Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pozyskiwanie kapitału, pytania dotyczące zrozumienia przebiegu

Napisany przez mufdi
Cześć razem,

wydaje mi się, że czegoś nie do końca zrozumiałem, jeśli chodzi o pozyskiwanie kapitału w Niemczech.

Załóżmy, że chcę coś kupić (np. nieruchomość za granicą), ale do momentu zakupu nie mam pewności, czy transakcja się powiedzie (wszystko może się zdarzyć, zanim wszystko zostanie uregulowane...).

Teraz chciałbym zabezpieczyć kapitał w Niemczech poprzez obciążenie istniejącej tam nieruchomości. Nie do końca rozumiem procedurę. Jaka jest kolejność, w jakiej przebiegają poszczególne kroki?

1. Dokumenty są składane w niemieckim instytucie kredytowym
2. Otrzymuję zgodę tego instytutu
3. Akceptacja z mojej strony
Co teraz się dzieje i jak długo trwają następne kroki około?
Kiedy muszę udać się do notariusza, aby przekazać bankowi moje zabezpieczenie?
Kiedy pieniądze trafiają na moje konto?
Które z kroków są wykonywane w ramach okresu odstąpienia od umowy?
Czy w jakimś momencie w trakcie okresu odstąpienia od umowy już dysponuję pieniędzmi, aby móc dokonać planowanego zakupu za granicą? Czy pieniądze przychodzą dopiero po zakończeniu okresu odstąpienia od umowy, a w przypadku niepowodzenia zakupu zostaję zobowiązany do kredytu? Bo dopóki nie opłacę obiektu za granicą w całości, ktoś inny może go mi zająć.

Przepraszam za wiele pytań, ale chciałbym zrozumieć, na co się przygotować.

Pozdrowienia
Mufdi

Napisany przez bruno68
Podstawowe błędne myśli!

1) Pieniądze są dostępne wyłącznie za zabezpieczenie, stąd spotkanie z notariuszem!

2) Dowód przeznaczenia pieniędzy? Cóż, obie banki załatwiają to bezpośrednio między sobą, ponieważ bank odbiorczy chce mieć dostęp do gotówki, kiedy ustali, że nie ma żadnych długów, zastaw hipoteczny zostaje przekazany jego bankowi wierzycielskiemu poprzez akt notarialny.

Nowy tekst, nazwa banku się zmienia, w dziale III księgi wieczystej, wasze imię w dziale I jako właściciel zostanie zamienione na imiona nowych właścicieli. Ktoś, kto podpisuje umowę pożyczki, zostaje umieszczony w księdze wieczystej jako dłużnik.

Ale niekoniecznie jako właściciel.

Czy pieniądze przychodzą dopiero po upływie terminu odstąpienia, a ja pozostanę z kredytem w przypadku niepowodzenia zakupu? Bo dopóki nie zapłacę za obiekt w pełni, ktoś mógłby mi go odebrać sprzed nosa.

Takiego czegoś nie ma, za pośrednictwem zapisu na rzecz innego wywołanego przez notariusza, jednoczesne dwukrotne pośrednictwo w sądzie okręgowym jest zablokowane!

Jeśli twój notariusz jest pierwszy, kolejna sprzedaż za pośrednictwem drugiego notariusza jest niemożliwa.

Ale czy to także ma zastosowanie za granicą, jeszcze mi się to nie zdarzyło i czy niemiecki bank będzie mógł udzielić im za granicą kredytu z akceptowalnymi odsetkami. Gdy w Niemczech stają się naliczane odsetki do 7% rocznie?

To wykracza poza moją wiedzę, spróbujcie, czy się uda? Cóż, wasza sprawa.

bruno68

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, pozyskanie kapitału na dowolne cele nie jest możliwe we wszystkich partnerach bankowych w Niemczech.

Przy czystej historii kredytowej, dobrych dochodach i odpowiedniej nieruchomości istnieje możliwość uzyskania do 80% lub 85% wartości rynkowej istniejącej nieruchomości na cel pozyskania kapitału na dowolne cele.

Wystarczy złożyć dokumenty, otrzymać umowę kredytową, a następnie będziecie mieli możliwość jej podpisania lub nie.

Jeśli ją podpiszesz, masz dwutygodniowy okres na odstąpienie od umowy. W tym czasie powinieneś określić cel wykorzystania środków, czyli to, co zamierzasz kupić.

Oprocentowanie - całkowicie standardowe.

Chętnie pomożemy dalej :-)

Napisany przez mufdi
W czasie, kiedy wszystko zostaje uregulowane, nie płynie jeszcze żadne pieniądze (które trzeba by było zwrócić w przypadku odwołania)?

Dziękuję za dotychczasową odpowiedź

Napisany przez 6Bankkaufmann
Pieniądze płyną po zarejestrowaniu hipoteki. Jeśli notariusz działa szybko, pieniądze mogą zostać przelane w ciągu 14 dni. Wpłacone już pieniądze muszą zostać w całości zwrócone.

Napisany przez mufdi
Ah, rozumiem. W takim razie kredytobiorca ponosi szkody kolateralne w postaci kosztów notarialnych oraz wpisów i wykreśleń z księgi wieczystej, jeśli w ostatniej chwili zostanie złożony wniosek o wycofanie.

Dzięki, teraz jestem mądrzejszy

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata