Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Zapisanie oprocentowania przy wcześniejszej pełnej spłacie

Napisany przez Kneilax
To pytanie było na pewno już wcześniej zadane, ale niestety wyszukiwanie słów kluczowych mnie nie prowadzi dalej. Chciałbym zwrócić przedterminowo pozostałe zobowiązanie z mojego kredytu konsumenckiego. Pozostałe zobowiązanie wynosi około 33 000 €, z czego odsetki to około 2500 €. Czy mam rację zakładając, że muszę przelać tylko 31500 €, czy mam tutaj podstawowy problem zrozumienia produktu finansowego, jakim jest kredyt konsumencki? Opłata za wcześniejszą spłatę nie jest pobierana zgodnie z umową. Bank chce jednak pobrać opłatę w wysokości 1% pozostałej kwoty do sporządzenia odpowiednich informacji. Dzięki za pomoc...

Napisany przez BenniG
Również 33.000 € pomniejszone o 2.500 € zdecydowanie nie daje 31.500 €, a 30.500 €.
Czy w umowie jest napisane, że możecie wypowiedzieć ją wcześniej?

Jak wysokie są oprocentowanie w %?

Napisany przez Kneilax
Oj, błąd w obliczeniach. Masz oczywiście rację.
"Pożyczkobiorca ma prawo do wcześniejszej spłaty kredytu. W związku z tym nie powstają roszczenia wierzyciela z tytułu utraconych płatności odsetek (tzw. odszkodowanie za wcześniejsze spłacenie)".
Oprocentowanie wynosi około 2,6% w skali roku - kwoty są zaokrąglone.
Czyli moim zdaniem możliwe jest wcześniejsze zakończenie umowy w dowolnym momencie, prawda?

Napisany przez bruno68
Cześć Kneilax,

pierwsze pytanie, o jaki kredyt konsumencki chodzi?

Chcę spłacić zaległą kwotę mojego kredytu konsumenckiego przed terminem.
Zaległa kwota ~ 33000 €
z tego odsetki ~ 2500 €

Więc na co? Samochód czy kredyt inwestycyjny na nieruchomość?

Dla kwoty 33.000 € kredytu inwestycyjnego odsetki są bardzo niskie, więc jak jest zabezpieczone? Poprzez hipotekę? Oddanie dowodu rejestracyjnego samochodu?

Ponieważ zabezpieczenie decyduje o sposobie rozliczenia poza umówionym porozumieniem.

bruno68

Napisany przez Kneilax
To głównie kredyt samochodowy wynikający z konsolidacji zadłużenia. Finansowanie samochodu osobowego zostało połączone z nowym finansowaniem przyczepy kempingowej. Zabezpieczone jest jedynie naszym dochodem lub odpowiednimi wyjaśnieniami. Warunki były i są świetne. Faktycznie chodzi nam bardziej o zmniejszenie miesięcznego obciążenia niż oszczędzanie na odsetkach.

Napisany przez bruno68
Tutaj zachodzi pewien błąd myślowy,

Aktualna stopa procentowa wynosi 4,25% w EZB, więc nie można przedstawić refinansowania, które byłoby obecnie tańsze!

Wyjątkiem byłoby tutaj posiadanie 33 000 € gotówki i możliwość spłaty, jeśli refinansowanie teraz z oprocentowaniem 3,6% p.a. pozwoliłoby uzyskać więcej pieniędzy ze sprzedaży nowego samochodu innym klientom!

Tutaj jedyną pomocą będzie pisemne zapytanie do banku, który udzielił finansowania. Tylko pisemne, ponieważ w innym przypadku nic nie jest wiążące! Nawet nie e-mail!

W rzeczywistości należałoby zwrócić proporcjonalnie udział w ryzyku, koszty administracyjne i koszty odsetek. Ponieważ pieniądze mogą zostać drożej udzielone na nowo przedwcześnie.

bruno68

Napisany przez Kneilax
Dziękuję za rzeczową odpowiedź.

Faktycznie zdobyłem te pieniądze w gotówce w ciągu ostatnich miesięcy i chciałbym zatem pozbyć się tego miesięcznego zobowiązania.

Twój komentarz dotyczący potencjalnych roszczeń będę miał na uwadze.

Napisany przez BenniG
Czyli gdy oprocentowanie wynosi 2,6%, zdecydowałbym się zainwestować pieniądze. Przelewaj kwotę, którą będziesz potrzebować w przyszłym roku na rachunek oszczędnościowy, kwotę na wydatki od września 2024 do sierpnia 2025 na lokatę jednoroczną, a to co będziesz potrzebował od września 2025 na dwuletnią lokatę, i tak dalej... Nawet po opodatkowaniu zyskasz!

Napisany przez Kneilax
Czekałem na to, aby to nadeszło????.
Oczywiście, to miałoby sens. Ale chciałbym zmniejszyć miesięczne obciążenie. Nie jestem typem, który chętnie bierze kredyty na siebie, i nie oczekiwałbym teraz bogactw z jakichś inwestycji.
Mimo to dziękuję za sugestię...

Napisany przez Schufa_fra
Jeśli wtedy zawarłeś ubezpieczenie spłaty pożyczki, to również przysługuje ci proporcjonalna część tego ubezpieczenia.

Napisany przez bruno68
Nie jest to takie proste, BenniG

z jednej strony zadłużenie w wysokości 33 000 € przy stopce procentowej 2,6%, aby być neutralnym pod względem odsetek, stopa odsetkowa z nadwyżką musi być o 125% wyższa!

Zatem stopa odsetkowa z nadwyżką wynosi: 2,6% rocznie razy 125% = 3,25% stanowi odsetki z nadwyżką. Wszystko, co jest poniżej tego, jest stratą finansową! Następnie określone są inne cele, dotyczące rozdziału pieniędzy.

- narodziny dziecka byłyby ważnym powodem!
..

Aby potwierdzić poprawność,

- należy obliczyć odsetki od 33 000 €! 33 000 € razy 2,60% r.r. = 0,858 € odsetek.
- należy obliczyć odsetki od 33 000 €! 33 000 € razy 3,25% r.r. = 1 072,5 € odsetek. Podatek źródłowy = 1 072,50 € razy 25 = 26 812,50 / 125 = 214,50 €

Odsetki pomniejszone o podatek źródłowy 1 072,0 € - 214,50 € = 858 €.

Fakt, że amortyzacja bardziej należy do obszaru oceny osobistej, jest po prostu tak. Jeśli jednak przeliczymy to na roczny przebieg w km, staje się to ogromnym luksusem!
To jednak sprawa klienta, ponieważ tak się zdecydował!

Według naszych profesorów z dziedziny ekonomii oraz zarządzania biznesem na poziomie magisterskim, każdy, kto prowadzi auto, generując koszt powyżej 2 € za km, otrzymałby 49 punktów. Ponieważ szkodziłby swojej firmie i nie zrozumiałby ani zarządzania biznesem, ani ekonomii.

Bo ten, kto celowo trwoni firmowe pieniądze, nie może być szefem firmy, a jedynie kolejnym szefem na skraju bankructwa bez przyszłości.

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata