Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Przekształcenie wynagrodzenia, górna granica ustalania składek na ubezpieczenie emerytalne

Napisany przez xpreis
Cześć wszystkim,

Czy dobrze zrozumiałem poniższe?

Wynajmuję zarówno samochód, jak i rower elektryczny poprzez odliczenie z pensji. Ponieważ moje wynagrodzenie brutto zmniejsza się w wyniku tego, cała sytuacja ma negatywny wpływ na moją późniejszą ustawową emeryturę.

Czy ten problem rozwiąże się wkrótce, gdy moja pensja przekroczy górną granicę wymiaru składek (co najmniej o sumę dwóch potrąceń powyżej tej granicy pensji)?

Z góry dziękuję!

Re: Przekształcenie wynagrodzenia, górna granica ustalania składek na ubezpieczenie emerytalne

Napisany przez Zapp73
xpreis pisze:
Wynajmuję zarówno samochód, jak i rower elektryczny poprzez konwersję wynagrodzenia. Ponieważ przez to moje wynagrodzenie brutto jest obniżane, ma to negatywny wpływ na moją przyszłą emeryturę.

Tak powinno być, ponieważ w przeciwnym razie Leasing się nie opłaca. Jednak moim zdaniem odnosi się to tylko do różnicy między korzyścią pieniężną, która zostaje ponownie doliczona do Twojego wynagrodzenia po konwersji wynagrodzenia, a rzeczywistymi kosztami Leasingu lub innych efektów podatkowych. To zależy również bardzo od samochodu.

Czy ten problem rozwiąże się wkrótce, jeśli moje wynagrodzenie będzie powyżej granicy obliczania składek (przynajmniej o sumę dwóch konwersji wynagrodzenia powyżej niej)?

Dziękuję z góry!

Powiem tak - jeśli to jest problem, dlaczego to robisz? Wtedy nie miałoby to sensu.
Jeśli jest to poprawnie obliczone/zorganizowane, prowadzisz ten samochód za niższą cenę, więc masz więcej netto w kieszeni niż w przypadku prywatnego Leasingu samochodu. Z dodatkowym nadwyżkowym dochodem w kieszeni możesz oczywiście ponownie inwestować w prywatne ubezpieczenia emerytalne lub przeznaczyć go na konsumpcję - to Twoja decyzja.

Ten problem oczywiście nie może pogorszyć się wraz z rosnącym wynagrodzeniem.

Faktycznie istnieje jednak zupełnie inny problem, zakładając, że jesteś zatrudniony i nie działałbyś jako np. dyrektor swojej własnej spółki z o.o.
W przypadku Leasingu zawsze porównuje się do nowego samochodu, który w zakupie naturalnie jest drogi - ale kto zdecydowałby się prywatnie co trzy lata na zakup nowego lub prawie nowego samochodu? To się opłaca dla nielicznych. Jeśli należysz do tych osób, zawsze możesz Leasingować i nie zrobisz nic złego, jednak koszty samochodu będą wtedy również marginalne, chyba że kupujesz samochody, które nie mieściłyby się w Twoim portfelu.

Jeśli nie należysz do tych osób, które co trzy do czterech lat również prywatnie zmieniają samochód i raczej skłaniałyby się ku nowemu zakupowi ... powinieneś przemyśleć podstawową decyzję o Leasingu.

Napisany przez 2titan1981
Aby odpowiadać na pytanie, zalogujcie się obaj krótko po sobie, zadajcie pytanie i od razu na nie odpowiadajcie...

Napisany przez xpreis
pisze:
Powinno tak być, ponieważ w przeciwnym razie Leasing nie byłby opłacalny. Jednakże moim zdaniem odnosi się to jedynie do różnicy pomiędzy korzyścią pieniężną, która zostaje ponownie doliczona do Twojej pensji po konwersji pensji oraz rzeczywistymi kosztami Leasingu i dalszymi skutkami podatkowymi. Bardzo wiele zależy również od samochodu.

Powiem tak - jeśli to problem, to dlaczego to robisz? Wtedy nie miałoby to sensu.

To miłe, ale samochód już jeżdżę/leasuję i podjąłem tamtą decyzję świadomie. Koszty związane z pojazdem są na tyle niskie, że zdecydowałem się zaakceptować nieco niższą emeryturę. Zwłaszcza że jednocześnie trochę zwiększyłem swoje prywatne zabezpieczenie emerytalne.

Moje pytanie dotyczyło jedynie, czy wpływ na moją emeryturę zostanie wyeliminowany poprzez wyższą pensję, która przekracza granicę wymiaru składek. Biorąc pod uwagę, że auto będę miał/a aż do połowy 2025 roku i ewentualnie będę musiał/a szukać następcy (prywatnie, finansowany/leasowany w każdej formie lub poprzez konwersję pensji) na początku/w połowie przyszłego roku.

Napisany przez xpreis
titan1981 pisze:
Dla pytania zalogujecie się obaj krótko kolejno, zadacie pytanie i od razu na nie odpowiecie…

Nie rozumiem problemu. Czy powinienem zarejestrować się tygodnie temu, przedstawić się czy po prostu cicho czytać, zanim zadam moje pierwsze pytanie?

Napisany przez Zapp73
titan1981 pisze:
Dla pytania zalogujecie się obaj tuż po sobie, zadacie pytanie i od razu na nie odpowiecie...

Tak. A zaraz dam ci odpowiedź, która ci się nie spodoba.

Od kilku tygodni czytam tutaj - jak widać również użytkownik xpreis - i dzisiaj postanowiłem się zarejestrować, bo pojawiło się pytanie, na które mogłem od razu odpowiedzieć. Widziałem, że także on zarejestrował się dzisiaj - ale to mnie kompletnie nie obchodziło.

Oczywiście chciałbym cię oficjalnie przeprosić za to, że wcześniej nie poprosiłem o zgodę, ale mogę cię zapewnić, że nigdy tego nie zrobię. Jestem zupełnie niepowiązany z użytkownikiem xpreis, ani to samo w osobie, ani pod adresem IP, ani w jakikolwiek inny sposób. Możesz mi wierzyć albo nie, ale przy następnej próbie podtrzymywania tej insynuacji albo jej odnowienia dostarczę administratorowi forum oświadczenie pod przysięgą. Zawsze i wszędzie.

No cóż, miły początek, titanie. Do tej pory wydawało mi się, że z twoich postów można wywnioskować, że masz stabilny charakter, który nie widzi spisku za każdym postem.

Napisany przez Zapp73
xpreis pisze:
To miłe, ale samochód już jeżdżę/wynajmuję i podjąłem świadomą decyzję wtedy. Koszty samochodu są tak niskie, że zdecydowałem się zaakceptować nieco niższą emeryturę. Dodatkowo zwiększyłem jednocześnie moje prywatne oszczędności na starość.

To pasuje. Czasami są po prostu bardzo korzystne oferty Leasingu dla określonych pojazdów, wtedy po prostu trzeba skorzystać.

Moje pytanie dotyczyło tylko tego, czy wpływ na moją emeryturę zostanie zniwelowany przez wyższe wynagrodzenie, które przekracza limit odprowadzeń. Biorąc pod uwagę, że mam samochód do połowy 2025 roku i możliwe, że na początku/lutym przyszłego roku będę musiał znaleźć następcę (czy to prywatnie, finansowane/Leasingowane w jakikolwiek sposób, czy poprzez przekształcenie w wynagrodzenie).

Kalkulacyjnie/fiskalnie tak to wygląda. Kiedy przekroczysz limit odprowadzeń, płacisz tylko maksymalne kwoty, przy różnych limitach dla ubezpieczenia zdrowotnego i podatku dochodowego. Wpływ przekształcenia wynagrodzenia ogranicza się więc do obszaru do limitu odprowadzeń. Jeśli jednak chcesz to dokładnie policzyć do grosza, potrzebujesz dobrego programu lub doradcy podatkowego.

Tak na marginesie: od kilku lat jestem stale ponad limitem odprowadzeń, co początkowo wydawało mi się niemożliwe. Kiedy już udaje się to osiągnąć i utrzymać, stałe koszty, które są mierzone przez limit odprowadzeń, są tylko stałymi wydatkami. To, co zarabiasz powyżej, jest zazwyczaj obłożone najwyższą stawką podatkową, ale pozostałe 58% jest faktycznie netto.

Jeśli nie wydasz zbyt dużo na samochód, zostaje coś na koncie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata