Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Umowa oszczędnościowa mieszkaniowa BHW - zgoda na podział

Napisany przez loetkoenig
Cześć,

mam pytanie dotyczące podziału umowy oszczędnościowo-budowlanej. Mam umowę D maxx z 2013 roku o sumie 100 000 €.
Część sumy oszczędnościowej została już wpłacona i chcę teraz podzielić tę umowę i przyznać jej część.
W tym celu byłem u doradcy BHW. Usłyszałem tam, że BHW nie zgodziłoby się na podział takich starych umów. Zalecono mi nową umowę z dodatkową płatnością z poprzedniej umowy.
W tym przypadku naliczona zostanie nowa opłata manipulacyjna oraz dyskont za wcześniejszą spłatę w przypadku przeniesienia...

W warunkach umowy D maxx jest to opisane:
§13 Podział, scalenie, obniżenie, zwiększenie umów oszczędnościowo-budowlanych
(1) Podziały, scalenia, obniżenia lub zwiększenia umów oszczędnościowo-budowlanych wymagają zgody kasy oszczędnościowo-budowlanej jako zmiany umowy.

Czy BHW w takim przypadku zgodziłoby się na podział czy też odmówiłoby?
Byłbym wdzięczny za podzielenie się swoimi doświadczeniami.

Napisany przez BenniG
Cześć,
to jasne, że doradca chciałby zawrzeć nowy kontrakt oszczędnościowy, który przyniesie mu dodatkowe pieniądze.
W ciągu ostatnich tygodni również zaciągnąłem kredyt hipoteczny i po zakończeniu formalności doradca zapytał mnie, czy nie chciałbym zawrzeć nowego kontraktu oszczędnościowego. Oprocentowanie oszczędności jest oczywiście żałosne.

Masz dostęp online?
W takim razie po prostu napiszę do BHW bezpośrednio z systemu i poproszę o przesłanie odpowiedniego formularza.
Wtedy dowiesz się więcej.

Napisany przez NaTwoim13
Umowa nie będzie podzielona, ani BHW nie wyrazi na to zgody. Tło: To są umowy o wysokim oprocentowaniu z opcją premii, częściowo zwrotu opłaty za zawarcie umowy, których chce się pozbyć. Bausparkasse nie zgodzi się na podział.

Napisany przez mjh
Dzielenie powinno być możliwe w następujący sposób:

1. Część kwoty oszczędnościowej z saldem i żądaną kwotą oszczędnościową w dotychczasowej taryfie, ewentualnie wybór przydziału
2. Część kwoty oszczędnościowej Reszta, w tym przypadku jednak konieczna będzie zmiana na aktualną taryfę, aby kasa oszczędnościowo-budowlana zgodziła się na podział.

Alternatywa: Zmniejszenie kwoty oszczędnościowej do pożądanej wysokości......

Napisany przez NaTwoim13
Działania oraz obniżki są teraz akceptowane przez kasy jedynie wówczas, gdy zrezygnuje się z premii i/lub zwrotu opłaty za zakończenie umowy.

Napisany przez C. Andreas
Działy i redukcje są zmianami umowy i oznaczają utratę prawa do premii. Moim zdaniem podział nie ma sensu. Redukcja, a następnie wprowadzenie umowy do przydziału, zdecydowanie tak.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata