- śr sie 09, 2023 2:35 am
Cześć razem,
wydaje mi się, że czegoś nie do końca zrozumiałem, jeśli chodzi o pozyskiwanie kapitału w Niemczech.
Załóżmy, że chcę coś kupić (np. nieruchomość za granicą), ale do momentu zakupu nie mam pewności, czy transakcja się powiedzie (wszystko może się zdarzyć, zanim wszystko zostanie uregulowane...).
Teraz chciałbym zabezpieczyć kapitał w Niemczech poprzez obciążenie istniejącej tam nieruchomości. Nie do końca rozumiem procedurę. Jaka jest kolejność, w jakiej przebiegają poszczególne kroki?
1. Dokumenty są składane w niemieckim instytucie kredytowym
2. Otrzymuję zgodę tego instytutu
3. Akceptacja z mojej strony
Co teraz się dzieje i jak długo trwają następne kroki około?
Kiedy muszę udać się do notariusza, aby przekazać bankowi moje zabezpieczenie?
Kiedy pieniądze trafiają na moje konto?
Które z kroków są wykonywane w ramach okresu odstąpienia od umowy?
Czy w jakimś momencie w trakcie okresu odstąpienia od umowy już dysponuję pieniędzmi, aby móc dokonać planowanego zakupu za granicą? Czy pieniądze przychodzą dopiero po zakończeniu okresu odstąpienia od umowy, a w przypadku niepowodzenia zakupu zostaję zobowiązany do kredytu? Bo dopóki nie opłacę obiektu za granicą w całości, ktoś inny może go mi zająć.
Przepraszam za wiele pytań, ale chciałbym zrozumieć, na co się przygotować.
Pozdrowienia
Mufdi
wydaje mi się, że czegoś nie do końca zrozumiałem, jeśli chodzi o pozyskiwanie kapitału w Niemczech.
Załóżmy, że chcę coś kupić (np. nieruchomość za granicą), ale do momentu zakupu nie mam pewności, czy transakcja się powiedzie (wszystko może się zdarzyć, zanim wszystko zostanie uregulowane...).
Teraz chciałbym zabezpieczyć kapitał w Niemczech poprzez obciążenie istniejącej tam nieruchomości. Nie do końca rozumiem procedurę. Jaka jest kolejność, w jakiej przebiegają poszczególne kroki?
1. Dokumenty są składane w niemieckim instytucie kredytowym
2. Otrzymuję zgodę tego instytutu
3. Akceptacja z mojej strony
Co teraz się dzieje i jak długo trwają następne kroki około?
Kiedy muszę udać się do notariusza, aby przekazać bankowi moje zabezpieczenie?
Kiedy pieniądze trafiają na moje konto?
Które z kroków są wykonywane w ramach okresu odstąpienia od umowy?
Czy w jakimś momencie w trakcie okresu odstąpienia od umowy już dysponuję pieniędzmi, aby móc dokonać planowanego zakupu za granicą? Czy pieniądze przychodzą dopiero po zakończeniu okresu odstąpienia od umowy, a w przypadku niepowodzenia zakupu zostaję zobowiązany do kredytu? Bo dopóki nie opłacę obiektu za granicą w całości, ktoś inny może go mi zająć.
Przepraszam za wiele pytań, ale chciałbym zrozumieć, na co się przygotować.
Pozdrowienia
Mufdi