Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Podatek zryczałtowany w przypadku ETFów jest naliczany indywidualnie dla każdego funduszu czy dla całego portfela?

Napisany przez Julk
Cześć, mam pytanie dotyczące obsługi z góry ustalonej kwoty w przypadku ETF-ów. Nie chodzi mi jednak o obliczanie samej kwoty z góry ustalonej, ale o zasadę rozliczania, gdy posiada się kilka różnych ETF-ów. Konkretnie: Czy obciążenie podatkowe jest obliczane oddzielnie dla każdego ETF-a i następnie sumowane, czy łącznie dla całego zbioru wszystkich ETF-ów. Istotna różnica polega na tym, czy dywidendy, zyski i straty księgowe różnych ETF-ów są rozliczane i służą wspólnie jako podstawa. Dwa przykłady: Czy na koniec roku zyski księgowe ETF-a A mogą zostać zrekompensowane stratami księgowymi ETF-a B? (oczywiście wszystko jest niezrealizowane, dla zrealizowanych są różne „dzbany”) LUB Czy dywidendy z jednego ETF-a, które są wyższe niż jego dochód podstawowy, mogą zostać częściowo odliczone od innych, na przykład kapitalizujących się ETF-ów? Dziękuję z góry, przeczytałem już wiele na ten temat, ale zawsze znalazłem tylko przykłady dotyczące pojedynczego ETF-a. Pozdrawiam Julian

Re: Podatek zryczałtowany w przypadku ETFów jest naliczany indywidualnie dla każdego funduszu czy dla całego portfela?

Napisany przez Cici
Wszystkie nierozliczone zyski są obliczane indywidualnie dla każdego ETF-a (oraz dla każdego konta). Oznacza to, że zyski/straty z kursów ani dywidendy nie mogą być zaliczane między różnymi ETF-ami. Ponieważ pobór zaliczki z góry jest dokonywany przez bank depozytowy, prawdopodobnie nie masz tutaj realnej swobody działania.

Napisany przez Julk
Wszystko jasne, obawiałem się tego. Dzięki za szybką odpowiedź! Pozdrawiam, Julian

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata