Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Czy można ubiegać się o zwrot płatności z wykorzystaniem funkcji Przyjaciele i znajomi na Ebay Kleinanzeigen?

Napisany przez tarifa
Cześć droga społeczności,

.... dzisiaj mam dość nietypowe pytanie: Chodzi o ogłoszenia na Ebay Kleinanzeigen

jak to jest tutaj, gdy chodzi o ogłoszenia...:

a. - płatność przez kategorię Przyjaciele i znajomi; Jakie są ewentualne możliwości zwrotu płatności w tym przypadku?
b. - lub poprzez przelew bankowy ze Sparkasse - jakie są tu możliwości!?​

W przypadku a. nie jestem pewien: Słyszałem już, że perspektywy nie są zbyt dobre. Nie widzę też w swoim koncie PayPal przycisku, który pozwoliłby mi odwołać tę akcję!?

Co myślicie tutaj - co jest (byłoby) możliwe!?

W przypadku B. Co jeśli przelałeś pieniądze za przedmiot poprzez przelew bankowy ze Sparkasse (czyli przez bank domowy) w sposób klasyczny. Czy tutaj jest więcej możliwości? Czy można w ciągu - powiedzmy - tygodnia poprosić po prostu o zwrot pieniędzy lub zlecić bankowi ponowne przelanie środków.
Czekam na poradę.

Pozdrawiam

Re: Czy można ubiegać się o zwrot płatności z wykorzystaniem funkcji Przyjaciele i znajomi na Ebay Kleinanzeigen?

Napisany przez BenniG
To oba trudne jest - gdy pieniądze wypadną raz, są już stracone.

Łatwiej jest odzyskać pieniądze przy płatnościach kartą!

Napisany przez ZehWeh
Znajomi i znajomi, jak sama nazwa wskazuje, to opcja przelewu pieniężnego dla osób, którym ufamy. Często zaznacza się, że nie należy używać tej opcji do płacenia obcym osobom, co PayPal również wyraźnie podkreśla. Nie ma tu możliwości cofnięcia transakcji. Ta opcja można porównać do sytuacji, gdy przyjaciółka prosi cię na ulicy o pożyczenie 20 €. Dałbyś 20 € przyjaciółce, ale raczej nie punkowi na dworcu kolejowym.

Podobnie jest z przelewem bankowym, gdzie pieniądze można jedynie odzyskać, dopóki nie zostaną zaksięgowane na koncie odbiorcy, czyli około 1 dzień. Ponieważ zazwyczaj czeka się dłużej na dostawę towaru, ta metoda również ma ograniczone zastosowanie.

Na portalach ogłoszeniowych niestety jest wielu oszustów, dlatego zawsze warto korzystać z zwykłej opcji PayPal z ochroną kupującego, jeśli sprzedawca odrzuca tę możliwość, jest to podejrzane. W przypadku droższych przedmiotów zastanów się również nad odebraniem osobistym. Jako wskazówkę: Po prostu zapytaj sprzedającego, czy możesz odebrać towar, nawet jeśli nie masz takiego zamiaru. Jeśli odrzuca tę propozycję i nalega na przelew bankowy, należy zdecydowanie zrezygnować z zakupu. Miałem już kilka przypadków, gdzie sprzedawca przedstawiał bardzo naciągane historie, które uniemożliwiały mi odbiór towaru. Tydzień później konto było usunięte!

Poza tym warto sprawdzić konto sprzedawcy. Zajrzyj do opinii. Jeśli konto zostało założone niedawno, trzeba być ostrożnym, ale także stare konta są często hakowane, aby dokonywać oszustw. Wiek konta to dobra wskazówka, ale nie gwarancja.

Napisany przez 2titan1981
jeśli sprzedaję coś na stronie z ogłoszeniami i ma to zostać wysłane, to akceptuję tylko płatności za pośrednictwem PayPal Przyjaciół. Albo to zostaje zaakceptowane, albo nie. Zawsze wcześniej informuję w ogłoszeniu, że osoba kontaktująca się ze mną akceptuje Regulamin. Miałam wystarczająco dużo kłopotów z odzyskaniem pieniędzy od kupującego, a potem okazywało się, że pieniądze i towar zniknęły.

Najchętniej odbiór osobisty, wtedy mogę jeszcze raz sprawdzić, co jest kupowane a co nie. To sprawia najmniej kłopotu... i można zapłacić gotówką....

Napisany przez ZehWeh
Tak, zgadza się. Z drugiej strony, również dla sprzedawcy nie jest łatwo. Aktywowanie ochrony kupującego mimo otrzymania towaru to też zgubny sposób oszustwa. W międzyczasie odbyła się zmiana właściciela, teraz nie jest to już Ebay, teraz należy do Kupuj- Sprzedaj, lecz norweskiej firmie i teraz oferowana jest metoda płatności, w której żaden z nich nie ponosi ryzyka. Pieniądze są przekazywane na konto powiernicze, sprzedawca widzi, że pieniądze tam dotarły, ale nie może nimi dysponować, dopóki kupujący nie potwierdzi odbioru towaru, wtedy pieniądze przekazywane są na konto sprzedawcy. Inną zaletą jest to, że dane konta pozostają anonimowe! Ale większość rzeczy sprzedaję tylko przy odbiorze osobistym. Zazwyczaj są to również artykuły, które trudno nadać (narzędzia ogrodnicze lub meble)

Napisany przez Sephir0th
Sprzedaję teraz praktycznie tylko odbiór osobisty. Jeśli ktoś naprawdę chce dostawę, to tylko za pośrednictwem tradycyjnego przelewu bankowego. Z perspektywy kupującego, ta forma płatności zapewnia pewne bezpieczeństwo. Sam byłem kiedyś oszukiwany przez rzekomego sprzedawcę (na szczęście udało się zatrzymać pieniądze, ponieważ mój bank jeszcze nie zrealizował przelewu). Choć proces dochodzenia trwał bardzo długo, to ostatecznie prokuratura osiągnęła sukces śledczy i skonfiskowała środki przestępstwa.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata