- pt lip 28, 2023 9:36 am
Hej, otrzymałem przekazane konto depozytowe Deka i chciałbym je zlikwidować. Przy sprzedaży Sparkasse pobiera 4-5% zniżki, które chciałbym uniknąć. Zapytałem więc comdirect, czy przeniesienie depozytu na nich byłoby możliwe. Powiedziano mi, że jest to możliwe. Szczerze mówiąc, nie spodziewałem się tego w przypadku funduszy Deka. Odpowiedź brzmiała:Wartości papierów, które podałeś, można handlować przez nasz depozyt, za wyjątkiem dwóch wyjątków: WKN DK00NQ i WKN DK01HA. Chętnie możesz zlecić przeniesienie depozytu na swoje konto u nas.Aktualnie depozyt zawiera następujące fundusze, więc większość z nich można handlować przez comdirect. Czy dobrze rozumiem, że przeniesienie depozytu do comdirect musi być bezpłatne zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi przeniesienia depozytu? Czy następnie mogę sprzedać udziały po znacznie tańszych opłatach od comdirect? Czy przeoczyłem coś istotnego?Oto pozycje zawarte w depozycie, jeśli wykluczymy WKN DK00NQ i WKN DK01HA, które nie są handlowane przez comdirect:Deka-VarioInvest TF-> Udział w całkowitej wartości poniżej 1%Fundusz emerytalny ultrakrótkoterminowy EUR| WKN: 977182 | ISIN: DE0009771824WestInvest InterSelect-> Udział w całkowitej wartości około 6%Fundusz nieruchomości Europa | WKN: 980142 | ISIN: DE0009801423Deka-ImmobilienEuropa-> Udział w całkowitej wartości około 17%Fundusz nieruchomości Europa | WKN: 980956 | ISIN: DE0009809566Deka-BasisAnlage ausgewogen Vermögensverwaltende Fonds Wachstum | WKN: DK2CFR | ISIN: DE000DK2CFR7-> Udział w całkowitej wartości około 22%Deka-BasisStrategie Flexibel CF Mischfonds flexibel Welt klassisch | WKN: DK2EAR | ISIN: DE000DK2EAR4-> Udział w całkowitej wartości około 2%Deka-Multi Asset Income CF (A) Mischfonds konservativ Welt klassisch | WKN: DK2J66 | ISIN: DE000DK2J662-> Udział w całkowitej wartości około 6%Deka-FlexZins TF Rentenfonds ultrakurz EUR | WKN: DK0A2R | ISIN: LU0268059614-> Udział w całkowitej wartości około 2%