Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Zatrudnienie pomocnika do sprzątania w własnym gospodarstwie domowym w ramach 400 euro.

Napisany przez ADMCI4
Ponieważ moja żona wróciła do pracy po urlopie rodzicielskim na 30 godzin tygodniowo, zastanawiamy się nad zatrudnieniem pomocy sprzątającej. Chcielibyśmy odliczyć wynagrodzenie od podatku. Nie jesteśmy pewni, czy jest to możliwe dopiero powyżej pewnego poziomu wynagrodzenia i co dokładnie musielibyśmy zrobić, aby przypisać tej pozycji oficjalny status. Czy musielibyśmy również płacić składki na ubezpieczenie społeczne za pomoc sprzątającą? Czy odliczenie podatkowe wciąż się opłaca? Dziękuję za Wasze doświadczenia, Oli

Re: Zatrudnienie pomocnika do sprzątania w własnym gospodarstwie domowym w ramach 400 euro.

Napisany przez ADMCI4
Oli pisze: Ponieważ moja żona po urlopie macierzyńskim zaczęła znów pracować na 30 godzin tygodniowo, zastanawiamy się nad zatrudnieniem pomocy sprzątającej. Chcielibyśmy odliczyć ten wynagrodzenie od podatku. Nie wiemy jednak, czy jest to możliwe dopiero od określonej wysokości wynagrodzenia i jakie kroki musielibyśmy podjąć, aby formalnie ustalić status tej osoby. Czy będziemy musieli płacić składki na ubezpieczenie społeczne za pomoc sprzątającą? Czy odliczenie podatkowe jeszcze się opłaci? Dziękuję za doświadczenia, Oli
Jeśli zarejestrujesz swoją pomoc sprzątającą w Minijobzentrale, będziesz musiał zapłacić stałą stawkę podatków i składek społecznych za nią. Należy wtedy obliczyć, czy to się finansowo opłaca pod względem podatkowym. Nie jestem pewien, czy rejestracja jest konieczna.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata