Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zrezygnować z kredytu mieszanego, anulować umowę oszczędnościową z możliwością zaciągnięcia kredytu hipotecznego.

Napisany przez Sebastian1
Cześć.

Posiadam umowę łączoną w BKM, oznacza to umowę kredytową połączoną z umową oszczędnościową. Chciałbym zrezygnować z umowy oszczędnościowej, aby zgromadzone środki zostały mi wypłacone na czas. Potrzebuję ich do nadchodzącego refinansowania za około pół roku, ponieważ zamierzam zmienić partnerów i w tym przypadku będzie to IngDiba. W końcu nie muszę nic robić poza anulowaniem obu umów oszczędnościowych. Teraz zadaję sobie pytanie, czy mogę zrezygnować tylko z umowy oszczędnościowej w ramach umowy łączonej. Czy anulowanie umowy oszczędnościowej oznacza jednoczesne anulowanie kredytu budowlanego? Co oznacza, że prawdopodobnie będę miał około 30 dni na spłatę długu. Niestety, nie mogę znaleźć żadnych informacji na ten temat.
Będę wdzięczny za wszelkie pomocne komentarze.

(Umowa oszczędnościowa jest nadal w fazie oszczędzania, a kredyt jest swojego rodzaju kredytem przejściowym)

Re: Zrezygnować z kredytu mieszanego, anulować umowę oszczędnościową z możliwością zaciągnięcia kredytu hipotecznego.

Napisany przez bruno68
Tak jest, gdy się robi wszystko samemu Sebastian1,

się nie udaje, i to całkowicie nieudolnie!

ta wypowiedź określa kierunek

(Umowa oszczędnościowo-kredytowa nadal jest w fazie oszczędzania, a pożyczka jest swojego rodzaju finansowaniem wstępnym)

W związku z tym wypowiedzenie jest wykluczone!

Ponieważ bez oszczędzania, z gwarantowanymi oprocentowaniem w przyszłości, pożyczka natychmiastowa w ogóle by nie doszła do skutku! W ten sposób został nabyty pakiet usług obejmujący pożyczkę i umowę oszczędnościowo-kredytową!

Wypowiedzenie którejkolwiek części prowadzi do całkowitego unieważnienia umowy ogólnej, aż do chwili przed podpisaniem osobistym. Tak jakby umowa ogólna nigdy nie została zawarta.

Ponadto, o jaką umowę oszczędnościowo-kredytową chodzi? Czy jest to Riester czy zwykła umowa?

Każde odstępstwo od umowy ogólnej uważa się za niewypłacalność umowy kredytowej zgodnie z § 498 ust. 2 BGB, co prowadzi do § 499 BGB! A kończy się zlikwidowaniem w sądzie upadłościowym.

Jako cel przyjmujemy: .. co najmniej 2,5 % nominalnej kwoty pożyczki w zwłoce!

Gdy pracuje się tu jak w kombinacji, kwota traktowana jest jako różnica, co oznacza, że odsetki, spłata pożyczki i oszczędzanie w ramach umowy oszczędnościowo-kredytowej są ogólnie pojęte!

Dokładnie zastanów się, czy chcesz wypowiedzieć umowę oszczędnościowo-kredytową, ponieważ może to spowodować zniszczenie umowy ogólnej, ponieważ saldo oszczędnościowe zgodnie z umową jest zastawione za każdym wpłatom u wierzyciela!

bruno68

Dziękuję za odpowiedź.

To jest zwykła umowa.

Koniec marca 2024 roku kończy się umowa lub finansowanie wstępne. Skorzystałem z kredytu przed terminem w ING-DiBa, aby zapewnić sobie korzystne oprocentowanie. To oni zajmą się obsługą. Tylko zostało mi powiedziane, abym anulował umowy oszczędnościowo-kredytowe na czas. Prawdopodobnie nie od razu, ale do marca 2024 roku.

Tak jest, gdy się wszystko robi samemu Sebastiana1,

się nie powiedzie, i to całkowicie!

Niestety, ten koncept BKM jest całkowicie niezrozumiały dla laika. Jestem zadowolony, że schodzę z tego i kończą się te umowy oszczędnościowe-kredytowe. U mnie wszystko jest jeszcze w porządku, ale w kręgu moich krewnych są ludzie z niezliczonymi wielofunkcyjnymi umowami dla jednej nieruchomości.

Napisany przez C. Andreas
Cześć Sebastianie,

jak trafnie zauważyłeś, masz do czynienia z produktem mieszany, składającym się z pożyczki wstępnej i umowy oszczędnościowej. Dlatego nie możesz zrezygnować z umowy oszczędnościowej, ponieważ musiałbyś zrezygnować z całej konstrukcji.

Konstrukcja zakłada, że otrzymałeś pożyczkę od BKM, a spłata tej pożyczki odbywa się poprzez umowę oszczędnościową. Proces ten trwa do momentu, aż umowa oszczędnościowa osiągnie gotowość do przyznania, a kwota oszczędności zostanie wykorzystana do spłaty zobowiązania. W drugiej fazie kontynuowana jest spłata kredytu oszczędnościowego.

Przykład:
50 000 euro pożyczki wstępnej zostaje przelane na Twoje konto.
Spłata odbywa się poprzez 50 000 euro umowy oszczędnościowej
Przyznawalność, np. 40% środków, w tym przypadku 20 000 euro
Spłata pożyczki wstępnej 50 000 euro
Druga faza pozostałej spłaty kredytu oszczędnościowego 30 000 euro

Kiedy znajdziesz się w fazie kredytu oszczędnościowego, możesz spłacić go w dowolnym momencie bez dodatkowych opłat, więc
właściwie nie musisz niczego wypowiadać, ponieważ możesz przelać kwotę bezpośrednio z DIBA na kredyt oszczędnościowy.

Niemniej jednak twierdzę, że ta pożyczka przedterminowa prawdopodobnie nie była sensowna.
Stare stawki BKM wynosiły 2,74% oprocentowania, co oznaczałoby, że od marca 2024 r. oprocentowanie kredytu oszczędnościowego wyniosłoby 2,74%. Wątpię, czy DIBA jest tańsza w tej kwestii.

Napisany przez NaTwoim13
C. Andreas pisze:
Cześć Sebastianie,

jak już słusznie zauważyłeś, masz do czynienia z produktem łączonym, który składa się z pożyczki z zaliczką i umowy oszczędnościowej. Dlatego nie możesz zrezygnować z umowy oszczędnościowej, ponieważ musiałbyś zrezygnować z całej konstrukcji.

Konstrukcja jest taka, że otrzymałeś pożyczkę od BKM, a spłata tej pożyczki odbywa się poprzez umowę oszczędnościową. To trwa do momentu, aż umowa oszczędnościowa zostanie przyjęta do realizacji, a kwota oszczędności zostanie wykorzystana na spłatę zaliczki. W fazie drugiej kontynuowane jest z pożyczką oszczędnościową.

Przykład:
50 000 euro z zaliczką trafia na Twoje konto.
Spłata odbywa się poprzez umowę oszczędnościową o wartości 50 000 euro
Przykład z 40% dostępnych środków, w tym przypadku 20 000 euro
Spłata 50 000 euro zaliczki
2. faza pozostałej spłaty 30 000 euro pożyczki oszczędnościowej

Gdy znajdziesz się w fazie pożyczki oszczędnościowej, możesz ją w każdej chwili bezpłatnie wykupić, dlatego
nie ma potrzeby składania wypowiedzenia, ponieważ kwotę możesz przelewać bezpośrednio z DIBA do
pożyczki oszczędnościowej.

Niemniej jednak twierdzę, że ta zaliczka prawdopodobnie nie była sensowna.
Stare stawki BKM wynosiły 2,74% oprocentowania, czyli od marca 2024 r. oprocentowanie pożyczki oszczędnościowej wynosiłoby 2,74%. Wątpię, czy DIBA jest tańsza.

To nieprawda, 10 lat po pełnej wypłacie, z półrocznym terminem wypowiedzenia, zaliczka może zostać anulowana, a przydział nie musi zostać osiągnięty ani oczekiwany!

Umowę oszczędnościową należy zazwyczaj anulować pół roku przed terminem spłaty, jeśli nie chce się generować kary za wypowiedzenie w wysokości 1-2% od salda! W przeciwnym wypadku, jeśli termin anulowania przypada w okresie pół roku, można anulować z akceptacją opłaty.

Czy pożyczkę uzyskano w ING bez pośrednika?

Thomasie, to, co piszesz, jest całkowicie prawdziwe. Ale umowa przechodzi na alokację pod koniec marca 2024 roku, a następnie na pożyczkę budowlaną, co oznacza zakończenie kredytu konsolidacyjnego.

Napisany przez NaTwoim13
Christian, gdzie jest opisane, że umowa przechodzi do przydziału??

noelmaxim pisze:
Christian, gdzie jest i gdzie jest opisane, że umowa zostaje przydzielona??

Koniec marca 2024 roku to koniec umowy lub przedpłaty. Dzięki kredytowi z terminem zapadalności zabezpieczyłem sobie korzystne oprocentowanie w ING-DiBa. To oni zajmą się realizacją. Jednak, jak już mówiłem, powiedziano mi, abym odpowiednio wcześnie wypowiedział umowy oszczędnościowe. Prawdopodobnie nie od razu, ale do marca 2024 roku.

Napisany przez NaTwoim13
Christian, tutaj nic nie jest przydzielane, a ty piszesz, że musi poczekać na przydział.

To jednak nie jest prawdą, nie musi czekać, tylko musi złożyć wypowiedzenie na datę wygaśnięcia zobowiązania przedterminowego!

noelmaxim pisze:
Christianu, tutaj nie ma żadnego przydziału – musisz napisać, że musi poczekać na przydział.

Jednak to nie do końca prawda, on nie musi czekać, ale zamiast tego musi złożyć wypowiedzenie na koniec okresu wypowiedzenia z kredytu zabezpieczonego!

Jeśli przydział jest przewidywany na marzec 2024 roku, następuje automatyczne przejście na kredyt mieszkaniowy. Wówczas
kredyt zabezpieczający wygasa. Podpisując umowę kredytową w kombinowanym produkcie kas oszczędnościowych
podpisuje się także 2 wnioski kredytowe, dzięki czemu po przydzieleniu nie ma już dalszej weryfikacji kredytowej.

Napisany przez NaTwoim13
Powiedz mi! Skąd bierzesz informację, że umowa zostanie przydzielona?

pisze:
To nie jest prawda, 10 lat po wypłacie pełnej z półrocznym okresem wypowiedzenia możliwe jest rozwiązanie wcześniejsze kredytu budowlanego, przyznanie nie musi być ani zrealizowane, ani oczekiwane!

Zazwyczaj umowę oszczędnościową na budowę można rozwiązać pół roku wcześniej, do terminu wykupu, jeśli nie chce się generować kary za wcześniejsze rozwiązanie w wysokości 1-2% od wartości oszczędności! W przeciwnym wypadku, jeśli termin wykupu przypada w ciągu pół roku, decydujemy się na wcześniejsze rozwiązanie, przyjmując opłatę.

Czy zaciągnęli Państwo kredyt w ING bez pośrednika?

W 2022 r. korzystałem z usług niezależnego pośrednika, który pomógł mi w kredycie z możliwością zaciągnięcia w przyszłości. Niestety przeszedł na emeryturę i nie chciałem go teraz zbytnio niepokoić, chociaż dał mi na to zgodę.

Czy dobrze rozumiem, że mogę jedynie zerwać umowę oszczędnościową na budowę? A ING Diba zajmuje się rozwiązaniem wcześniejszym kredytu? Termin wykupu to 30.04, popełniłem błąd o miesiąc. Umowa z bankiem IB wygasa w marcu. To jednak inna sprawa, mniej skomplikowana.

Udało mi się uzyskać 2,00% z IngDiba. I prawdopodobnie nadal byłbym w fazie oszczędzania, gdyby warunki związane z wczesniejszą pożyczką nie uległy zmianie w kwietniu. Umowy oszczędnościowo-kredytowe są z 2014 roku i rzeczywiście przewidują stopę około 2,80% przy przydzieleniu. Jednakże o ile mi wiadomo, przydział z umowy oszczędnościowo-kredytowej nie miałby miejsca do 2024 roku.

Napisany przez bruno68
@Sebastian1,

niestety zbyt mało tutaj rozumiesz, aby być pewnym.

Przypuszczam, że poprzedni dokładnie zapoznał się z tematem!

Obecnie nie możesz zrezygnować, ponieważ saldo na BSV jest zastawione! Musisz poczekać do alokacji, a następnego dnia możesz spłacić pozostałe zadłużenie nowym kredytem z IngDiba!

Ponadto musi zostać przeniesiona hipoteka, dlatego powinieneś/zalecamy poczekanie do terminu, aby nie doprowadzić swojego domu do upadłości z powodu naruszenia warunków umowy.

Najlepiej napisz do wierzyciela, uzyskaj informację o możliwym terminie alokacji, być może będziesz musiał dokonać specjalnej wpłaty, aby nadrobić wszelkie opóźnienia.

Jak wspomniałem, ryzyko leży po twojej stronie, a nie po naszej. Jeśli teraz popełnisz błąd, poniesiesz za niego konsekwencje, a nie my.

bruno68

Sebastian1 pisze:
Mam ustalone 2,00% w IngDiba. I z niemałą pewnością nadal byłbym w fazie oszczędzania, tylko warunki początkowego pożyczki zmienią się w kwietniu. Umowy oszczędnościowo-kredytowe pochodzą z 2014 roku i rzeczywiście podczas przydziału wychodzi około 2,80. Ale, o ile wiem, przydział z umowy oszczędnościowo-kredytowej nie miałby miejsca w 2024 roku.

Najlepiej najpierw zadzwoń do kasy oszczędnościowo-budowlanej i dowiedz się, kiedy nastąpi przejście na kredyt budowlany. Jeśli to nastąpi przed kwietniem 2024 roku, nie ma problemu. Jeśli będzie po tej dacie, cała konstrukcja musi zostać anulowana. Nie można złożyć pojedynczej rezygnacji.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata