Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Jaka stopa procentowa przy prywatnym kredycie?

Napisany przez Pfaelzer123
Cześć,

mogę otrzymać kwotę X jako prywatny kredyt od mojej ciotki na potrzeby własnej nieruchomości.
Ona również chciałaby mi go udzielić bez odsetek, jednak wtedy podlegałoby to opodatkowaniu jako darowizna.

Jaki jest obecnie rynkowy oprocentowanie, przy którym urząd skarbowy nie zacznie od razu się zastanawiać?

Czy można uzyskać oprocentowanie na poziomie 2%?
Oczywiście moja ciotka opodatkuje tę kwotę.

Dziękuję

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Pfälzerzy, w ramach rodziny istnieją wysokie kwoty wolne dla wnuków, dzieci lub małżonków.
Jeśli chodzi o ciebie jako chrzestną, moim zdaniem osobisty limit wynosi 20 000 EUR w ciągu 10 lat.
Oznacza to, że jeśli pożyczysz pewną kwotę x od swojej chrzestnej, ta kwota będzie opodatkowana w wysokości 5,5% z punktu widzenia urzędu skarbowego.
Przelicz, ile powinno to wynieść przy kwocie wolnej 20 000 EUR przez 10 lat. Tutaj w ciągu 10 lat łączna suma 20 000 EUR oznaczałaby więc kwotę 2 000 EUR rocznie.
Przy 5,5% to prawie 37 000 EUR. Wszystko powyżej tej kwoty nie będzie mieć już kwalifikacji do kwoty wolnej.
Stopa procentowa 5,5% jest wysoka, sądzę, że można mówić o stawce odsetkowej podlegającej weryfikacji od 3% lub 3,5%, na podstawie obecnych stóp kredytów hipotecznych jako punktu odniesienia u ciebie.

Napisany przez Pfaelzer123
Cześć,

ale czy mogę pożyczyć po 20 000 od dowolnej liczby krewnych?

Czyli od rodziców, innej cioci, innego wujka. Zawsze 20 000?

Dzięki temu mógłbym na koniec otrzymać 100 000 od 5 stron?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć Palatynaci, zapytajcie u zaufanego doradcy podatkowego, a Tneub, jak sądzę, również jest tutaj na pokładzie i może mieć więcej informacji na ten temat.

Napisany przez wary
Pfaelzer123 pisze:
Cześć,

ale czy mogę pożyczyć od dowolnie wielu krewnych po 20,000 każdy?

Czyli od moich rodziców, innej ciotki, innego wujka. Zawsze po 20,000?

Nie suma pożyczki jest decydująca, ale wynikający z niej fikcyjny przychód z odsetek. Bo przecież Pani ciotka nie daruje Pani tych 20,000 €, tylko odsetki.

Tak, kwotę wolną od podatku możesz wykorzystać osobno u każdego krewnego i znajomego. U rodziców kwota wolna od podatku wynosi nawet 400,000 € co 10 lat, więc bezprocentowa pożyczka może być bardzo duża.

Napisany przez wary
[cytat=Bankkaufmann]
5,5% Znacznik jest wysoki, uważam, że od 3% do 3,5% można mówić o sprawdzalnej stopie procentowej, podobnie jak bieżące stopy kredytu budowlanego, które są u Państwa jako punkt odniesienia.
[/cytat]
Kluczowym słowem tutaj jest zewnętrzna wiarygodność.

pożyczka prywatna powinna być porównywana z innym finansowaniem nieruchomości tylko wtedy, gdy ciocia również otrzymuje zabezpieczenie rzeczowe. W przeciwnym razie stopa procentowa dla zwykłej pożyczki konsumenckiej powinna stanowić miarodajną podstawę porównania.

Zalecałbym ostrożność przy kalkulowaniu z już zidentyfikowanymi 5,5 procentami.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata