Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: globalizacja

Napisany przez grofaz
Cześć,
właśnie podpisałem notarialny akt sprzedaży domu.
Teraz notariusz mówi mi, że bank nie może po prostu usunąć obciążenia hipotecznego sprzedawcy, ponieważ ten zawarł z bankiem globalne zabezpieczenie na kilka nieruchomości.

Termin wypowiedzenia mojej umowy kredytowej niestety już minął.

Jak to wygląda w takiej sytuacji?
1. Czy jego bank może w ten sposób zablokować transakcję?
2. Czy ja mogę zostać z długiem?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Sprzedawca notarialnie sprzedaje Ci nieruchomość. Miał wcześniej czas zająć się wykreśleniem obciążenia hipotecznego. Koszty umowy notarialnej na pewno pokryje sprzedawca, jak również ewentualne odstąpienie od umowy sprzedaży. Jednakże, już podpisałeś umowę kredytową i jak piszesz, upłynął termin 2 tygodni, prawda? To jest irytujące, - możliwe, że będziesz musiał liczyć się z opłatą za nieprzyjęcie kredytu, jeśli nie będzie możliwe jego ostateczne przyjęcie - możesz porozmawiać z finansującym bankiem, czy kredyt można wykorzystać na inną nieruchomość, aby nie płacić opłaty za nieprzyjęcie kredytu. Po prostu inną nieruchomość, która jest równie wartościowa jak ta pierwsza. Daj znać, jak potoczyła się sprawa i trzymaj się!

Napisany przez grofaz
Jak można więc chronić kupujących przed takimi sytuacjami, vve wynoszą około 40 000€

Napisany przez NaTwoim13
Zazwyczaj to nie powinno mieć miejsca, ponieważ notariusz wie, że Dom musi zostać sprzedany bez obciążeń, dlatego może sporządzić akt notarialny dopiero po sprawdzeniu, czy taka gwarancja może być udzielona.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć grofaz, Noelmaxim już udzielił odpowiedzi.
Notariusz ma zadanie sprawdzenia sprzedaży wolnej od obciążeń.
Być może on albo sekretarki przygotowujące umowę kupna-sprzedaży przeoczyli fakt, że są to globalne obciążenia hipoteczne (czyli współodpowiedzialność w innym dokumencie).
Ostatecznie bank finansujący prawdopodobnie będzie mało zainteresowany.
Czy już rozmawiałeś ostatecznie z bankiem finansującym? Czy nalegają na odszkodowanie za niedotrzymanie umowy?
Czy posiadasz ubezpieczenie ochrony prawnej? W razie potrzeby warto porozmawiać z prawnikiem, jeśli bank finansujący stawia warunek, że wymaga pełnego odszkodowania za niedotrzymanie umowy.

Napisany przez wary
Na początku sprzedawca ma problem. Musi przekazać nieruchomość bez obciążeń. Musi więc stworzyć odpowiednie warunki. Wyznacz termin, zagroź odstąpieniem i odszkodowaniem. Idź do prawnika.

Napisany przez wary
Bankkaufmann pisze:
Czy masz właściwe ubezpieczenie prawne? W takim przypadku rozmowa z prawnikiem byłaby sensowna, jeśli twoje finansujące bank postawił się w taki sposób, że domaga się pełnej rekompensaty za niezrealizowanie umowy.

Tak samo uważam, jednak nie dotyczy to sporu z bankiem, ale z samym sprzedawcą.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata