Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Finansowanie nieruchomości z negatywnym wpisem w Schufa.

Napisany przez Vega1703
Cześć wszystkim.

Moja partnerka, moja siostra, mój szwagier i ja chcielibyśmy wykupić nieruchomość ojca mojej partnerki. (Zgodziliśmy się na kwotę 300 000 €. Znajomy rzeczoznawca wycenił Dom na 387 000 €)

Najpierw o mnie, co też sprawia mi trudności. Mam 32 lata. Kilka lat temu negocjowałem porozumienie pozasądowe z moimi wierzycielami pod okiem mojego doradcy ds. zadłużenia. Moje długi zostały spłacone w całości do 07/2021 ???????? ale nadal mam negatywny wpis w bazie dłużników, który wciąż jest aktualny. Moja ocena punktowa wynosi 89,7%, więc jest tylko akceptowalna. Wpis ten pochodzi od operatora komórkowego O2.

Moje obecne miesięczne dochody (mam samochód firmowy według reguły 1% = 482 € i firmowe ubezpieczenie emerytalne w wysokości 287 € miesięcznie). Na moje konto wpływa miesięcznie 2450 € + dodatkowe koszty w wysokości 200-700 €, których nie wliczam do zarobków. Miesięczne stałe koszty wynoszą około 750 €.

Moja partnerka ma obecnie nieruchomość z pozostałym długiem około 130 000 € (wartość nieruchomości około 235 000 €). Jej dochód wynosi około 2800-3000 € miesięcznie. Miesięczna rata kredytu wynosi 800 €, a suma pozostałych i stałych kosztów wynosi około 1500 €. Brak wpisów w bazie dłużników ani innych problemów.

Nieruchomość wziąłby jej ojciec, ponieważ nasz Dom jest zbyt mały. (W przypadku jego domu również pozostało około 130 000 € długu)

Nie mamy własnego kapitału!!!!

Moja siostra i szwagier łącznie zarabiają około 7000 € miesięcznie. Wydają 650 € na raty za 2 auta oraz opłaty za mieszkanie i dodatkowe koszty w wysokości około 1500 €. Ich kapitał własny wynosi 25 000 € (rosnący co miesiąc o 1500 €). Czy to byłoby możliwe?

Chętnie odpowiem na dalsze pytania!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Vega1703, jak zostanie wykorzystana nieruchomość w przyszłości? Czy wszyscy 4 kupujący będą ją użytkować na własność? Czy może jako inwestycję? Przy cenie zakupu 300 000 EUR wystarczy 25 000 EUR wkładu własnego, jeśli zakup będzie prawdopodobnie dokonany bezpośrednio od ojca partnerki, prawdopodobnie bez pośrednika. W związku z tym należy jedynie rozważyć sfinansowanie ceny zakupu w wysokości 300 000 EUR. Z waszych dochodów ty i partnerka moglibyście być pożyczkobiorcami. Nieruchomość kupi wówczas ojciec partnerki, czy tak? Należy spodziewać się lekkiego dodatku do oprocentowania, ale wasze zamierzenia mogą być dalej rozważane.
Należy po prostu jeszcze wyjaśnić kilka kwestii:
- Użytek własny czy inwestycja
- Dlaczego zakup we czwórkę, skoro ty i partnerka moglibyście to kupić nawet we dwoje, itp....

Napisany przez Vega1703
Dzień dobry,

Dlaczego więc we czwórkę:
Dom ma 280 m2 powierzchni mieszkalnej, która ma być podzielona pomiędzy obie pary. Ponieważ od lat mieszkamy obok siebie, wpadliśmy na pomysł przekształcenia domu ojca w Dom dwurodzinny. Dlatego nasza część domu wynosiłaby 150 000€, a część mojej siostry i szwagra 150 000€. Ponadto moja partnerka i ja musielibyśmy przeprowadzić remont/renowację kosztem około 30 000€.

Musielibyśmy również sfinansować nowe meble, które jednak chcielibyśmy zakupić w sklepie meblowym na raty bez oprocentowania.

Nieruchomość mojej partnerki ojciec przejąłby dla siebie.

Właściwym rozwiązaniem będzie zakup tego domu przez czwórkę osób. Względnie dobrze wygląda finansowanie w przypadku jednej osoby z nieco trudniejszą historią kredytową, mając na uwadze łączne dochody i wkład własny na koszty zakupu. Kupują Państwo we czwórkę. Z pewnością chcieliby Państwo być wspólnymi kredytobiorcami, prawda?

Napisany przez Vega1703
Razem z partnerką chcielibyśmy wziąć kredyt w wysokości 150.000€ + 30-35.000€ na nieruchomość i remont (drzwi balkonowe, nowe podłogi, gniazdka elektryczne, suche zabudowy)

Moja siostra i szwagier również 150.000€ na nieruchomość i 30.000€ na łazienkę oraz częściowy remont.

Razem 2 pożyczki.

To również dobre rozwiązanie, a po stronie banku o wiele łatwiejsze, jeśli jesteście oddzielnymi kredytobiorcami.

Napisany przez Zapp73
Być może trzeba jeszcze sprawdzić lub udokumentować zaświadczeniem o niepodzielności, że obie jednostki są oddzielne, aby można było bezpośrednio przypisać kredyty do poszczególnych jednostek mieszkalnych. W przeciwnym wypadku każdy inny kredytobiorca może ponosić indywidualną odpowiedzialność za każdego innego, co ostatecznie nie jest pożądane - chyba że planuje się to jako duże wspólne gospodarstwo. Jeśli Dom już składa się z dwóch mieszkań z osobnymi wejściami, to byłoby to zatem korzystne.

Napisany przez NaTwoim13
Bankkaufmann pisze:
Auch eine gute Lösung und bankseitig noch viel einfacher wenn Sie jeweils getrennte Darlehensnehmer sind.

Czy mógłbyś nam krótko wyjaśnić zabezpieczenie w przypadku dwóch różnych kredytobiorców? Kto ma pierwszeństwo w tym przypadku?!?

Wiemy jeszcze nie czy Dom jest dwurodzinny z obecnym jednym księga wieczysta. W takim przypadku można zrobić deklarację podziału, 2 oddzielne księgi wieczyste i każde mieszkanie będzie zabezpieczone z dwoma kredytobiorcami na siebie.

Alternatywnie, jeśli nie jest to dwurodzinny Dom z niezamkniętymi mieszkaniami, a 4 osoby chcą zamieszkać w tej nieruchomości, pomysłem byłoby, że Para A bierze kredyt 150 000 EUR w Banku X, a Para B bierze inny kredyt 150 000 EUR oczywiście u tego samego partnera bankowego X. Następnie wpis hipoteczny na 300 000 EUR na cały Dom.

Napisany przez mezor
Mam także pytanie
Dlaczego piszą, że ze względu na moją historię w Biurze Informacji Gospodarczej nie jest to możliwe i żaden bank nie udzieliłby nam zgody?

Napisany przez NaTwoim13
mezor pisze:
Mam również pytanie
Dlaczego jest napisane, że ze względu na moją Schufę to niemożliwe i żadna bank nie udzieli nam zgody?

Kto to powiedział, gdzie to jest napisane??

Napisany przez mezor
noelmaxim pisze:
Kto to powiedział, gdzie to jest napisane??

Wydaje mi się, że nie przeczytałeś jego wpisu. W 98% banków finansowanie nie będzie możliwe z powodu 3 zadłużeń z tytułu, które dotyczą negatywnej informacji w rejestrze dłużników.

Napisany przez NaTwoim13
2 % von 100% ??

@mezor, to prawda, że większość banków tutaj odrzuciłaby.
Ale gdzie jest mowa o 3 zatytułowanych roszczeniach od Vega, autora wątku.
Mimo wszystko, jak pisze Vega, od lipca 2021 r. jest opłacone SCHUFA i wynik wynosi prawie 90%.
Tutaj, z odpowiednim partnerem bankowym, można już uzyskać finansowanie.
Oczywiście nie na różowych chmurach warunkach, może pojawić się niewielka dopłata do oprocentowania.

Napisany przez mezor
Bankkaufmann pisze:
@mezor, masz rację, że większość banków by to tutaj odrzuciła.
Ale gdzie jest mowa o 3 uprawomocnionych roszczeniach od użytkownika forum Vega.
Nie ma to znaczenia, jak Vega pisze, od lipca 2021 roku ma opłacone Schufa i wynik wynosi prawie 90%.
Tutaj, przy odpowiednim partnerze bankowym, można uzyskać finansowanie.
Oczywiście nie na różowo-niebieskich warunkach, tutaj może wystąpić niewielkie zwiększenie oprocentowania.

Tu się zgadzam, tutaj nie ma mowy o
uprawomocnionych roszczeniach.
Co w moim przypadku również jest faktem, że od 2021 roku wszystko jest załatwione, mam też wynik powyżej 90%, mam wszystkie dokumenty usuwające oraz wszystko zostało usunięte z rejestru dłużników.
Wynik branżowy również jest dobry F - H.
Przepraszam, że to kontynuuję, chcę po prostu zrozumieć.

Cześć mezor, ok, zrozumiałem. Wygląda na to, że u was zaległe płatności są usuwane z Schufa dopiero po upływie terminu. Ważne jest zawsze spłacanie wszystkich zadłużeń. Z reguły po 3 latach twoja historia w Schufa będzie czysta. Twój wynik kredytowy będzie się również poprawiał w tym czasie. Obecnie banki zatwierdzają kredyty hipoteczne tylko za pomocą specjalnego oprogramowania. Z wynikiem w Schufa na poziomie 90% większość banków odrzuci twoją aplikację. Jedyne wyjście to starać się o kredyt w nielicznych specjalistycznych bankach, które podejmują decyzję indywidualnie. Albo poczekać, aż twoja historia w Schufa zostanie wyczyszczona po usunięciu zaległych płatności oraz z rejestru dłużników.

Napisany przez Vega1703
Tak dzień dobry wszystkim,

Niestety dzisiaj otrzymaliśmy odmowę.
Ja sam nie zostałem uwzględniony ze względu na „Schufę“.
O ile mi wiadomo, zapytanie zostało złożone w DB. (O ile mi wiadomo, bank o najbardziej wymagających zapytaniach w Schufie!)

Co do samego domu, Dom jest zarejestrowany jako Dom jednorodzinny w księdze wieczystej. Możliwe byłoby zarejestrowanie domu jako domu dwurodzinnego.

„Firma doradcza” powiedziała również, że zamiana zabezpieczeń jest praktycznie niemożliwa, ponieważ ojciec jest za stary na dalsze finansowanie.

Cześć Vega1703, baza danych mi nieznana jako finansujący nawet z negatywną historią kredytową lub już uregulowanymi zaległościami w SCHUFA.
Jeśli chodzi o Dom, to nie jest zarejestrowany ani jako Dom jednorodzinny, ani jako bliźniak w księdze wieczystej. W ogóle nie ma wpisu w księdze wieczystej, chodzi ci raczej o zatwierdzone plany budowy prawda?
Jeśli piszesz, że jest również możliwe zbudowanie bliźniaka z oświadczeniem o odrębności, to można to zrealizować.
Dzieli się Dom na 2 mieszkania, a każdy finansuje swój udział.
Ty z partnerką oraz pozostali dwaj mieszkańcy drugiego mieszkania.
Jeśli potrzebujesz pomocy, na pewno można ci tutaj pomóc.

Napisany przez BenniG
Ponieważ obie nieruchomości są w rodzinie, nie ma absolutnie żadnej presji czasu, aby dokonać zakupu.
Dlatego możecie już zająć się przeprowadzką i do czasu uporządkowania sytuacji w Schufa wynajmować odpowiednią inną nieruchomość.
Jeśli do tego czasu uda wam się także zaoszczędzić więcej własnych środków, będziecie potrzebować mniejszego kredytu, co ogólnie uczyni wszystko tańszym.
Na pewno uda się także znaleźć coś sensownego jeśli chodzi o cenę najmu.

Napisany przez NaTwoim13
Rozumiem jednak zupełnie nie, dlaczego partnerka, siostra i szwagier nie mogą być jedynymi kredytobiorcami?? Decydujące jest to, że po podziale koszty i comiesięczne zobowiązania będą rozdzielone, a aby to się stało, nie trzeba być kredytobiorcą! Z drugiej strony, jeśli się jest kredytobiorcą i się nie płaci, pozostali również pozostają z obciążeniami. Jako zabezpieczenie można najpierw wykluczyć ich z posiadania, ale uważam to za zbędne.

Jakie zabezpieczenie mają siostra i szwagier, jeśli są kredytobiorcami? Finansowanie uzyska się w wysokości 7 000 euro, co pozwoli partnerce na zniżkę cenową dla szwagra i siostry na wartości majątkowe!

Bez podziału nieruchomości nie jest w ogóle możliwe, aby były 2 kredytobiorstwa, czyli że każda strona bierze swój własny kredyt, ponieważ wtedy nie da się sprawiedliwie przedstawić hierarchii w księdze wieczystej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata