Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Woda

Napisany przez Andi
Cześć wszystkim! Jestem zupełnie nowy na forum i sam inwestuję w akcje od ponad pięciu lat. Jestem raczej nastawiony/działam na średnioterminowo i długoterminowo. Poszukuję możliwości zaangażowania się w sektorze wody. Czy ktoś ma doświadczenie w tej dziedzinie lub zna spółki notowane na giełdzie? (Indeksy i inne tego typu rzeczy mnie nie interesują). Czekam na Wasze odpowiedzi. Pozdrawiam, Andi

Napisany przez ADMCI4
Cześć Andi W mojej wiedzy, wszyscy wielcy koncerni spożywcze (Nestle, Cola, Danone, Kraft Food itp.) działają bezpośrednio w handlu wodą pitną. Problem tych firm polega najwyżej na tym, że jeśli woda stanie się rzadkim dobrem, jak niektórzy obawiają się, również oni nie będą jej mieli. Wielkie koncerny spożywcze zazwyczaj kupują bezpośrednio źródła mineralne lub prawa do ich wykorzystywania. Jednak jeśli opady deszczu będą coraz rzadsze, te źródła również wyschną. Więcej oferuje firma Christ (www.christ.ch). Specjalizuje się w oczyszczaniu wody. Możesz zobaczyć jej notowanie na Wiedeńskiej Giełdzie (ISIN-Nr. AT0000499157). Pa

Napisany przez Karat
Cześć Andy, Wartość 1021903. Bank ABN Amro na pewno ma certyfikat wodny. Wyszukaj w Google hasło certyfikat wodny. Pozdrowienia, Karat

Napisany przez ADMCI4

Zarządzanie-Gesellschaft Banque Pictet
Siedziba Luxemburg
Waluta EUR
Kategoria inwestycji Fundusze akcyjne
Sektor branżowy: Usługi komunalne Europa
Data uruchomienia 19.01.2000
Wartość 1021903
ISIN LU0104884860

Napisany przez Marktinsider
Oczywiście, w związku z tym przychodzi mi na myśl Henniez. W dniu 31.01.2005 roku cena akcji HIZN.ZRH (numer walorów: 234525, WKN: 936954, ISIN: CH0002345251) wynosiła 5975,00 CHF, a obecnie cena akcji wynosi 4500,00 CHF. Osobiście nie lubię tak drogich akcji, a także wolumen handlowy jest niski. Niemniej jednak wzmianka ta pasuje do tej dyskusji.

Napisany przez ADMCI4
Przepraszam, henniez nie znajduje się na moim monitorze obserwacyjnym. Ale pamiętam, że niedawno czytałem o problemach w firmie henniez. Jednak nie pamiętam, jaki był problem - być może przestarzała infrastruktura, problemy z zbytem lub nierozwiązane kwestie związane z przekazaniem zarządzania na kolejne pokolenie. Jednak na pewno jeden z tych punktów odpowiada za zanurzenie kursu akcji.

Napisany przez Dany1
Andi pisze: Cześć wszystkim Jestem zupełnie nowy w Waszym forum i sam handluję akcjami od pięciu lat. Jestem raczej zorientowany/analitycznie na średnią i długą metę. Szukam zaangażowania w sektorze wody. Czy ktoś ma doświadczenie w tym zakresie, czy zna jakieś spółki notowane na giełdzie? (Indeksy i inne tego typu rzeczy mnie nie interesują). Andi cieszy się z Waszych odpowiedzi,
Cześć Andi Jeśli nadal jesteś zainteresowany, tutaj jest bardzo specyficzne źródło... niestety nie mogę tutaj zamieścić wykresu, sprawdź na UBS Quotes: Consolidated Water Ten tytuł jak dotąd uniknął zainteresowania masowej inwestycji. Wada: trzeba samemu zbierać wiadomości...

Napisany przez ADMCI4
Dzień dobry, Dość dokładnie zająłem się tematem wody i porównałem różne certyfikaty i fundusze. Ostatecznie musiałem wybrać między wspomnianym certyfikatem ABN a funduszem Pictet. Osobiście zdecydowałem się na certyfikat otwartego funduszu ABN i zainwestowałem w niego znaczną część mojego majątku na długi okres czasu. Moim zdaniem produkt ten ma kilka wyraźnych zalet w porównaniu z różnymi funduszami wodnymi: obejmuje pasywnie zarządzany koszyk 10 firm, które generują głównie przychody z wody (zakłady rozlewnicze, oczyszczalnie, technologia itp.), które oprócz przychodów muszą także spełniać kilka innych kryteriów dotyczących stabilności i działalności operacyjnej, aby zostać uwzględnionymi w koszyku (Aktualny skład: S&P Custom / ABN Water Tot. Ret. Index). Największą zaletą jest jednak strona kosztów; jest ona prawie o połowę mniejsza w porównaniu z funduszem... Ponadto certyfikat dostępny jest również w CHF, co eliminuje ryzyko walutowe. Na koniec warto wspomnieć, że certyfikat jest regularnie handlowany. Numer wartościowy ABN CHF Zertifikat: 2205578 Wszelkie dodatkowe informacje: Podgląd certyfikatu ABN WATCH https://www.abnamromarkets.com/pdf/CH0022055781/CH0022055781_DE_Brochure.pdf https://www.abnamromarkets.com/pdf/CH0022055781/CH0022055781_DE_Factsheet.pdf https://www.abnamromarkets.com/pdf/CH0022055781/CH0022055781_EN_Termsheet.pdf Jestem przekonany, że długoterminowo jest to doskonała okazja inwestycyjna, aby skorzystać na deficycie tego ważnego zasobu. Pozdrawiam Quiz

Napisany przez beta
Quiz pisze: Numer wartości dla certyfikatu ABN CHF: 2205578
Cześć Quiz Ja też poruszam się z 2205578 (WATCH). Długoterminowo i również z przekonaniem, mówiąc kolokwialnie. Niemniej jednak chciałbym wybrać kilka pojedynczych tytułów do obrotu. Wrócę do Ciebie z tym. Woda może naprawdę stać się PRZYSZŁYM tematem. Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
To wszystko są miłe wpisy, ale moim zdaniem najpierw należy zastanowić się, gdzie i które wody będą deficytowe. Czy chodzi o wodę do codziennego użytku, czy mineralną wodę butelkowaną. Prawdopodobnie woda do codziennego użytku w wystarczającej jakości stanie się deficytowa globalnie z biegiem czasu. Woda mineralna ma znacznie większy potencjał dla inwestorów krótkoterminowych (bez analizowania dokładnie wykresów). Moim zdaniem potencjał dla inwestorów długoterminowych leży w uzdatnianiu wody. W Sanie w Jemenie obecnie pobierana jest woda pitna z głębokości 1800 metrów. Jak długo miasto będzie w stanie się utrzymać na wodzie z takich odwiertów, mało prawdopodobne. Corocznie wierci się więc głębiej, aby pozyskać wystarczającą ilość wody na codzienne potrzeby........

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata