Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Czy w tym przypadku sprzedaż ETF jest również stratą podatkową?

Napisany przez elknipso
Cześć,

Obecnie mam konto maklerskie w Scalable Capital, na którym regularnie inwestuję w nowy ETF Gerd Kommera, oraz mniejsze klasyczne portfolio ETF na cały świat w Trade Republic, które założyłem około 2 lata temu i składa się z 60% MSCI World, 30% rynków wschodzących i 10% Eurostoxx 600.

Zastanawiam się nad całkowitym zamknięciem tego konta i przejściem tych środków również na inwestycje w ETF Gerd Kommera w Scalable Capital, ponieważ podoba mi się ten podejście. Przenoszę się z Trade Republic do Scalable Capital głównie ze względu na aplikację Scalable Capital, ale to tak na marginesie.

Jak to będzie wyglądać pod względem podatkowym? Około 2 lata temu wpłaciłem 10 000 euro na konto w Trade Republic, a obecna wartość to około 9 600 euro. Przy sprzedaży początkowo poniosę więc stratę 400 euro. Jednak nie jest to dla mnie zbyt istotne, ponieważ kursy wymienionego ETF Gerd Kommera są dość podobne.

Jak to będzie rozliczone podatkowo? Czy mogę otrzymać za te 400 euro zaświadczenie o stracie, które mogę następnie zadeklarować w kolejnym zeznaniu podatkowym, czy raczej ze względu na ponowną inwestycję w podobny instrument nie jest to uznane jako strata podatkowa?

Napisany przez bruno68
Wszystko w aplikacji?

Teraz powinieneś przeczytać i zrozumieć to:

Holenderski producent rowerów elektrycznych Vanmoof jest bankrutem
Właściwy sąd w Amsterdamie ogłasza upadłość przedsiębiorstwa. Zarządcy teraz analizują możliwość kontynuacji działalności.

Powód tego stanu rzeczy: producent rowerów elektrycznych Vanmoof jest bankrutem, co oznacza również koniec dla aplikacji. Brak pieniędzy na utrzymanie serwerów sprawia, że klienci nie mają już dostępu do danych swoich rowerów.

Pamiętaj: W chmurze nic nie należy do ciebie, gdy zostanie wypięty kabel, wszystko znika!

Fantastycznie mieć rower, który nie może już być używany! Szlachetność za 5000 €, ponieważ oprogramowanie nie może być konserwowane.

To samo może się stać z twoją aplikacją, jeśli dostawca odmówi dalszego finansowania i z tego powodu zostanie odcięty kabel serwerów, które znajdują się gdzieś na świecie. Twoje oszczędności zostaną zniszczone, ponieważ będą nieosiągalne.

bruno68

Napisany przez Vertigo
Naprawdę nie wybrałeś dobrych ETF-ów, polecam Ci ETF Trust QQQ, który osiąga corocznie 50% zwrotu, lub SPTM. Nie sprzedawaj, spróbuj przenieść inwestycje do lepszych ETF-ów.

Napisany przez ZehWeh
Więc co do Bruna, zaczynam coraz bardziej uważać, że to jest bot. Użytkownik wspomina o World/EM i Gerd Kommer ETF, a Bruno mówi o Vanmoof... Ktoś powinien chyba dostroić algorytm...
Drugą możliwością jest, że Bruno wyraźnie wierzy, że w przypadku nowoczesnych brokerów kapitał/depozyt jest przechowywany w aplikacji na serwerze aplikacji, prawdopodobnie wszystko w Google Cloud... W końcu tam jest też ta aplikacja...
Bruno, jeśli naprawdę jesteś (myślącym) człowiekiem, proszę najpierw dowiedz się, jak działają nowoczesne brokery i co jeszcze ważniejsze, jak banki obecnie przechowują dane kont, saldo itp. oraz jakie są redundancje przed tym, zanim napiszesz tu takie bzdury.

Druga odpowiedź jest równie głupia, sugeruje zmianę alokacji... Tak, dokładnie o to pyta użytkownik, bo aby zmienić alokację, trzeba sprzedać !!! Jeśli chcę przenieść kapitał z ETF A do ETF B, muszę sprzedać udziały z ETF A i następnie kupić udziały ETF B za kwotę ze sprzedaży.
Podany ETF zdecydowanie ma dobrą stopę zwrotu, ale nie wynoszącą 50% rocznie. W ciągu ostatnich 5 lat to około 100%, czyli około 20% p.a., od roku 2000 średnio było to około 11% p.a., znacznie mniej niż wspomniane 50%.
I co myśleć o tym, gdy ktoś określa kombinację World/EM jako niezbyt dobrą... cóż... Rynki wschodzące w ostatnich latach ucierpiały, co można oczywiście uznać za krytyczne, wcześniej jednak radziły sobie bardzo dobrze, ale ETF z rynkami światowymi to solidna podstawa inwestycji, którą zawsze można polecić.

Co do ETF GK, każdy musi wyrobić sobie własne zdanie. Jest to interesujący ETF, ale dla mnie osobiście jeszcze za młody, być może poczekajmy rok i zobaczymy, jak sobie radzi w porównaniu z rynkiem światowym.

Odnośnie pytania: Strata może być zawsze zrekompensowana tylko z zrealizowanym zyskiem tej samej klasy aktywów. Oznacza to, że jeśli sprzedasz, odnotujesz stratę. Jeśli zainwestujesz teraz 9600€ w nową inwestycję, to nie zmniejszy to twojej straty, która nadal wynosi 400€. Dopiero gdy nowa inwestycja osiągnęłaby wartość 10 000€, a następnie zrealizowałbyś ten zysk, mógłbyś zrekompensować stratę. Ponieważ ETF, takie jak World czy GK, zazwyczaj trzyma się dłużej, bardziej opłacalne jest złożenie wniosku o potwierdzenie straty i jej złożenie w urzędzie skarbowym.

Napisany przez elknipso
Ja szczerze mówiąc również nie rozumiem, dlaczego ten chaotyczny, niezwiązany z tematem wywód nadal jest na forum. Zgłosiłem post wczoraj bezpośrednio. Wyraźnie widać, że nie został jeszcze usunięty.

Ale wracając do tematu:
Faktycznie nie zdawałem sobie sprawy z tego w takiej formie, myślałem, że straty można dowolnie zestawiać z innymi przychodami kapitałowymi (odsetki od lokat terminowych i lokat bieżących, a także przychody z najmu).
Planuję nie ruszać ETF przez najbliższe 30 lat i oszczędzać na emeryturę. Dlatego właśnie zadaję sobie teraz pytanie, jak długo straty będą uwzględniane podatkowo?

Być może sensowniej będzie po prostu odjąć świeże 10 000 euro z konta oszczędnościowego i zamiast inwestować tę kwotę, która nadal jest w Trade Republic, zainwestować ją na nowo w ETF Gerd Kommera u Scalable Capital. A konto TR zostawić otwarte, dopóki nie odzyskam co najmniej początkowo wpłaconych 10 000 euro. Oczywiście pojawia się pytanie, jak długo to potrwa, ponieważ w sumie muszę uwzględnić również koszty oportunizmu.

Napisany przez 2titan1981
Tam i z powrotem portfele się opróżniają.

Nie masz pilnej potrzeby, więc trzymaj je, aż będą mogły zostać sprzedane z zyskiem.

Rozsądne jest pobieranie odsetek z lokaty tylko wtedy, gdy twoja awaryjna rezerwa (co najmniej 2 zdarzenia, które nie są objęte ubezpieczeniem, ale mogą być bolesne, powinny być możliwe do pokrycia w krótkim czasie) jest wystarczająca. Jeśli posiadasz więcej nieruchomości, łącznie z pieniędzmi, których do emerytury nie potrzebujesz. Kupno domu w niedalekiej przyszłości, itp….

Napisany przez elknipso
Tak, masz rację.
Najlepiej będę trzymał ręce z dala od depozytu TR i w końcu sprzedam go z zyskiem, zamiast teraz ponosić stratę 400 euro, tylko po to, aby go pozbyć.

Mój Dom już kupiłem, a sześciocyfrowa rezerwa na nieprzewidziane wydatki jest również dostępna, więc pod tym względem wszystko się zgadza.

Myślę, że zignoruję impuls posprzątania i pozwolę depozytowi TR działać, aż będę mógł go z zyskiem sprzedać, i w międzyczasie po prostu go zignoruję.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata