Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Umowa oszczędnościowa gotowa do alokacji, potrzebna rekomendacja.

Napisany przez DLo87
Cześć!
Potrzebuję porady w sprawie mojego obecnego BSV (oszczędności na budowę mieszkania).
Mam BSV (łącznie 25.000), które od kilku tygodni jest gotowe do przydzielenia (ok. 11.000 wpłacone).
Stopa oprocentowania kredytu wynosi 1,5%, a stopa oprocentowania depozytu wynosi 0,5%, BSV jest już ponad 10 lat.

Pracuję w Luksemburgu i odliczałem BSV od 2018 roku za pośrednictwem zeznania podatkowego.
Teraz sytuacja jest taka, że jeśli wypłacę BSV i nie wykorzystam go na cele mieszkaniowe, będę miał zakaz odliczenia nowego BSV za pośrednictwem zeznania podatkowego w przyszłości. Będę zablokowany.
Ponieważ BSV ma ponad 10 lat, nie muszę jednak zwracać żadnych składek.

Obecnie nie potrzebuję pieniędzy i mógłbym po prostu kontynuować BSV.
Jednak stopa oprocentowania depozytu 0,5% nie jest zbyt atrakcyjna.
Nie zamierzam też tymczasowo wydawać pieniędzy na cele mieszkaniowe, co oznacza, że będę musiał zrezygnować z możliwości odliczenia nowego BSV od podatku w Luksemburgu.
Ponieważ nie uważam obecnie za sensowne wpłacać dużych kwot miesięcznie, obniżyłem comiesięczną składkę do 25,00.

Mam następującą myśl w głowie:
Wypłacić 11.000 i zainwestować te pieniądze na przykład w Trade Republic, gdzie oprocentowanie wynosi 4%.

Czy uważacie ten pomysł za sensowny?

Po konsultacji z bankiem mogę także założyć nowe BSV (100.000) i wpłacić tę kwotę na nowe BSV.
Tutaj jednak musiałbym ponieść opłaty za otwarcie i wpłacić co najmniej 50% przed wypłaceniem pozostałego kredytu o obniżonym oprocentowaniu.

Co myślicie?

Będę wdzięczny za kilka sensownych wskazówek.

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata