Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Obsługa klienta / bankowość internetowa / bankomaty.

Re: Odwołanie ubezpieczenia pozostałego długu w Santander

Napisany przez Schnellzug
Cześć,

niedawno w oddziale banku Santander złożyłem wniosek o kartę kredytową Best Card Extra i zostałem bardziej lub mniej oszukany, decydując się na wykupienie ubezpieczenia spłaty kredytu, którego w zasadzie nie potrzebuję. doradca banku przedstawił to tak, jakby to było częścią umowy kredytowej, ponieważ bank chce być zabezpieczony w przypadku szkody.

Wczoraj otrzymałem informacje dotyczące ubezpieczenia spłaty kredytu na piśmie dwukrotnie (z różnymi numerami klientów).

Mogę odwołać ubezpieczenie, co też zrobię, jednak niepokoi mnie sformułowanie dotyczące składki ubezpieczeniowej:

Całkowita składka wynosi 8,9 promila bieżącego salda długu, na podstawie bieżącego wyodrębnienia faktur. Wysokość podatku od ubezpieczenia zawarta w niej może zostać odnaleziona w wniosku o ubezpieczenie. W skład tej umowy wliczono jednorazowe koszty zawarcia i dystrybucji, które obecnie wynoszą 2,5% limitu kredytowego w przypadku ryzyka śmierci.

Oznacza to, że w odniesieniu do ostatniego zdania, zostałem oszukany 125 euro opłat jednorazowych, ponieważ przyznał mi się limit kredytowy w wysokości 5 000 euro, niezależnie od tego, czy anuluję ubezpieczenie czy nie? Zgodnie z warunkami umowy, ubezpieczenie było w końcu obowiązujące przez kilka dni nawet w przypadku odwołania.

Czy ktoś miał doświadczenie z odwołaniem tego ubezpieczenia? Wydaje mi się również dziwne, że w ramach piśmiennictwa w języku niemieckim, pochodzącego z niemieckiego oddziału, zwraca się prośbę o przesłanie odwołania do Dublina - bez informacji, czy tam rozumieją niemiecki czy powinno to być sformułowane po angielsku.

Re: Odwołanie ubezpieczenia pozostałego długu w Santander

Napisany przez bruno68
Tak, to wszystko jest już w porządku, ale dosyć drogie.

Przejdźmy teraz do pierwszego problemu.
Koszty wynoszące 125 € przy oprocentowaniu 2,5% rocznie dają kredyt w wysokości około 5.000 €.

Teraz zajmiemy się drugim problemem.
Piszą Państwo: Całkowita opłata wynosi 8,9 promila bieżącego salda na podstawie bieżącego zamknięcia rachunku! Trochę niejasne sformułowanie!
W praktyce oznacza to, że jeśli karta zostanie obciążona pełną kwotą przez cały miesiąc, czyli w przypadku 5.000 € płacą Państwo za to 0,89% miesięcznie, czyli 44,50 € miesięcznie / 534 € rocznie na ubezpieczenie od utraty pracy.

Czy opłaca się ekonomicznie odwoływać ubezpieczenie od utraty pracy, to zupełnie inna sprawa, ponieważ z odwołaniem ubezpieczenia może zostać odwołana karta debetowa!
Jeśli oba produkty są powiązane zgodnie z § 492 b Kodeksu cywilnego, to są traktowane razem jako jedna całość.

Jednakże ten, kto potrzebuje tak drogiej karty debetowej, powinien to poważnie przemyśleć! Jego zdolność kredytowa prawdopodobnie będzie uważana za bardzo słabą, ponieważ w ostatecznym rozrachunku płaci on około 25% rocznie efektywnych odsetek.

Ostatnio Grecja płaciła tyle odsetek przy swoim ostatnim bankructwie państwowym.

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata