Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Kiedy zamykać rachunek oszczędnościowy?

Napisany przez Timo495
Dzień dobry,
około 6 miesięcy temu otworzyłem konto oszczędnościowe w znanym banku, ponieważ oferowano tam dobre oprocentowanie na 6 miesięcy, a następnie stawkę zmienną od 7. miesiąca (Okres trwania 12 miesięcy).
Zdecydowałem się na to, ponieważ moje dotychczasowe konto oszczędnościowe w moim domowym banku miało oprocentowanie 0,00000x%. Po upływie 12 miesięcy zamierzam zlikwidować to konto.
Teraz mam jedno pytanie i mam nadzieję na odpowiedzi od osób dobrze zorientowanych:
Załóżmy taką sytuację:
10.000€ na koncie oszczędnościowym, 3% oprocentowania przez 6 miesięcy, od 7. miesiąca oprocentowanie zmienne. Rzeczywiście interesują mnie tylko pierwsze 6 miesięcy.
Oprocentowanie jest naliczane rocznie.
Jeśli np. po 6 miesiącach przeniosę 9.000€ z tych 10.000€ na inne konto, albo nawet wypłacę całą kwotę i pozostawię konto otwarte, czy wciąż będę otrzymywał oprocentowanie za pierwsze 6 miesięcy od 10.000€, a od 7. miesiąca oprocentowanie zostanie naliczone jedynie od 1.000€ lub nawet od zera?
Czy pieniądze muszą pozostawać na koncie przez całe 12 miesięcy?

Napisany przez 2titan1981
A co jest napisane w warunkach? Przecież podczas otwierania było coś takiego, że to tam jest napisane

Napisany przez BenniG
Timo495 pisze:
ein Tagesgeldkonto ...gute Zinsen für 6 Monate gab, Laufzeit 12 Monate ( Ab dem 7 Monat variabler Zins ).
... Zinsgutschrift gibt es Jährlich.

Dla mnie konto oszczędnościowe jest kontem oszczędnościowym, co oznacza, że otrzymuję odsetki za każdy dzień, przez który moje pieniądze tam leżały.
Co masz na myśli mówiąc o 12 miesięcznym okresie trwania?
W przypadku zwykłego konta oszczędnościowego możesz zrezygnować w dowolnym dniu i otrzymasz odpowiadające Ci pieniądze x czas x stopa procentowa odsetki.

Jeśli otrzymałeś jakieś specjalne warunki, podziel się nimi proszę z nami lub podaj nam nazwę swojego znanego banku, być może ktoś tu zrobił coś podobnego.

Napisany przez Timo495
Cześć, oczywiście masz rację. 12 miesięcy to w pewnym sensie bzdura...
Otworzyłem konto oszczędnościowe na początku roku, a wypłata odsetek jest przewidziana na dzień 31.12.
Co by się stało, gdybym zamknął konto wcześniej?

Napisany przez 2titan1981
Czy odsetki są wypłacane w dniu 31.12.

Napisany przez Timo495
Mam jeszcze jedno ogólne pytanie, być może @titan1981 będziesz w stanie mi odpowiedzieć. Jeśli na przykład otworzę konto oszczędnościowe i otrzymuję odsetki co kwartał (coś takiego byłoby przypuszczalnie na początku roku 2024), czy wtedy liczy się ulga podatkowa z tego roku czy z następnego roku? Zawsze liczy się data wypłaty?

Napisany przez BenniG
Tak więc znam to tak, że gdy zamyka się konto w ciągu roku, zawsze otrzymuje się wypłatę naliczonych odsetek do daty wypowiedzenia umowy.

Odsetki na przewrót roku 2023/2024 są zaliczane do kwoty zwolnionej z podatku na rok 2023.

W przypadku lokat terminowych istnieją różne możliwości:
Odsetki wypłacane są na koniec roku kalendarzowego
Odsetki wypłacane są po upływie roku trwania lokaty
Odsetki są corocznie naliczane do kwoty lokaty, ale wypłacane są dopiero pod koniec
Odsetki są naliczane do kwoty lokaty na koniec okresu trwania i wypłacane

Każda z tych wariantów ma swoje zalety i wady - także z perspektywy podatkowej.

Napisany przez Timo495
Cześć Benni,

pytanie było może trochę źle sformułowane. Zakładając, że otworzysz lokatę terminową na czas nieokreślony od 01.11, a odsetki będą wypłacane co kwartał, pierwsze odsetki będą wymagalne w styczniu 2024 roku. Czy ta wypłata odsetek będzie zaliczana do roku 2024?

Napisany przez BenniG
Kwartalna płatność odsetek zazwyczaj oznacza: 31.03. 30.06. 30.09. 31.12. Oznacza to, że pierwsze odsetki otrzymałbyś 31.12.2023 r. Gdybyś zdecydował się zamknąć konto 15.12.2023 r., otrzymałbyś wtedy proporcjonalne odsetki.

Napisany przez Timo495
ah okay, super dzięki

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata