Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Chaos finansowania budowy

Napisany przez nuembo
Cześć, drogie Forum,

po przeczytaniu tutaj przez pewien czas, chciałbym teraz krótko przedstawić moją sytuację.

Chciałbym poznać waszą opinię, czy z moimi warunkami możliwe jest sensowne sfinansowanie. Ponieważ jestem osobą poruszającą się na wózku inwalidzkim z powodu wypadku, chciałbym w przyszłości posiadać własny mały Dom i odpowiednio go dostosować do moich potrzeb.

Oszacowałbym moje przychody na około 4500-5500€ netto miesięcznie (praca samodzielna w ochronie zdrowia), przy czym dolna granica została bardzo konserwatywnie obliczona i z reguły wypada wyżej.

Wkład własny to 120k, z czego chciałbym wykorzystać nie więcej niż 60%.

Cena domu byłaby w granicach 350.000-400.000€, a do tego chciałbym skorzystać z dwóch programów KfW - 124 (pełne 100k) i 159 (jeśli konieczne będzie dostosowanie własności)

Pierwsza rozmowa doradcza z pośrednikiem przebiegła ogólnie pozytywnie, chciałbym płacić około 1500 miesięcznie, pozostawiając nadal miejsce na dalsze inwestycje w ETF lub dodatkowe spłaty - plus oczywiście miesięczne koszty utrzymania domu.

Stopa procentowa zaproponowanej oferty wyniosła aktualnie efektywnie 4,13% przy 20% wkładu własnego na kwotę około 200k pożyczki, dodatkowe 100k od KfW za 3,83%.

Ponieważ nie mam jeszcze konkretnego obiektu przed sobą, nadal waham się, czy warunki te są wystarczające, czy lepiej trzymać się planu wynajmu i zwiększać wkład własny. Z uwagi na konieczność zapewnienia bezbarierowego dostępu, koszty są tu nieco wyższe, aktualny czynsz wynosi 1200€.

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź i każdą myśl dotyczącą tego, co jeszcze należy wziąć pod uwagę lub jakie macie pomysły w tej sprawie.

Edycja: chciałbym również wiedzieć, gdzie moje konserwatywne granice finansowe wynoszą, czyli zakup domu wraz z 10% kosztów dodatkowych plus ewentualne modernizacje. Na podstawie dostępnych kalkulatorów wychodzi mi około 400k, ale nie jestem zawodowcem w tej dziedzinie. Poza tym nie mam żadnych bieżących kredytów poza Bafögem (120€/miesiąc), żadnych wpisów w Biurze Informacji Kredytowej, dzieci ani innych zobowiązań finansowych.

Dziękuję z góry!

Napisany przez bruno68
Twoje finansowanie jest bardzo, bardzo specyficzne, nuembo.

Jeden z Twoich potrzeb może bardzo ograniczyć sprzedaż, a przebudowa może stanowić problem.

Twój kapitał własny

EK 120 tys., przy czym chciałbym użyć nie więcej niż 60% z tego.

Maksymalnie 40%, zamiast 60%, co daje nam 48 000 € na odsetki i spłatę.

Z drugiej strony program KfW 400 przy kapitale własnym mnie nie interesuje, warunki m.in. obejmują obecne dzieci poniżej 18 roku życia!

Konieczna jest również weryfikacja kapitału własnego za pomocą zeznania podatkowego.

W związku z tym musi być przedstawione zestawienie wszystkich zobowiązań, które mają dłuższy okres niż 1 rok.

Ponieważ pieniądze są dłużne innym wierzycielom, pieniądze te nie są dostępne do sfinansowania.

Konieczne jest także uzyskanie wglądu w inne kwestie, tutaj całkowita spłata zobowiązań jest wymagana, zanim będziesz chciał poradzić sobie sam z takimi sumami jak około 600 000 €.

Ponieważ wierzyciel nie chce siedzieć wiele lat na trudno zbywalnym obiekcie, mogą być żądane określone warunki, takie jak rozbiórka przebudowy - skąd wziąć pieniądze, gdy ktoś umrze lub będzie musiał pójść do domu opieki?

Odpowiedź na wszystkie inne pytania dotyczące tego finansowania jest niemożliwa bez dodatkowych informacji.

bruno58

Napisany przez ZehWeh
Jak zawsze, zignorowanie Bruna, który jest trollem na forum i wypowiada całkowite bzdury w celu zdezorientowania ludzi, jest najlepszym sposobem.

Najlepszym przykładem jest sytuacja, gdy autor wątku wspomina o KfW 124 i 159, a Bruno zaczyna mówić o KfW 400....

Napisany przez nuembo
Czy ktoś ma pomysł, czy sfinansowanie wydaje się możliwe? Jestem samodzielny od niecałych trzech lat, z rosnącymi obrotami, wcześniej długo pracowałem na podstawie TVöD. Ponieważ posiadam siedzibę kasową i pracuję jako lekarz specjalista, nie ma tu ryzyka upadłości itp. - o ile będę mógł pracować (mam prawie 40 lat), sfinansowanie jest zapewnione. Czy może warto zasięgnąć drugiej opinii od innego pośrednika?

Napisany przez StGe1973
Twoja niezależność nie jest problemem, musisz po prostu przedstawić deklaracje podatkowe z ostatnich 3 lat. Bank wtedy obliczy średni dochód...
Problemem mogłoby być jedynie to, gdybyś w pierwsze dwa lata zarabiał(a) wyjątkowo mało....

Ogólnie rzecz biorąc finansowanie jest możliwe, pytanie czy wybrać własność czy wynajem, oba mają swoje zalety i wady. Ponieważ obecnie ceny nieruchomości generalnie jeszcze spadają (oczywiście mogą być inne w twojej okolicy i lokalizacji potencjalnej nieruchomości, której pragniesz), tendencjalnie czekałbym jeszcze 6 miesięcy...

Jeśli chodzi o maksymalną sumę finansowania, napisz prywatną wiadomość do użytkownika noelmaxim. On/Ona może ci to wyjaśnić...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata