Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zmiana doradcy finansowego jest możliwa - co zrobić, jeśli pośrednik nie podejmuje działań?

Napisany przez Welpe
Witajcie, drodzy forumowicze finansowi,

Planujemy zakupić mieszkanie własnościowe. Po około 1 1/2 roku poszukiwań wreszcie znaleźliśmy mieszkanie, które ma właściwy rozmiar, lokalizację, cenę, układ i czynnik komfortu.

Kredyt+mieszkanie+gaz+prąd są niższe niż nasze obecne obciążenia mieszkaniowe.

Jednakże kilka rzeczy mnie denerwuje i mam kilka pytań:

1. Jesteśmy w kontakcie z dużą firmą pośrednictwa. Pierwszy doradca brzmiał nieco ekscentrycznie przez telefon, ale chciał podejść do nas indywidualnie (np. mamy 3 umowy oszczędnościowe, z których 1 zdecydowanie jest zbywalna, 1 być może, 1 na pewno nie, chciał zobaczyć, jak najlepiej włączyć je do finansowania). Musieliśmy jednak zmienić doradcę, ponieważ standardem tam jest, że doradca doradza tej osobie, którą wskazała osoba, którą przyprowadziła do firmy. Nowy doradca jest miły, ale moim zdaniem jest bardziej typowy, na przykład po rozmowie telefonicznej wysłał nam ofertę finansową, która jest po prostu fatalna. Sumy oszczędności z umów są podane nieprawidłowo, przyjęto inną sumę wkładu własnego niż ustalono (ok. 10000€ więcej) i ofertę ING, gdzie powiedzieliśmy, że ma się uwzględnić rabat 0,10% z konta wynagrodzenia, ale bez tego rabatu stwierdził, że po prostu odjąć 0,10%. Ogólnie rzecz biorąc również proponowane są wyższe oprocentowania niż te, które zostały mi indywidualnie podane np. w kalkulatorze Commerzbanku (nasz bank). To budzi moje podejrzenia, zwłaszcza gdy nasza najlepsza/najtańsza bankowość była wskazywana jako Commerzbank. Wtedy podczas naszej pierwszej rozmowy chciał koniecznie ING. (Rozmowa wideo) W ofercie również brak informacji takich jak na przykład spłata. Moje podejrzenie jest takie, że ING płaci najlepsze prowizje. A także co miesiąc pytano, czy nadal chcemy sfinansować, mimo iż jasno podaliśmy, że jesteśmy w trakcie poszukiwań. Innymi słowy, jestem naprawdę niezadowolony z tego doradcy. Czy mogę upomnieć się o powrót do poprzedniego doradcy? Jak to sformułować, aby nie trącić nikogo po piętach? Czy mogę samodzielnie zasięgnąć oferty w Commerzbanku, czy firma pośrednictwa wtedy nie otrzyma już żadnej? Czy mogę również skontaktować się z inną firmą i porównać oprocentowanie?

2. Pośredniczka to katastrofa. Musimy ciągle przypominać jej o brakujących lub przestarzałych dokumentach, bądź także o błędach, takich jak w ogłoszeniu jest napisane, że są 300 m², a w wstępnym umowie sprzedaży 400 m². Garaż zgodnie z oświadczeniem o podziale powierzchni jest osobnym pozycją, w umowie sprzedaży nie jest on jednak wymieniony osobno, itd. Do tej pory nie oznaczyła ogłoszenia na stronie internetowej jako zarezerwowane. Myślę, że liczy na lepszą ofertę od mniej skomplikowanych nabywców. Jesteśmy około 40.000€ poniżej kwoty, którą agentka ustaliła z obecnymi właścicielami (umowa jest nam dostępna, chociaż w zasadzie nas to nie dotyczy). Sprzedający jednak zaakceptowali naszą ofertę. Co byście doradzili? Obecnie odmawiam samemu pójścia do sądu rejonowego i wykonania pracy agentki w celu uzyskania aktualnych dokumentów. Co byście doradzili? Czy możemy jakoś wywrzeć presję na agentkę, aby wreszcie zebrała wszystkie dokumenty?

Dziękujemy za sugestie

Szczeniaczek

Re: Zmiana doradcy finansowego jest możliwa - co zrobić, jeśli pośrednik nie podejmuje działań?

Napisany przez wary
Welpe pisze:
Innymi słowy, jestem naprawdę niezadowolony z tego doradcy. Czy mogę nalegać, aby wrócić do poprzedniego doradcy? Jak to sformułować, nie stając na czyichś odciskach?

Możesz nalegać na wszystko, ale czy Twój partner umożliwi Ci to, zobaczysz wtedy.

Cytat od Welpe

Jak to sformułować, nie stając na czyichś odciskach?

Musisz przynajmniej wyrazić, że nie jesteś całkowicie zadowolony z obecnego doradcy. Zdarza się, i o ile krytyka jest merytoryczna i uzasadniona, wszyscy powinni sobie z nią poradzić jak dorośli.

Napisany przez Welpe
wary pisze:
Możesz wytrzymać wszystko, czy Twój kontrahent Ci to da, zobaczysz wtedy.

Krytyka jest zawsze mile widziana, o ile jest merytoryczna i uzasadniona, wszyscy powinni potraktować to dorosłe.

No cóż, w firmach pośrednictwa takich jak Dr.klein, Intershop,baufi24 nie podpisuje się umowy w celu otrzymania porady.

Rzetelne dane dotyczące kapitału własnego oraz umowy oszczędnościowej na zakup nieruchomości uważam za bardzo merytoryczne

Napisany przez NaTwoim13
Brak zaufania musi koniecznie prowadzić do zmiany, a to, że takie zmiany już zostały skutecznie wprowadzone w życie, pokazują liczne relacje klientów w podobnych sytuacjach decyzyjnych dotyczących ich inwestycji życiowych ze mną i moją filozofią holistycznego doradztwa jako pośrednika w finansowaniu nieruchomości.

Relacje klientów

Ponadto znajdziesz relacje klientów przed rozpoczęciem współpracy ze mną na temat doświadczeń z Interhyp, która oczywiście chętnie poleca swoją matkę, ING.

Napisany przez wary
Welpe pisze:
Naja, w pośrednictwie jak Dr. Klein, Intershop czy Baufi24 podpisuje się umowę w celu otrzymania porady.

Tak, oczywiście zawieracie umowę pośrednictwa. Po prostu jest to umowa ustna, bez dużego uzgodnienia, ponieważ wynagrodzenie jest wypłacane przez bank finansujący.

Cytat od Welpa

No cóż, uważam, że błędne informacje dotyczące kapitału własnego i umów oszczędnościowych na budowę są już dość obiektywne.

Nie miałem na myśli, że twoje uwagi są nieuprawnione. Moje stwierdzenie było ogólne: Dorosłe osoby powinny znosić obiektywną krytykę. Jeśli mimo to czują się urażone, musisz to zaakceptować.

Możesz wypowiedzieć umowę pośrednictwa w dowolnym momencie. Jednak czy pośrednik może i chce przydzielić Ci innego pracownika, zależy tylko od niego. Nie masz do tego prawnego roszczenia.

Napisany przez bruno68
@Welpe,

tak się kończy, gdy zostajesz wprowadzony w błąd i w końcu lądujesz znowu na dnie!

Jedyną rzeczą, która pomaga, jest zmiana finansisty! Koniec, bo to ty ponosisz dodatkowe koszty!

I czy później będą mogli sobie pozwolić na prawnika, gdy przez lata byli finansowo wyciśnięci jak cytryna, jest raczej pytaniem retorycznym. Przy kosztach zakupu w wysokości 300 000 €, ryzyko kosztów sądowych wynosi 56 000 €!

Bo kto nie ma już pieniędzy, nie może pozwać, mimo że ma rację!

Po prostu odinstaluj ten chaos, idź lepiej do osobistego pośrednika, zasięgnij dokładniejszych informacji!

bruno68

Napisany przez Welpe
[Cytat] Nie miałem na myśli, że Twoje uwagi są niestosowne. Moje stwierdzenie miało charakter ogólny: Dorosłe osoby powinny znosić konstruktywną krytykę. Jeśli mimo wszystko poczują się urażone, musisz to zaakceptować. Możesz w każdej chwili przerwać zadanie dla pośrednika. /Cytat] Ja się nie czuję urażony. Przepraszam, jeśli tak to zabrzmiało. Czy mogę samemu zasięgnąć ofert u obu domowych banków, czy pośrednik nie otrzyma już żadnych? Czy mogę ponownie skontaktować się z inną firmą, aby porównać oferty? Czy firmy są ze sobą powiązane i będą sfrustrowane? Czy może nawet ma to sens? Przecież przejrzenie wszystkich dokumentów to kawał solidnej pracy. Pozdrawiam, Welpe

Napisany przez NaTwoim13
noelmaxim pisze:
Brak zaufania zawsze prowadzi do zmiany, a to, że już skutecznie udało się to zrealizować, pokazują liczne relacje konsumentów w podobnych sytuacjach decyzyjnych dotyczących inwestycji w życie związanej ze mną i moją filozofią kompleksowego doradztwa jako pośrednika w finansowaniu nieruchomości.

Relacje konsumentów

Ponadto istnieją również relacje przed rozpoczęciem współpracy ze mną dotyczące doświadczeń związanych z Interhyp, które oczywiście chętnie proponuje swojej matce, ING.

Dlaczego nie kontaktują się ze mną?

Ich pytania i problemy są łatwe do rozwiązania i odpowiedzi. Ponadto, jak widać w relacjach, nie byłoby to pierwszy raz, kiedy pomogłem/pomagałem członkom forum!

Napisany przez Welpe
noelmaxim pisze:
Dlaczego nie kontaktują mnie?

Wasze pytania i problemy są łatwe do rozwiązania i odpowiedzenia.

Cześć, Panie Noelmaxim,

Chciałbym najpierw uzyskać odpowiedzi na moje pytania, zanim skontaktuję się z członkiem forum osobiście. Wierzę, że jest Pan świetnym doradcą finansowym, ale być może dobrze byłoby najpierw odpowiedzieć na moje pytania zadane tutaj.

Cytat od Welpe

Czy mogę sam solicitar oferty w obu bankach, czy po tym pośrednicy nie otrzymają już żadnych? Czy mogę ponownie skontaktować się z inną firmą i porównać oferty? Czy firmy są ze sobą powiązane i będą zły? A może to ma sens?

Rozumiem, jeśli nie można wiele powiedzieć na temat sytuacji maklera. W odniesieniu do brokera może to być nawet złe forum.

Pozdrowienia, Welpe

Napisany przez wary
Welpe pisze:
Cześć Panie Noelmaxim,

Chciałbym najpierw otrzymać odpowiedzi na moje pytania, zanim nawiążę osobisty kontakt z członkiem forum. Wierzę, że jest Pan doskonałym doradcą finansowym, ale być może dobrze byłoby najpierw odpowiedzieć na moje pytania zadane tutaj.

Rozumiem, jeśli nie można wiele powiedzieć na temat sytuacji z maklerem. W kwestii maklera może to nawet być niewłaściwe forum.

Pozdrowienia, Welpe

Oczywiście możesz skontaktować się bezpośrednio z bankami.

Zanim jednak podejmiesz działania, lepiej skonsultuj się z JEDNYM dobrym pośrednikiem i poinformuj swojego dotychczasowego pośrednika o zmianie.

Napisany przez Welpe
Gdzie jesteśmy z powrotem przy pytaniu: jak to wpływa na doradcę finansowego, gdy zapytam w moim banku o ofertę? Czy dostaną od banku jeszcze jedną ofertę?

Napisany przez NaTwoim13
Oczywiście, jeden pośrednik nie wie nic o działalności innego pośrednika, jak mogłoby być inaczej? To samo dotyczy banków. Nawet jeśli zapytają o finansowanie, to to, co zobaczą w swojej Schufie - jeśli to jest zapytanie o warunki - inne banki nie zobaczą, a pośrednicy w ogóle nie mają dostępu do informacji w Schufie. Dlatego zapytania do banków powinny zawsze być związane z zapytaniami o warunki, a nie o kredyty. Jeśli oferta ma być podpisana, bank wraz z akceptacją po okresie odstąpienia od umowy zgłosi kredyt do Schufy jako kredyt.

Każdy konsument ma prawo do pozyskania kilku ofert, czy to bezpośrednio z banku, czy za pośrednictwem pośredników. Ważne jest jednak, aby grać fair, wtedy bank i/lub pośrednik może rozważyć, czy przyjąć zlecenie i jakie wysiłki są gotowi włożyć w tę transakcję.

W końcu można zapytać i sprawdzić 2-3 finansowania, a następnie, jeśli wszystkie są odpowiednie, wybrać najlepszą ofertę i oczywiście podpisać tylko tę umowę kredytową i odesłać ją odpowiedniemu bankowi, odrzucając oferty pozostałych banków.

Zazwyczaj jednak konsument zleca to - opracowanie indywidualnego konceptu i uzyskanie najlepszych warunków - w sposób niezobowiązujący za pośrednictwem doświadczonego i niezależnego brokera finansowego. Jeśli broker cieszy się dobrą reputacją i posiada odpowiednie referencje, a także działa publicznie, to jeśli nie spełnia on oczekiwań lub działa na swoją korzyść, klienci powinni być bezpieczni!!! Warto podkreślić, że Finanz-Forum nie jest jakimś tam forum, ale najbardziej znanym i najczęściej odwiedzanym forum w Niemczech w dziedzinie finansowania nieruchomości

To nietypowe, że nie kontaktują się Państwo bezpośrednio ze mną, podobnie jak wasze obawy, które wynikają z pytaniBadanie, dlatego zapytałem o to ponownie, równolegle do rozmów trwających tu przez lata.

Napisany przez BenniG
W rzeczywistości mamy tutaj dwie strony, z którymi nie idzie tak, jak powinno.
Na początek powinniście naciskać na agenta nieruchomości, aby dostarczył odpowiednie dane i dokumenty. Zadzwońcie do niego przynajmniej raz dziennie i zapytajcie, czy zrobił postępy. Przecież to Wasza wymarzona nieruchomość, a do tego okazja.
Jeśli agent nadal nie rusza się z miejsca, musicie działać sami - oczywiście, jest za to płatny, ale co z tego, jeśli ostatecznie zostaniecie bez mieszkania.

Dopiero gdy będziecie mieć wszystkie dokumenty, będziecie mogli podpisać umowę finansową.
Tutaj faktycznie możecie mieć problemy tylko wtedy, gdy zawrzecie dwie umowy finansowe. Do tego momentu możecie z łatwością przechodzić między bankiem A czy bankiem B, doradcą finansowym C czy doradcą finansowym D.
To trochę jak z kupnem samochodu, jazda próbna nie zobowiązuje do niczego, nawet jeśli auto jest takie, jak opisano.

Napisany przez Welpe
BenniG pisze:
Po pierwsze, powinniście wywrzeć presję na pośrednika mieszkaniowego, żeby dostarczył właściwe informacje i dokumenty. Zalecam dzwonić do niego przynajmniej raz dziennie i pytać, czy coś udało się załatwić. ...
Jeśli pośrednik nadal nie rusza tyłka, musicie zacząć działać na własną rękę...

Faktycznie, dopóki nie zawrzecie dwóch umów kredytowych, nie macie powodów do niepokoju. Do tego czasu możecie dowolnie wybierać między Bankiem A czy Bankiem B, Doradcą Finansowym C czy Doradcą Finansowym D.
To jak kupno samochodu - jazda próbna nie zobowiązuje do niczego, nawet jeśli samochód jest zgodny z opisem.

Cześć Benni,
Dziękuję bardzo za Twoją wyczerpującą odpowiedź. Pomogła mi bardzo

Faktycznie postąpimy teraz tak. Poprosiliśmy pośrednika o poprawienie i wyjaśnienie kilku niejasnych kwestii z ogłoszenia i sprzeczności w deklaracji podziału. Mamy pewność, że po świętach otrzymamy wszystkie dokumenty. Po świętach również odwiedzę sąd i, nawet bez podpisanej umowy kupna, uzyskam odpowiednie dokumenty.
Zgodnie z ogłoszeniem i umową kupna, jest przedmiot sprzedaży, który według deklaracji podziału ma własny arkusz księgi wieczystej. Jeśli tak faktycznie jest, a właściciele nie mogą go sprzedać, naszym zdaniem cena powinna być obniżona o wartość tego przedmiotu.
Zobaczymy jak to się potoczy.

Napisałem wszystkie uwagi dotyczące doradcy finansowego i poprosiłem o poprawki, doradca drugi dostał kopię wiadomości. Na jego sugestię zapytałem również o trzy najlepsze oferty. Po świętach zapytamy bezpośrednio dwie banki. Dotycząc umów oszczędnościowych ustaliliśmy spotkanie na początek stycznia z bankiem, w którym są złożone.

Po zebraniu wszystkich dokumentów rozważymy możliwość skontaktowania się z innymi firmami pośredniczącymi.

Napisany przez NaTwoim13
W dodatku można - tak jak praktykowaliśmy pomoc i wsparcie - ustawić tutaj również parametry i otrzymać publicznie prezentowane, tym samym poddane dyskusji, oferty jako wskaźnik do dyskutowania lub sprawdzania swoich ofert.

Napisany przez Welpe
noelmaxim pisze:
W dodatku, można - tak jak praktykowaliśmy pomoc i wsparcie - ustawić tutaj swoje parametry i otrzymać publicznie prezentowane, w ten sposób przedstawiane do dyskusji oferty jako wskaźnik do zadawania pytań lub sprawdzania swoich ofert.

Najpierw krótka aktualizacja: agentka nieruchomości opuściła firmę od 1.1., a dyrektor generalny przejmuje naszą sprawę. Jestem optymistycznie nastawiony do tego, że teraz ruszy do przodu, ale w przyszłym tygodniu osobiście pójdę do księgi wieczystej. Nasz doradca finansowy niestety nie odezwał się od momentu poproszenia o poprawki i przesłanie najlepszych trzech ofert.

Oto parametry:

Dom z 1956 roku
Mieszkanie o powierzchni około 76 m² plus 25 m² tarasu, 300 m² ogrodu, 2 piwnice, piwnica jako pomieszczenie do relaksu z sauną, garaż i miejsce parkingowe
Ostatnie modernizacje: remont główny w 2011 r. z wymianą instalacji elektrycznej i sanitarnych, okna z 2015 roku, dach z 2017 roku, instalacja grzewcza z 2019 roku
Cena zakupu 285 000 euro plus 10,5% kosztów dodatkowych
Wkład własny, który chcemy włożyć: 50 000 euro (około 15,6%)
Meble itp. są już dostępne, modernizacje przed wprowadzeniem będą dokonywane przez nas

Maksymalna pożądana rata: 1200 euro, roczna dodatkowa spłata od 5000 do 10 000 euro

Nasza obecna czynsz z opłatami dodatkowymi wynosi 1700 euro, totalnie (czynsz, woda, prąd, gaz) nie chcemy przekraczać tej kwoty.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć szczeniak!
Finansowanie w wysokości 1200 EUR jest możliwe przy tych danych.
Możesz wybrać kredyt bankowy w wysokości 166 000 EUR i kredyt KfW Wohneigentum 124 w wysokości 100 000 EUR przy cenie zakupu 285 000 EUR.
Możesz też wybrać kredyt na 266 000 EUR z 20-letnim okresem wiązania oprocentowania.
Oczywiście zawsze możliwa jest dodatkowa spłata.

Napisany przez Welpe
Okej, jakie byłyby w tym przypadku zalety i wady umowy kredytu kombi?

Napisany przez NaTwoim13
Dlaczego umowa kredytu konsolidacyjnego?

Możesz skomponować swoje zapotrzebowanie na finansowanie z różnych elementów, na przykład z głównego kredytu i kredytu z KfW.

Klienci mogą również łączyć swoje zapotrzebowanie na kredyt z 2 lub 3 elementów o różnych terminach ustalania stałej stopy procentowej i/lub różnych części kapitału spłaty.

Napisany przez Welpe
noelmaxim pisze:
Dlaczego umowa kredytu łączonego?

Miałem na myśli kombinację kredytu KfW i „zwykłego” kredytu hipotecznego.

Napisany przez NaTwoim13
W programie KfW 124 maksymalna kwota wynosi 100 000 euro, brakuje więc jeszcze części kredytowej.

Program KfW 124 wydaje się być atrakcyjny, ponieważ warunki są bardzo korzystne i niskie.

Napisany przez memet
"

@Welpe,

tak właśnie jest, gdy zostajesz wprowadzony w błąd i w końcu lądujesz znowu na dnie!

Jedyne rozwiązanie to zmiana finansującego! Koniec końców to ty ponosisz dodatkowe koszty!

I czy będziesz w stanie później zatrudnić prawnika, jeśli przez lata będziesz wyciskany finansowo jak cytryna, to raczej pytanie retoryczne. Bo przy kosztach zakupu w wysokości 300 000 [url]euro[/url], ryzyko kosztów sądowych wynosi 56 000 [url]euro[/url]!

Bo ten, kto nie ma pieniędzy, nie może pozwać, nawet jeśli ma rację!

Po prostu odrzuć ten śmietnik, idź lepiej do osobistego pośrednika, pozwól sobie na dokładniejsze poinformowanie się!

bruno68

Skąd wzięłaś/-eś te 56 000 [url]euro[/url]? Polecam www.prozesskostenrechner.de :-)"

Napisany przez NaTwoim13
Jak to tutaj wygląda??

Napisany przez Welpe
Mamy teraz księgę wieczystą. Wygląda na to, że jest w porządku, chociaż została w niej odnotowana pewna historyczna obciążenie, z którą nie bardzo wiem, co zrobić. Prawo do wydobycia soli. Ponadto, zarówno księga wieczysta, jak i garaż mają własne strony w księdze wieczystej oraz własne udziały w prawie głosu. Czy ma sens podzielić finansowanie? Na przykład, założyć 15 000 € hipoteki na garaż (gdzie garaże są wyceniane od 15 do 30 000 €) i resztę 250 000 € jako hipotekę na mieszkanie? Czy w ten sposób uzyska się lepsze oprocentowanie, czy też to zbędna komplikacja?

Napisany przez NaTwoim13
To nie ma sensu, być może chodzi raczej o całkowite obciążenie hipoteczne.

Należy sprawdzić, gdzie jest granica obciążenia, ewentualnie wartość garażu może nie mieć znaczenia.

Napisany przez Welpe
noelmaxim pisze:
To nie ma sensu, jeśli w ogóle, raczej chodzi raczej o hipotekę ogólną.

Trzeba zobaczyć, gdzie znajduje się ograniczenie obciążenia, ewentualnie wartość garażu może nie grać roli.

Ok - chyba nie jest zbyt super, w zależności od tego, jak nieruchomość jest wyceniana, wartość nieruchomości według mojej oceny wynosi gdzieś między 285000 a 320000. W takim przypadku ograniczenie obciążenia powinno wynosić od 80 do 95%. To zależy także od tego, czy agent nieruchomości wreszcie przeprowadzi nowe obliczenie powierzchni mieszkalnej, chce użyć starego z 1987 roku, my chcemy nowego. Dlaczego? Ponieważ od 1987 roku miało miejsce kilka przebudów, przez co rozmiary pomieszczeń się zmieniły, a całkowita powierzchnia mieszkalna lekko się zmieniła, oraz dodano około 25 m² dużej tarasu, który jeszcze nie jest uwzględniony w powierzchni mieszkalnej.

Pod jakim adresem mogę się z Tobą skontaktować?

Napisany przez NaTwoim13
Czy nie widzą Państwo mojego podpisu?

Wysłałem do nich również prywatną wiadomość.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata