Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.
Cześć droga społeczności, mam nadzieję, że możecie podzielić się ze mną swoimi doświadczeniami i wglądem. Słyszałem wiele o tym, że zmiana z ubezpieczenia zdrowotnego publicznego na prywatne może przynieść korzyści finansowe, zwłaszcza dla osób prowadzących działalność gospodarczą lub o wysokich dochodach. Ale czy istnieją także wady? Kiedy takie przejście naprawdę się opłaca? Byłbym wdzięczny za podzielenie się ze mną waszymi osobistymi doświadczeniami lub wiedzą. Z góry dziękuję!
nie powinno się zmieniać tylko dlatego, że jest tańsze, ale dlatego, że chce się otrzymać więcej usług na stałe.
Jeśli zawsze pozostajesz singlem, zawsze zarabiasz powyżej limitu w GKV i jesteś zatrudniony i pozostajesz nim, może być też taniej, ale nie musi.

Wady są różnorodne, jeśli można z nimi żyć.
# Dzieci nie są ubezpieczone za darmo - 160 € miesięcznie za każde dziecko, jeśli małżonek z większym dochodem jest w PKV
# W przypadku małżeństwa kobieta musi zostać ubezpieczona za opłatą. można również korzystać z GKV. Składka jest obliczana na podstawie dochodu męża, jeśli tylko on pracuje, chętnie na maksymalny poziom GKV (składka pracodawcy/pracownika, jeśli mąż jest samozatrudniony). Dla pracowników wszystkie składki do maksymalnej składki pracodawcy są dofinansowane przez GKV.
# Brak dni opieki nad chorym dzieckiem dla osób ubezpieczonych w PKV
# Powrót do GKV nie jest tak łatwy jak do PKV
# Wysokie wymagania w stosunku do stanu zdrowia wnioskodawcy... W przypadku fałszywych informacji może zostać unieważniony ubezpieczeniowy....
# Zazwyczaj trzeba ponieść koszty związane z rachunkami i dopiero później zostaną one zwrócone przez PKV. Niemniej jednak jako odbiorca faktury musisz sprawdzić jej poprawność przed przekazaniem.... Niektóre ubezpieczalnie potrzebują więcej czasu na przekazanie pieniędzy ubezpieczonemu, zwłaszcza jeśli występują niezgodności. Zawsze dobrze jest mieć pewną sumę na rachunku oszczędnościowym, aby móc zaliczkować czterocyfrową kwotę....
# Udział własny
# jest jeszcze więcej...
# jeśli nie odkłada się nic specjalnie na starość lub zawiera się tani kontrakt, można mieć w późniejszych latach problem....

Jednak istnieje kilka korzyści zupełnie niezależnych od tych, o których wspomniałeś, których ja nie rozważyłbym przy decyzji o przejściu do PKV.
# Zaleta: Twój emerytura nie będzie obcięta proporcjonalnie. zwłaszcza z dużą BV, Riester, Rürup itp., może to być drogie.... ale jeśli w emeryturze, łącznie z wszystkimi świadczeniami emerytalnymi, przekraczasz również limit GKV, to mniej to ważne.

Moja rada - znajdź brokera specjalizującego się w PKV, który przejdzie to z tobą i będziesz mógł zdecydować, czy jesteś odpowiedni dla PKV, czy nie. Jeśli naprawdę zależy ci tylko na oszczędzaniu i nie masz innych powodów, dla Ciebie PKV nie jest odpowiednie. Jeśli jest więcej powodów, będziesz mógł omówić je podczas rozmowy z brokerem.
Chciałbym jak najszybciej wrócić do ubezpieczenia zdrowotnego publicznego. Zawodowo pracuję w obszarze ubezpieczenia zdrowotnego prywatnego, ale uważam, że wszyscy jesteśmy lepiej zabezpieczeni w ramach ubezpieczenia zdrowotnego państwowego. Nie możesz sobie wyobrazić, ile osób w podeszłym wieku ma problemy finansowe lub po prostu nie zarabiają wystarczająco. Wtedy trafiają do taryfy awaryjnej. To wszystko jest kiepskie. Lepszym rozwiązaniem jest ubezpieczenie zdrowotne publiczne i państwowe.
Jeśli ubezpieczenie Zdrowotne Ogólne (GKV) będzie musiało przyjmować coraz więcej osób, które nie płacą składek, to będzie to pierwszy system, który się zawali lub przestanie wypłacać świadczenia...

Jeśli decydujesz się na prywatne ubezpieczenie zdrowotne (PKV), warto mieć jakieś pojęcie o swojej przyszłości.
Klaus22 pisze:
Witaj droga społeczności, mam nadzieję, że możecie podzielić się swoimi doświadczeniami i wglądem. Słyszałem wiele o tym, że zmiana z ubezpieczenia zdrowotnego publicznego na prywatne może przynieść korzyści finansowe, szczególnie dla osób prowadzących własną działalność lub dobrze zarabiających.

Pytanie brzmi, czy faktycznie jesteś osobą prowadzącą dobrze prosperującą działalność i jak pewne jest twoje model biznesowy czy rozwój dochodów.

Ja sam mam prywatne ubezpieczenie zdrowotne, jestem nieżonaty, mam 2 dzieci, prowadzę własną działalność z zatrudnionymi pracownikami (razem około 5 etatów). Moim zdaniem największą zaletą prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego jest możliwość indywidualnego regulowania prawie wszystkiego. U mnie ustalono dość wysoką kwotę własnego wkładu w ciągu roku, obecnie wynosi ona prawie 2 tys. euro - oznacza to, że opłacam z własnej kieszeni leczenie lekarskie do tej kwoty rocznie. Wliczając zwrot, który w tym roku wyniósł +1200 euro, opłaca się to dla mnie dopiero przy kwocie znacznie przekraczającej 3500 euro, zbierając paragony/rachunki w celu ich zwrotu. Dodatkowo podpisałem umowę z przyjacielem, który przypadkowo ma tę samą taryfę, i co 1-2 lata sprawdzamy, czy zmiana taryfy ubezpieczyciela byłaby opłacalna, jeśli to możliwe. Dzięki temu mam również informacje o nowych osobach wchodzących do tej taryfy oraz wiem, ile muszą zapłacić emeryci, którzy obecnie przechodzą na emeryturę i mają tę taryfę. W związku z tym orientuję się, jaką kwotę będę potrzebować, gdy przejdę na emeryturę.

W moim przypadku ubezpieczone są tylko duże wydatki. MRI kosztuje od 300 do 1000 euro, zabiegi rehabilitacyjne takie jak np. fizjoterapia to około 40 euro/25 minut, dentysta około 300 euro/rok. Coś takiego nie powinno nas przewrócić, patrz wpis od titan1981.

Co do rozwoju kosztów:

W 2008 roku, gdy zacząłem pracę, przełączyłem się na prywatne ubezpieczenie zdrowotne, wtedy opłata wynosiła trochę ponad 200 euro miesięcznie, jeśli dobrze pamiętam. Z czasem dodano - w moim przypadku sensowne - dodatkowe usługi lub dostosowano ryzyko utraty dochodu od 21. dnia choroby. Ponieważ mój dochód - a co za tym idzie ryzyka ubezpieczone - oraz ubezpieczenie pielęgnacyjne zmieniły się, obecnie płacę około 650 euro miesięcznie. Przy planowanym uruchomieniu emerytury państwowej około 2037 roku spodziewam się płacić około 1000 euro miesięcznie, przy czym już na początku zakładałem, że będą to mniej więcej te kwoty. Pasuje więc - ale jako emeryt musisz to najpierw móc opłacić. Może się zdarzyć, że będę w stanie trochę to zmniejszyć przy przejściu na emeryturę, ale nie powinno się oszukiwać.

Na przykład, podczas zawierania umowy, zaoferowaną cenę (początkowa cena zawsze jest niska, a późniejsza zmiana zwykle bolesna) podwyższyłem do 400 euro i z 30-letnią inflacją o 3% oszacowałem na ~970 euro, czyli prawie 1000 euro/miesięcznie. Jak na razie pasuje, zarówno z aktualnymi kosztami, jak i scenariuszem przejścia na emeryturę.

Jednak gdy się zastanowisz, że w wieku około 30 lat zawierasz umowę, która od około 65 lat życia będzie obciążać cię tym miesięcznym wnioskiem - powinieneś dobrze przemyśleć, czy to jest rozsądna decyzja i czy masz możliwości długotrwałego jej utrzymania. Całkowita wartość mojej umowy do momentu statystycznego zgonu sięga co najmniej 500 tys. euro, a faktycznie raczej około 1 miliona.

Przed podpisaniem umowy warto się nad tym chwilę zastanowić.
Również dobrze zarabiam i kiedyś rozważałem zmianę głównie z motywacji oszczędności pieniędzy poprzez przejście do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego. Jednak po uważnym rozważeniu licznych już tu wspomnianych wad, ostatecznie zrezygnowałem z tej decyzji i nadal jestem zadowolony z ubezpieczenia publicznego. Gdy rozmawiam z ludźmi, nawet jako ubezpieczony w państwowym systemie, uzyskuję termin wizyty w razie pilnej potrzeby, a jeśli chcę dodatkowe usługi, wymagające dodatkowej opłaty, to po prostu się na to decyduję.
Cześć!

Przejście z ubezpieczenia zdrowotnego publicznego do prywatnego (PKV) może przynieść korzyści, ale istnieją także pewne wady i ryzyka, na które należy zwrócić uwagę. Oto kilka najczęstszych zalet i wad:

Zalety PKV:

1. Zakres świadczeń: W PKV można często skorzystać z bardziej obszernych świadczeń, które nie są lub są tylko częściowo objęte ubezpieczeniem zdrowotnym publicznym (GKV). Należą do nich np. leczenie przez lekarza ordynatora, pokój jednoosobowy w szpitalu lub określone metody leczenia.

2. Obliczanie składki: Składka w PKV jest obliczana na podstawie indywidualnego ryzyka (wiek, stan zdrowia, wybrany pakiet) i nie na podstawie dochodu. Dla młodych, zdrowych i dobrze zarabiających osób oznacza to, że składka w PKV może być niższa niż w GKV.

3. Wybór pakietu: W PKV dostępne jest wiele pakietów o zróżnicowanych świadczeniach i cenach. Można więc dopasować ochronę ubezpieczeniową do własnych potrzeb.

Wady PKV:

1. Wzrost składek: Składki w PKV mogą rosnąć wraz z wiekiem i ogólnymi kosztami opieki zdrowotnej. Istnieją przypadki, w których ubezpieczeni w późniejszym wieku muszą płacić wysokie składki, których już praktycznie nie są w stanie opłacić.

2. ubezpieczenie rodzinne: W GKV dzieci i małżonkowie bez własnych dochodów często mogą być ubezpieczeni bez dodatkowej opłaty. W PKV każdy członek rodziny musi płacić własną składkę.

3. Powrót do GKV: Powrót do GKV może być trudny, zwłaszcza jeśli ktoś jest starszy lub ma problemy zdrowotne. Istnieją możliwości powrotu do GKV, ale często wiążą się one z trudnościami.

4. Badanie zdrowia: Przy wstąpieniu do PKV zazwyczaj przeprowadza się badanie zdrowia. Istniejące choroby mogą skutkować dopłatami ryzyka lub wyłączeniem z ochrony ubezpieczeniowej.

Kiedy opłaca się zmieniać?

To zależy od indywidualnej sytuacji. Dla młodych, zdrowych i dobrze zarabiających osób PKV może być korzystne finansowo. Ale należy również rozważyć długoterminowe ryzyka, zwłaszcza możliwe wzrosty składek w późniejszym wieku.

Ważne jest również porównywanie nie tylko obecnych składek, lecz także świadczeń, długoterminowej stabilności składki i innych czynników.

Mam nadzieję, że to zapewni Ci pierwsze pojęcie.
Temat prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych (PKV) zdaje się zyskiwać coraz większą popularność. Ostatnio rozmawiałem na ten temat z jednym studentem, który również zastanawiał się nad zmianą na PKV. Zawsze widziałem w tym tylko jedną wadę, a mianowicie koszty z tym związane. Rachunki za leczenie, które przy większym zabiegu mogą sięgać tysięcy euro. Jak ma się to nosić student? Brak informacji na różnych portalach. Na stronie https://pkv-welt.de/pkv-fuer-student...dentischen_PKV dużo mówi się o składkach i dlaczego dla studenta ma sens przejście na PKV. Poza tym, od 25 roku życia trzeba zdecydować, jeśli wychodzi się z ubezpieczenia rodzinengo.

Koszty są bardzo przystępne. Minimalna kwota w trzycyfrowych liczbach (prawdopodobnie w pierwszym roku) powinna być możliwa nawet dla studenta. Ale co z punktami, o których wspomniałem wcześniej? Rachunki za leczenie, na przykład zwykłe badania, dentysta (2 razy w roku). Te opłaca się samemu, prawdopodobnie coś zostanie zwrócone pod koniec roku, ale mimo wszystko jestem trochę sceptyczny. Jak student się zdecyduje, okaże się, ale być może wtedy będę trochę mądrzejszy.
To nie jest prawda, Lars04,

tak brzmi oświadczenie:

Przy każdym spojrzeniu widziałem tylko jedną wadę, a są nią koszty, jakie za sobą niesie. Rachunki lekarskie mogą wynosić tysiące w przypadku większej interwencji.

To nieprawda.

Prawda jest taka, że można postępować zgodnie z zasadą zwrotu kosztów, co oznacza, że rachunek jest kierowany do klienta, który może go sam zapłacić lub niezapłacony rachunek przelewa się do PKV.

Druga możliwość to złożenie go kartą ubezpieczenia zdrowotnego bezpośrednio w szpitalu, gdzie dodatkowe usługi są rozliczane osobno.

Należy jednak zauważyć, że PKV ma czasem poszczególne taryfy gorsze niż GKV.

Do tego dochodzi własna składka, która może wynosić do 5000 € rocznie, co oznacza 10 000 € w grudniu/styczniu. W dużej mierze można ją pokryć dzięki zasiłkowi dziennemu.

Potrzebne jest również PKV, jeśli chcesz lub musisz studiować za granicą, ponieważ GKV jest zwyczajnie za słabe dla osób studiujących kierunki ścisłe. Z reguły osoba studiująca kierunek ścisły jest lepiej zabezpieczona w PKV, ponieważ wtedy pobyt za granicą, np. w Anglii czy USA, jest lepiej zabezpieczony!

Jednakże konieczne jest uwzględnienie tego już przy wypełnianiu wniosku! Aby nie było ograniczeń w GÖZ, gdy granice zastąpi 2,6-krotność, 3,5-krotność aż do 14-krotności, chociaż płaci się więcej, ale nie ma potrzeby zwrotu wyższej składki.

bruno68
bruno68 pisze:
To nie jest prawda, Lars04,

Do tego dochodzi kwota wolna od kosztów własnych, która może wynosić do 5000 € rocznie. Co oznacza, że w grudniu/styczniu byłoby to 10000 € kosztów własnych. Jednak w dużej mierze można to pokryć za pomocą lokat terminowych.

bruno68

Co? Co ma lokata terminowa do współudziału?

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Gdzie dostałeś tę rekomendację i jak stara ona jes[…]

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata