Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Stała stopa procentowa podczas finansowania budowy mieszkania

Napisany przez ADMCI4
Cześć, drodzy ludzie, chciałbym prosić o radę. Moja dziewczyna i ja chcielibyśmy kupić domek. Już mamy określony obiekt na oku i teraz możemy zacząć szukać odpowiedniego finansowania. Ponieważ obecnie stopy procentowe są tak niskie, bardzo zależy nam na utrzymaniu niskiej stopy procentowej przez cały okres kredytowania. Kto wie, jaki jest maksymalny okres dla stałej stopy procentowej? Czy w niektórych przypadkach można ją przedłużyć aż do spłaty całego kredytu? Dziękuję za odpowiedzi, Pozdrowienia, Niedźwiedź Polarny

Napisany przez MThiemann
Cześć Niedźwiedziu Polarny, istnieje kilka banków oferujących okres wiązania oprocentowania na 20 lub nawet 30 lat. Jednakże stopy procentowe w tych przypadkach są znacznie wyższe niż w przypadku 10- lub 15-letniego okresu zobowiązania. Mój sugestia dla Ciebie to: Raczej zwróć uwagę na 15-letni okres wiązania oprocentowania i zaoszczędzone pieniądze (w porównaniu do 20- lub 30-letniego zobowiązania) zabezpiecz na okres wygaśnięcia oprocentowania po 15 latach. Wtedy będziesz mógł spłacić resztę kwoty możliwie w całości z kapitału własnego po 15 latach. Ponadto przez ten czas będziesz miał zawsze rezerwę płynności finansowej, jeśli będzie potrzeba kapitału w międzyczasie, a Twoje zobowiązania płatnicze z tytułu finansowania będą niższe niż w przypadku 30-letniego zobowiązania. Pozdrowienia, M. Thiemann

Napisany przez PI112
Cześć, tylko krótka uwaga na ten temat. Istnieją dostawcy, którzy oferują ten sam oprocentowanie przy okresie kredytu 25 lat, co przy okresie 15 lat (np. obecnie Allianz od 4,39% na 15-25 lat, czy to jest dobre w porównaniu na rynku, nie jestem w stanie powiedzieć). Dodatkowo, jako klient jestem związany maksymalnie na 10 lat, a bank musi zachować te warunki przez cały okres kredytowania. Pozdrawiam, Chris

Napisany przez ADMCI4
Kupiliśmy również w fazie spadku stóp procentowych, a nasz bank - rozsądnie - zgodził się tylko na okres wiążący oprocentowanie przez dziesięć lat.

Napisany przez PI112
Cześć France, dlatego zawsze warto zapytać w kilku instytutach. Zwłaszcza ubezpieczenia często są pozytywnym zaskoczeniem w tym względzie. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez Mike Spezi
Mogę potwierdzić PI 112!!
I tym razem chciałbym zrobić reklamę na własny rachunek!
Doskonałe finansowanie budowy z DEBEKA - Bausparkasse w najlepszych warunkach.
Pozdrowienia
Mike

Napisany przez ADMCI4
Czy zrozumiałem was mi powiedziałeś? Mogę otrzymać umowę pożyczki na 15, 20 lub 30 lat. Po 10 latach mogę ją rozwiązać. Bank jednak nie może, to znaczy ja decyduję, czy umowa kończy się po 10 latach, czy zostaje automatycznie przedłużona? Jakie są obecnie stopy procentowe dla okresu spłaty 15 lat w porównaniu do 10 lat? Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrowienia, Niedźwiedź Polarny

Napisany przez MThiemann
Cześć, Niedźwiedziu Polarny, Tak, dobrze zrozumiałeś. Bank jest związany umową na okres obowiązywania oprocentowania, kredytobiorca ma prawo do wcześniejszej spłaty po 10 latach (od pełnej wypłaty) + 6 miesięcy okresu wypowiedzenia. Warunki silnie zależą od dostawcy i stopnia obciążenia (czyli ile musisz sfinansować względem wartości nieruchomości). Przy finansowaniu 60% (kwota kredytu powyżej 100.000 EUR) warunki na 10 lat wynoszą 4,10% (4,18% efektywnie.) a na 15 lat 4,75% (4,85% efektywnie). Ten dostawca oferuje także zsubsydiowane stawki KfW. Warunki na 10 lat kształtują się tu na poziomie 3,55% (3,61% ef.) a na 15 lat 4,05% nominalnie (4,13% efektywnie). Pozdrowienia, M. Thiemann

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata