Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Chory i niezdolny do pracy

Napisany przez Sohnemann
Dobry wieczór wszystkim,

jestem zaniepokojonym synem i chodzi o moją mamę.

Moja mama ma 60 lat, ale jeszcze nie ma uprawnień emerytalnych.
Jak już napisano w tytule, nie jest już w stanie pracować.
Ma kilka chorób i po prostu nie jest to już możliwe.
Posiada również zaświadczenie, że nie może już pracować i jest w stopniu opieki 3.

Tyle na wstępie.
Teraz do właściwego problemu.
Ma za niskie dochody lub zbyt duże wydatki.
Nie ma już oszczędności ani gotówki, do której mogłaby się odwołać.
Nie ma również znaczących aktywów finansowych ani innych majątków.
Cała kwota uzyskana z rozwodu została już wydana, ponieważ do tej pory żyła z tej kwoty.

Na urzędzie pomocy społecznej poinformowano ją, że nie spełnia warunków do otrzymania pomocy społecznej.
Na urzędzie pracy poinformowano ją, że nie może otrzymać pieniędzy, ponieważ nie jest już zdolna do pracy.

Oto krótka i względnie dokładna lista jej dochodów i wydatków:

Dochody: 1070€ Razem
940€ Alimenty po rozwodzie
130€ Pomoc mieszkaniowa (subwencja czynszu)

Wydatki: 1060€ Razem
550€ Czynsz
210€ Składka ubezpieczenia zdrowotnego, którą musi opłacać sama.
130€ Prąd i gaz
35€ ubezpieczenie samochodu
15€ Podatek od psa
20€ Internet i telefon
100€ Dodatkowe ubezpieczenia (dentysta, mienie, odpowiedzialność cywilna, dodatkowe ubezpieczenia zdrowotne)

Tutaj nie wymienione są rzeczy takie jak jedzenie dla ludzi i psów, paliwo na dojazd do lekarzy lub zakupy.
Ponadto, pali ona, co na pewno nie sprzyja jej zdrowiu, ale również nie może przestać palić.

A teraz moje pytania:
Czy jestem we właściwym miejscu na tym forum?
Do jakiego urzędu należy się zwrócić, aby otrzymać wsparcie w tym przypadku?
Dlaczego żaden urząd nie informuje, do kogo można się zwrócić?
Czy ktoś tutaj ma może doświadczenie w tej sprawie?

Proszę powstrzymać się od komentarzy na temat palenia papierosów lub pogardliwych komentarzy.
Pogarda jest zbędna, a przy temacie palenia papierosów też nie pomagam. Więc to też mi nie pomoże.

Dziękuję za poświęcony czas i mam nadzieję na wiele pomocnych odpowiedzi.

Pozdrowienia
Zaniepokojony syn

Napisany przez ZehWeh
Jeśli jej miesięczne dochody przekraczają kwotę zasiłku socjalnego (924€), faktycznie nie ma ona prawa do pomocy społecznej. Granica dochodu umożliwiająca korzystanie z pomocy przy opiece wynosi 1004€.

Nie można również ubiegać się o wcześniejszą emeryturę. Co prawda, z powodu niezdolności do pracy można przejść na wcześniejszą emeryturę w dowolnym momencie, jeśli można pracować mniej niż 3 godziny dziennie, ale trzeba było wpłacić ogółem 5 lat składek do ZUS i składać składki do ZUS w ciągu 3 lat przed niezdolnością do pracy, co tutaj nie jest prawdopodobnie przypadkiem.

Tak naprawdę nie ma zbyt wielu możliwości, oprócz oszczędzania na bieżących kosztach. Po co jej na przykład samochód będąc na trzecim stopniu opieki? Poza tym, w przypadku trzeciego stopnia opieki przysługują jej pewne świadczenia ze strony ubezpieczenia zdrowotnego. Prawdopodobnie nie można spodziewać się wiele pomocy ze strony państwa/urzędu, ponieważ dochód jest zbyt wysoki.

Ogólnie rzecz biorąc, powiedziałbym, że to nie jest odpowiednie forum, ponieważ tu jest niewielu użytkowników.

Napisany przez Sohnemann
Cześć ZehWeh,

Dzięki najpierw za odpowiedź.
Już się tego spodziewałem.

Szkoda, że instytucje państwowe tak mało pomagają osobom niezdolnym do pracy.

Dzięki mimo wszystko i miłego wieczoru.

Napisany przez LadySunshine
Zalecam Ci natychmiast skontaktowanie się z organizacją społeczną (taką jak Vdk lub podobną) i skorzystanie z porady. Będą oni lepiej w stanie uwzględnić wszystkie indywidualne informacje i okoliczności niż może to zrobić forum internetowe.

Napisany przez 2tneub
Sohnemann pisze:
Szkoda, że urząd lub państwo niewiele pomaga osobom niezdolnym do pracy.

Jeśli ubezpieczenie zdrowotne trzeba było opłacać samemu, czy była prywatnie ubezpieczona?
Czy nie powinna była sama zadbać o zabezpieczenie finansowe?

Napisany przez Kieferle
Cześć,

jak się ma Twoja mama?

Czym pokrywa swoje życie, takie jak jedzenie, paliwo itp.?

Wydatki wydają mi się w pełni sensowne i normalnie wysokie.

Widzę tylko możliwość zlikwidowania samochodu i korzystania z innych środków transportu lub zapytania sąsiadów, czy mogliby Cię odwieźć do lekarza/weterynarza.
Wymiana mieszkania, jeśli to możliwe i dozwolone, na jeszcze tańsze, mniejsze, a ludzie mogą zaoferować przeprowadzkę w zamian.
Albo przeprowadzenie się do domu seniora z możliwością trzymania zwierząt lub założenie własnego?

Czy nie mogłabyś podjąć dodatkowej pracy na pół etatu i przez pewien czas pomagać jej, aż nie przejdzie na emeryturę? Więc nie pożyczać, tylko po prostu dawać i wspierać.

Napisany przez Franziska
Czy do przychodów nie powinny być jeszcze doliczone te związane z oceną opiekuńczą? Czy w Waszej okolicy istnieje możliwość wynajmu mieszkań z uprawnieniami do zamieszkania? Kosztuje nas to około połowy wartości najmu. Według podanych dochodów uzyskanie uprawnień do zamieszkania wydaje się możliwe. Co do zakupu artykułów spożywczych i karmy dla zwierząt - czy korzystacie z pomocy organizacji typu Tafel? Pomysł z VDK, który tu został wymieniony, wydaje się dobry. W naszym regionie również istnieją pracownicy socjalni i wolontariusze w stowarzyszeniach opiekuńczych, którzy mogą udzielać wsparcia doradczego. Czy znacie stronę Tacheles? Są tam fora internetowe dotyczące pomocy społecznej. Po dokonanej analizie, wydaje się, że sytuacja wyjściowa nie jest beznadziejna. Brakujące środki nie wydają się być nie do przeskoczenia. Wynajem, opłaty, ubezpieczenia zdrowotne i inne są zabezpieczone. Widziałem już gorsze sytuacje. Bardzo pozytywne jest Twoje chęci do pomocy. Ten, kto nie jest sam, potrzebuje tylko pół siły.

Napisany przez wary
Sohnemann pisze:
Szkoda, że tu, z urzędu lub ze strony państwa, nie ma zbyt wielkiego wsparcia dla osób niezdolnych do pracy.

Istnieje ono poprzez ubezpieczenie emerytalne w formie renty z niezdolności do pracy.

https://www.deutsche-rentenversicher...ungsrente.html

Niemniej jednak, ewentualne korzystanie z niej może wpływać na alimenty po rozwodzie.

Poza ubezpieczeniem emerytalnym i prywatną gromadzeniem oszczędności, opcją pozostaje zasiłek socjalny. Z pewnością nie jest to doskonały system bez niesprawiedliwych luk, ale w porównaniu z innymi krajami nie jest także zły.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata