd nas ta podróż zaprowadzi.
Postaramy się przez kilka dni zastanowić.
Być może umówimy się na spotkanie w banku i zobaczymy, co powiedzą.
Wszystkim zaangażowanym dziękujemy, że istnieje wiele różnych opinii, na szczęście wszędzie jest tak samo, i uważam, że to dobre.

W zasadzie chcieliśmy po prostu dowiedzieć się, jak stoimy u banku.
Wszystkim życzę miłej niedzieli.

Napisany przez BenniG
Zacznijcie już teraz poszukiwania odpowiedniej nieruchomości. Zazwyczaj zajmuje to tak czy inaczej trochę czasu, zanim znajdziecie odpowiednią nieruchomość. Odwiedzając każdą nieruchomość, stajecie się mądrzejsi, możecie lepiej ocenić zalety i wady poszczególnych nieruchomości, a wasze podejście do tego, co jest odpowiednie, może się również zmienić. Gdy już znajdziecie nieruchomość, która wydaje się odpowiednia, czas przekonać bank do waszego projektu. Jeśli wasze zdanie i zdanie banku się nie zgadza, jest to oczywiście frustrujące, ale znowu zdobyliście doświadczenie.

Napisany przez Phil92
Cześć BenniG, Dziękuję za odpowiedź. Myślę, że sprawdzimy kilka nieruchomości. Jak już wspomniałem, zbieranie doświadczenia nie zaszkodzi, a być może znajdziemy coś odpowiedniego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata