Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Obligacje - Obligacje skarbowe

Napisany przez Maybe
Cześć,

Interesuję się obligacjami skarbowymi, ale obecnie próbuję dowiedzieć się, jak one naprawdę działają.
Co myślicie na przykład o tej obligacji skarbowej USA: US91282CCR07?
Wydaje mi się dość dobra, o ile mogę to ocenić....

Po pierwsze, obligacje mają swoją cenę zakupu (wyrażaną w procentach).
W przypadku tej obligacji jest ona obecnie około 83%, ale czy jest możliwe, aby cena obligacji przekroczyła 100% i co by wtedy się stało?
Z tego co zrozumiałem, w przykładzie tej obligacji oznaczałoby to około 5% w przypadku, gdy cena spadnie poniżej 100%, czy tak?

Być może ktoś tutaj zna się dobrze na obligacjach skarbowych i mógłby mi pomóc...

Napisany przez ZehWeh
Tak więc obligacja kosztuje tylko 83%, ponieważ kupon (oprocentowanie) wynosi tylko 1%.

Gdy stopy procentowe rosną, obligacje tracą na wartości, ponieważ stają się mniej atrakcyjne ze względu na niższe oprocentowanie. Muszą więc stać się tańsze.

Na dzień wykupu obligacja osiągnie 100%. Jeśli będziesz trzymał(a) obligację do końca (31.07.2028), otrzymasz z powrotem 100%. Na przestrzeni tego okresu twoje oprocentowanie wyniesie mniej niż 3-4% rocznie, co jest raczej słabe, biorąc pod uwagę że aktualne obligacje skarbowe USA mają oprocentowanie 6-7% rocznie.

Ponadto istnieje ryzyko walutowe. Trzymanie obligacji skarbowych USA na 5 lat to duże ryzyko.

Napisany przez Maybe
Dziękuję za odpowiedź.
Czy zatem oprocentowanie obligacji jest stałe po ich zakupie, czy mylę się tutaj?

Skąd wzięłaś się na stopie zwrotu z tej obligacji wynoszącej 3-4%? Myślałam raczej, że oscyluje ona wokół 5%

Które obligacje państwowe/przedsiębiorstw uważasz obecnie za dobre?

Napisany przez ZehWeh
Masz rację, pomyliłem się. Średnio to około 5%, ale większość otrzymuje się dopiero pod koniec okresu trwania. Niemniej jednak jest to ogromna stawka postawiona na walutę, a obecnie otrzymuje się 5% p.a. także na lokacie terminowej.

Na to, jakie obligacje kupuje się, wpływa horyzont inwestycyjny, a także strategia i cele. Osobiście nie kupuję indywidualnych obligacji, ale tylko obligacje ETF. Obecnie mam na przykład IE00BF5GB717 - ETF z obligacjami korporacyjnymi o zmiennej stopie procentowej. Obecna stopa zwrotu wynosi około 4,5%.

Obligacje traktuję również jako alternatywę dla rachunku oszczędnościowego, chcę więc mieć elastyczność w dysponowaniu kwotą inwestycji. Do długoterminowych inwestycji używam ETF-ów akcyjnych. Ogólnie rzecz biorąc, kupowałbym tylko obligacje notowane w euro.

Napisany przez Maybe
Tak, myślę, że masz rację, że to jest zakład na walutę....
Obecnie nie sądzę, że można dostać 5% oprocentowania na niemieckich lokatach terminowych, może raczej w innych krajach (bez niemieckiego systemu zabezpieczenia depozytów....)

Dziękuję, to brzmi interesująco.
Czyli wydaje się, że kupisz ten ETF tylko na krótki okres i po pewnym czasie znowu go sprzedasz, tak?
(Czyli nie tak, jak zazwyczaj robi się to z akcjami - ETF-ami - strategia Buy and Hold)

Napisany przez ZehWeh
Mówię tak, jako alternatywę dla lokat terminowych, aby uniknąć ciągłego przeskakiwania między różnymi ofertami. Ryzyko w porównaniu do akcji jest również znacznie mniejsze. Oszczędności w postaci krótkoterminowych obligacji rządowych są również interesującą opcją, ponieważ nie ma ryzyka gwałtownego spadku wartości po podwyżce stóp procentowych, jak ma to miejsce w przypadku obligacji długoterminowych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata