Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Fairriester- Podwyższenie emerytury w ramach planu oszczędnościowego Riester

Napisany przez Martin79HN
Cześć wszystkim,

dawno temu informowałem, że umowa mojej żony
nie idzie dobrze. (Fairriester od kilku lat, Raisen Pension)

Aby uniknąć sporu między moją żoną a mną, mam pytanie do wszystkich: (Poleciłeś mi ten produkt)

Saldo funduszu Riester = fundusz specjalny, czy jest to bezpieczne?
Na przykład firma Raisen GmbH ma większą stratę w bilansie w wysokości kilku milionów.

Raisen Pension to jednak także platforma o zasięgu globalnym.
Jak bezpieczne są 15 tys. euro mojej żony, z czego 8 tys. wpłaciła sama (pozostała część to dotacje)?

Nie jesteśmy zadowoleni z rozwoju wartości.
Chcemy z niej skorzystać za kilka lat, aby spłacić kredyt hipoteczny.
Około 6 lat oszczędzania, a potem spłata zadłużenia.

W przypadku mojego planu oszczędzania na rzecz emerytury zhiera się prawdopodobnie system gwarancji depozytów. (ale w ostateczności to spółdzielcza kasa oszczędnościowo-kredytowa)

Niestety nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na moje pytanie podczas wyszukiwania w internecie.

Re: Fairriester- Podwyższenie emerytury w ramach planu oszczędnościowego Riester

Napisany przez bruno68
@Martin79HN,

Początkowo, popełniasz kilka błędów!

Po pierwsze, masz plan oszczędnościowy w banku, którego przekształcenie w ubezpieczenie Riester jest całkowicie niejasne!

Planujesz wykorzystać go do spłaty długu na domu za kilka lat. Jeszcze około 6 lat oszczędzać, potem spłacać dług.

Jak więc ma się to zrealizować za pomocą Twojego planu oszczędnościowego w banku Riester?

W tej formie prawnej nie ma możliwości pełnej kapitalizacji, tylko stała renta! Z własnym kapitałem do 85. roku i od 85. z dodatkiem!

Przekształcenie w oszczędzanie budowlane Riester na emeryturze, to nie pomoże w żaden sposób, ponieważ nie zostanie spełniony okres oczekiwania do przyznania! Pozostaje więc luka do momentu przyznania.

Jednakże, w przypadku aktywów finansowych istnieje prawo wyłączności, czyli przeniesienie ich na innego pośrednika funduszu bankowego Riester, co jest w 100% pewne.

Druga sprawa dotyczy drugiego zabezpieczenia aktywów finansowych w wysokości maksymalnie 20 000 €, do 80%, jeśli Twoje pieniądze nigdzie indziej nie zostaną ulokowane!

Z mojej interpretacji Twoich wypowiedzi wynika, że wierzysz, iż otrzymasz pełną wypłatę pieniędzy, co niestety nie ma miejsca na bazie mojej 20-letniej wiedzy o doświadczeniu związanych z Riesterem!

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata