Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Zamknij konto, ponieważ bank nie przekazuje zajęcia. Co się stanie z saldem?

Napisany przez sabrinapas
Cześć.
Moje konto bankowe zostało zablokowane przez moją bank 4 miesiące temu z powodu zajęcia komorniczego, ponieważ wtedy było na minusie. Teraz otrzymałem większy przelew na to konto i dlatego 1.9. zleciłem bankowi (jest to bank internetowy) przekazanie zajęcia (84€). Pomimo wielokrotnych telefonów i rzekomego priorytetowania zajęcie nadal nie zostało przekazane, a konto nie zostało odblokowane. To bardzo mnie męczy, ponieważ od tygodni nie mam żadnych pieniędzy. Bank jest zobowiązany do wykonania tego jak najszybciej. Przeczytałem również w internecie, że nie jestem jedynym przypadkiem w tej banku.
Co się stanie z nadwyżką, jeśli zdecyduję się zrezygnować z konta? Czy będą musieli mi ją wypłacić, czy zatrzymają?
Będę bardzo wdzięczny za informację.

Re: Zamknij konto, ponieważ bank nie przekazuje zajęcia. Co się stanie z saldem?

Napisany przez Cici
Bank nie może po prostu zatrzymać Twojego salda. Po zamknięciu konta pozostała kwota zostanie przelecona na inne konto.

W przypadku problemu możesz skontaktować się z odpowiednim rzecznikiem Banku. W takich sytuacjach pełni on rolę mediatora. Dodatkowo, możesz również wezwać Bank listem poleconym z wyznaczonym terminem do wykonania przelewu. Ostatecznością jest skorzystanie z usług prawnika.

Niestety, niektóre większe banki mają obecnie ogromne problemy. Na przykład, Deutsche Postbank została już ukarana przez BaFin. Pomimo tego, nie będzie to miało znaczącego wpływu na poprawę sytuacji w najbliższej przyszłości.

Napisany przez sabrinapas
Czym jest rzecznik praw konsumenta? Hmmm, czy to dotyczy również wypłaty, gdy konto jest zajęte i zablokowane? Bo chcę to zrobić, ponieważ trwa to zbyt długo, zanim uda im się przelać pieniądze, a ja jestem na nie zdany. Co im jednak zupełnie nie przeszkadza... wręcz przeciwnie, zostaję traktowany nieuprzejmie przez telefon. Skontaktowałem się już z prawnikiem. Powiedział mi, że bank jest zobowiązany do dokonania tego tak szybko, jak to możliwe, i że może podjąć pewne działania, ale oczywiście w sprawie zajęcia konta wymaga on swojej prowizji z góry, dopiero wtedy coś zrobi. Więc nie mogę wybrać tej opcji, ponieważ moje jedyne pieniądze są na zablokowanym koncie. Zostaje mi więc tylko czekać i dalej dzwonić do nich. Co oczywiście nic nie daje, oprócz tego, że spędzam swój czas w automatycznej sekretariacie (raz musiałem czekać 3 godziny).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata