- wt lip 25, 2023 9:33 am
Witajcie,
od pewnego czasu jestem cichym czytelnikiem i cenię fachowe dyskusje i rekomendacje.
Byłbym więc wdzięczny, gdybyście mogli nas wspierać w kwestii finansowania mojego / naszego domu.
Sytuacja:
- Moja żona (32 lata) i ja (36 lat) chcemy zbudować Dom w okolicach Stuttgartu (kod pocztowy 71665) razem z naszą małą córką (1 rok)
- Oboje mamy stałe umowy o pracę w większych firmach w regionie
Finanse:
- Miesięczny dochód podstawowy 6200 € (uwzględniający: żonę na 70% etatu, nie uwzględniający: ustalonych umownie dodatkowych płatności i premii za sukces)
- Posiadam już mieszkanie własnościowe (o wartości około 350 000). Pozostała kwota kredytu 175 000 € przy oprocentowaniu nominalnym 1,79%. Aktualna spłata wynosi 3,75%, rata 1375 zł miesięcznie.
- Brak innych pożyczek lub rat Leasingowych.
- Kapitał własny:
- Środki dostępne w krótkim terminie (po odjęciu rezerwy): 165 000
- Kapitał z istniejącej nieruchomości: 175 000
- Działka w posiadaniu (wartość rynkowa około 350 000 €)
- Miesięczną ratę chciałbym ustalić w przedziale 1800 - 2000.
Działka + projekt budowy domu:
- Działka o powierzchni 480 m² w posiadaniu w drodze darowizny
- Budowa domu z architektem:
- Koszty budowy domu/garażu według szacunku kosztów (WG 300/400): 465 000 €
- Całkowite koszty projektu budowlanego: 700 000 €
Potrzebne finansowanie zgodnie z powyższymi informacjami:
370000
Plan działania:
Przy zakupie mieszkania własnościowego zapoznałem się i doszedłem do wniosku, że zwykły kredyt ratalny jest najlepszą opcją do przeprowadzenia czystego porównania i zrozumienia finansowania. Myślę o kontynuowaniu tego podejścia również przy budowie domu i pominięciu oszczędności w Bausparverträge.
Cele / zadania:
Korzystne finansowanie z corocznymi dodatkowymi spłatami i idealnie zmianą stopy spłaty
Moje pytania:
- Jakie możliwości oferują programy rządowe dla mnie? Czy są one atrakcyjne pod względem oprocentowania w moim przypadku?
- Czy rekomendowana jest odstępstwo od mojego podejścia do zwykłego kredytu ratalnego?
- Jaki jest realistyczny zakres oprocentowania?
- Jakie są wasze zalecenia dotyczące okresu zabezpieczenia stopy procentowej? Biorąc pod uwagę ludzkie dodatkowe spłaty, myślę o 10 lub 15 latach?
- Jakie są wasze zalecenia dotyczące spłaty? Obecnie zakładam 3%?
- Które banki warto skonsultować? Obecnie rozważam: pośrednik finansowy, lokalna kasa oszczędnościowa, Commerzbank, Sparda Bank, DKB. Czy brakuje jeszcze czegoś?
- Czy istnieje możliwość przeniesienia istniejącego kredytu z mieszkania własnościowego na budowę domu (zmiana zastawu)?
- Sprzedać czy wynająć mieszkanie? - Obecnie skłaniam się ku sprzedaży, aby maksymalnie zwiększyć udział własny.
Strzelajcie i czekam na wasze sugestie.
Pozdrowienia
od pewnego czasu jestem cichym czytelnikiem i cenię fachowe dyskusje i rekomendacje.
Byłbym więc wdzięczny, gdybyście mogli nas wspierać w kwestii finansowania mojego / naszego domu.
Sytuacja:
- Moja żona (32 lata) i ja (36 lat) chcemy zbudować Dom w okolicach Stuttgartu (kod pocztowy 71665) razem z naszą małą córką (1 rok)
- Oboje mamy stałe umowy o pracę w większych firmach w regionie
Finanse:
- Miesięczny dochód podstawowy 6200 € (uwzględniający: żonę na 70% etatu, nie uwzględniający: ustalonych umownie dodatkowych płatności i premii za sukces)
- Posiadam już mieszkanie własnościowe (o wartości około 350 000). Pozostała kwota kredytu 175 000 € przy oprocentowaniu nominalnym 1,79%. Aktualna spłata wynosi 3,75%, rata 1375 zł miesięcznie.
- Brak innych pożyczek lub rat Leasingowych.
- Kapitał własny:
- Środki dostępne w krótkim terminie (po odjęciu rezerwy): 165 000
- Kapitał z istniejącej nieruchomości: 175 000
- Działka w posiadaniu (wartość rynkowa około 350 000 €)
- Miesięczną ratę chciałbym ustalić w przedziale 1800 - 2000.
Działka + projekt budowy domu:
- Działka o powierzchni 480 m² w posiadaniu w drodze darowizny
- Budowa domu z architektem:
- Koszty budowy domu/garażu według szacunku kosztów (WG 300/400): 465 000 €
- Całkowite koszty projektu budowlanego: 700 000 €
Potrzebne finansowanie zgodnie z powyższymi informacjami:
370000
Plan działania:
Przy zakupie mieszkania własnościowego zapoznałem się i doszedłem do wniosku, że zwykły kredyt ratalny jest najlepszą opcją do przeprowadzenia czystego porównania i zrozumienia finansowania. Myślę o kontynuowaniu tego podejścia również przy budowie domu i pominięciu oszczędności w Bausparverträge.
Cele / zadania:
Korzystne finansowanie z corocznymi dodatkowymi spłatami i idealnie zmianą stopy spłaty
Moje pytania:
- Jakie możliwości oferują programy rządowe dla mnie? Czy są one atrakcyjne pod względem oprocentowania w moim przypadku?
- Czy rekomendowana jest odstępstwo od mojego podejścia do zwykłego kredytu ratalnego?
- Jaki jest realistyczny zakres oprocentowania?
- Jakie są wasze zalecenia dotyczące okresu zabezpieczenia stopy procentowej? Biorąc pod uwagę ludzkie dodatkowe spłaty, myślę o 10 lub 15 latach?
- Jakie są wasze zalecenia dotyczące spłaty? Obecnie zakładam 3%?
- Które banki warto skonsultować? Obecnie rozważam: pośrednik finansowy, lokalna kasa oszczędnościowa, Commerzbank, Sparda Bank, DKB. Czy brakuje jeszcze czegoś?
- Czy istnieje możliwość przeniesienia istniejącego kredytu z mieszkania własnościowego na budowę domu (zmiana zastawu)?
- Sprzedać czy wynająć mieszkanie? - Obecnie skłaniam się ku sprzedaży, aby maksymalnie zwiększyć udział własny.
Strzelajcie i czekam na wasze sugestie.
Pozdrowienia