Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Zakup nieruchomości z rodzicami - darowizna w zamian za prawo do zamieszkania

Napisany przez Micha1286
Dzień dobry wszystkim,

moja żona i ja planujemy zakup działki z dwoma istniejącymi nieruchomościami w I kwartale. Chcielibyśmy zamieszkać w jednej nieruchomości, a drugą przeznaczyć dla moich rodziców. Finansowanie miałoby odbyć się poprzez mnie i moją żonę. Moi rodzice chcieliby nam podarować 100 000 EUR i w zamian otrzymać dożywotnie prawo do zamieszkania. Chcieliby oni pośrednio sfinansować tę sumę do czasu sprzedaży ich własnej nieruchomości.

Jestem jedynakiem, więc w zasadzie darowizna do wysokości 100 000 EUR nie powinna być problemem. Jednak pytanie brzmi, jak urząd skarbowy potraktuje fakt, że moi rodzice otrzymają dożywotnie prawo do zamieszkania? Czy będzie to uznane jako dochód z najmu i dzierżawy?

Jeśli byłoby tak, jak opisano powyżej, czy istnieją jakieś alternatywne sposoby wprowadzenia tych środków i zabezpieczenia moich rodziców prawem do zamieszkania?

Nie chcielibyśmy dzielić działki, ponieważ wiązałoby się to z dodatkowymi kosztami i trudnościami.

Będziemy bardzo wdzięczni za pomocne wskazówki.

Z góry dziękujemy i serdecznie pozdrawiamy,
Michał

Re: Zakup nieruchomości z rodzicami - darowizna w zamian za prawo do zamieszkania

Napisany przez 2titan1981
Użytek byłby rozwiązaniem, które pozwoliłoby ci korzystać z domu tak długo, jak żyją, nawet jeśli twoi rodzice pozwalają mu popaść w ruinę.

Napisany przez 2tneub
Prawo do mieszkania za 100 tys. nie jest darowizną, ale sprzedażą. Prawo do mieszkania musi być wycenione zgodnie z ustawą o wycenie. Następnie, o ile mi wiadomo, całość jest dzielona na sprzedaż i częściową darowiznę. doradca podatkowy pomoże w tej sprawie.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata