Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Różne oferty dotyczące emerytury Riester

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim. Ostatnio otrzymałem telefon od mojego banku, który umówił ze mną termin konsultacji. Dotyczy on konsultacji dotyczącej emerytury Riester. Nie mam zielonego pojęcia na ten temat i chciałbym dowiedzieć się, czy ten kontrakt można zawrzeć tylko w bankach. Czy istnieją inne firmy oferujące to i czy jest sens porównać te oferty przed spotkaniem w banku? Czy ostatecznie każdy kontrakt nie wychodzi jednak na to samo? Czekam na odpowiedzi, Pozdrowienia, Crunchy

Napisany przez PI112
Cześć Crunchy, możesz uzyskać umowę objętą wsparciem zgodnie z zasadami programu Riester u każdego dostawcy usług finansowych. Istnieje kilka różnych wariantów (oszczędności w banku, oszczędności w funduszach inwestycyjnych, umowa oszczędnościowo-kredytowa, ubezpieczenie emerytalne i ubezpieczenie z funduszami). Jeśli nie zapoznałeś się dotąd z tą tematyką, gorąco zalecam Ci nie podpisywać niczego podczas spotkania z przedstawicielem banku. Skorzystaj z porady osobistego maklera, który może Cię poinformować o szczegółach dotyczących programu Riester (kwota oszczędności, wsparcie, zwrot podatku itp.). Powinien także przedstawić Ci zalety i wady różnych wariantów. W tym forum nie jest możliwe udzielenie wszechstronnej i solidnej porady. Jeśli masz jeszcze pytania dotyczące konkretnego wariantu, śmiało się do nas zgłoś. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez Mike Spezi
Cześć, Dokładnie, nie powinno się tego robić !!! Niestety, rzadko kiedy udziela się porad, które są w interesie klienta. Często pracownicy banku wypuszczani są na ludzkość z niebezpieczną półwiedzą !! Potem może się okazać, że jest podpisana jakakolwiek renta wspierająca, ale ma to niewiele wspólnego z rzeczywistym celem wspierania. Codziennie trafiają do mnie takie umowy. Niektórzy płacą za mało, inni za dużo. To nie służy wspieraniu programu Riester i państwowe dodatki są obcinane lub w ogóle nie są wypłacane. Osobom, które już zawarły takie umowy, można pomóc. W tym przypadku, na mocy ustawodawstwa, możliwa jest zmiana dostawcy nie szkodząca otrzymywaniu wsparcia !! Podstawą jest: 4% twojego dochodu rocznego podlegającego opodatkowaniu jako odniesienie do składki do zapłacenia, pomniejszonej o dodatek. Oczywiście można też płacić więcej (składka maksymalna). Ma to sens, jeśli dodatkowo przynosi to oszczędności podatkowe. Płacenie mniej uważam za nonsens, ponieważ wtedy produkt przestaje być szczególnie interesujący. Przykład obliczeń: Dochód brutto w 2008 r. 30 000 euro z czego 4% = 1200 euro składki rocznej 1. Dziecko urodzone w 2005 r. - Dodatek w wysokości 185 euro 2. Dziecko urodzone w 2008 r. - Dodatek w wysokości 300 euro Własny dodatek - 154 euro = 561 euro 1 / 12 = 46,75 euro składki miesięcznej W jaki sposób można zainwestować tę kwotę, Chris już napisał. Pozdrowienia Mike

Napisany przez PI112
Cześć, moim zdaniem istnieje taka konstelacja, w której nie ma znaczenia, na jakim poziomie płacę składki. Gdy tylko ulga podatkowa przewyższa pomoc państwa, mam taki sam współczynnik pomocy, niezależnie od tego, czy płacę mniej, więcej czy dokładnie 4%. Pozdrowienia, Chris

Masz całkowitą rację, Chrisie! W stosunku do składki kwota wsparcia pozostaje taka sama. Jednak o to nie chodziło. Jak napisałem, oczywiście można płacić mniej. Wtedy dopłata zostaje zmniejszona o podobną kwotę, którą płacę poniżej 4% składki. To, co miałem na myśli, to im bardziej pozostaję poniżej 4%, tym mniej interesująca staje się ta forma oszczędzania na emeryturę. Przecież nie ma sensu, jeśli otrzymuję tylko połowę lub mniej dopłaty do całkowitej kwoty inwestycji. Oczywiście, jeśli portfel nie pozwala na inne opcje, zawsze lepiej płacić mniej niż w ogóle nie robić oszczędności na emeryturę. W poprzednim tekście wspomniałem już o ewentualnych oszczędnościach podatkowych! Ale przecież nie sądzisz naprawdę, że bank obliczyłby dla Ciebie potencjalną oszczędność podatkową!? Pozdrawiam Mike

Napisany przez PI112
Cześć Mike, Masz rację. Chciałem jednak dla pełności informacji odnotować tę specjalną sytuację. Wiem, że doradcy bankowi będą w dużej mierze niekompetentni w kwestii korzyści podatkowych itp. Dlatego moją radą dla Crunchy było skonsultowanie się z pośrednikiem lub przynajmniej dostawcą, który ma w ofercie wszystkie warianty, aby uzyskać informacje na temat szczegółów, zalet i wad. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez ADMCI4
Podpisałem umowę w Sparkasse, a później od mojego agenta ubezpieczeniowego dowiedziałem się, że miał dla mnie znacznie bardziej opłacalną ofertę... Więc lepiej porównać.

Pozdrowienia, Waldläufer

Waldläufer pisze: Podpisałem umowę z Sparkasse, a później dowiedziałem się od mojego agenta ubezpieczeniowego, że miał dla mnie znacznie bardziej atrakcyjną ofertę... Dlatego ważne jest porównywanie ofert. Pozdrowienia, Waldläufer
Cześć Waldläufer, Jeśli oferta jest naprawdę bardziej atrakcyjna, możesz rozważyć zmianę dostawcy bez konsekwencji dla korzyści. Ale przed tym dokładnie porównaj i sprawdź koszty transferu u Twojego dotychczasowego dostawcy. Pozdrawiam Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata