Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy modernizacja jest możliwa przy równoczesnym finansowaniu?

Napisany przez SebiLausW
Cześć wszystkim,

chciałem zapytać o doświadczenia dotyczące tego, jak najlepiej sobie poradzić z następującym problemem.
Planuję zmodernizować np. okna i instalację grzewczą ze względu na coraz częstsze awarie.
Problem polega na tym, że nadal mam zobowiązanie kredytowe do 2032 roku, 10 lat to dopiero 2027 rok, i nie wiem, jak najlepiej podejść do tej sytuacji.
Przy zakupie nie było jeszcze widać, że okna nagle będą wymagały wymiany. Różne firmy zalecają wymianę, ponieważ teraz wiele rzeczy nie da się już naprawić. Pojawia się coraz więcej usterek. Naprawia się jedną rzecz, a potem pojawia się kolejna.

Problem polega na tym, że na przyszłe naprawy wyczerpałem zgromadzone rezerwy.
Od lipca zeszłego roku się tak dzieje, a każda akcja kosztuje od 1.000 do 3.000 €. W pewnym momencie rezerwy zostały prawie całkowicie wyczerpane, bo wynosiły około 25.000 €.

Teraz zastanawiam się, co mogę zrobić, aby ewentualnie rozpocząć sfinansowaną modernizację i wymienić wszystkie okna na poddaszu oraz ogrzewanie. Według firm można przewidzieć, że to się nie zatrzyma, a będą pojawiać się kolejne usterki. Jeśli taka możliwość nie istnieje, mogę w zasadzie postępować tak, że co 2-3 miesiące wymieniam okno.
Obecnie odkładam od 700 do 1300 € miesięcznie. Kwota ta jednak jest nowa. Wcześniej było to mniej.
Wymiana mogłaby więc zostać zrealizowana w przeciągu roku. Ale wówczas nie mogę już tworzyć nowych rezerw. Trochę to stwarza pewne trudności.

Byłem przekonany, że z 11,50 € za m2 powierzchni mieszkalnej i rok mam solidną podstawę rezerw. Okazuje się jednak, że jest to zbyt mało, więc znacznie zwiększyłem kwotę, jak opisano powyżej. Jednak na planowane działania to również nie wystarcza natychmiast.

Zanim zwrócę się z tym problemem do banku, chciałbym najpierw dowiedzieć się, czy istnieją jakieś możliwości finansowe.
Jeśli to nie jest wykonalne w ramach obecnej finansowania, muszę zupełnie na nowo przemyśleć, co zrobić.

Dziękuję i pozdrawiam
Sebi

Napisany przez NaTwoim13
Przede wszystkim bank, który trzyma pierwszeństwo zastawu, będzie ich pierwszym kontaktem. Tutaj są uwięzieni, ponieważ bank ten zna warunki kredytu i nie sądzi, że inny bank zgodzi się na zajęcie drugiego miejsca. Oczywiście istnieje ryzyko, że bank odrzuci wniosek o pożyczkę.

Pytania, które się pojawiają:

1) Jak wysoko szacują koszty inwestycji?
2) Jak dużo będzie wart Dom dzisiaj? Tę wartość ustali doświadczony pośrednik w handlu nieruchomościami, ponieważ jest ona istotna dla rozwiązania
3) Jak wysoka będzie pozostała kwota do spłacenia po zakończeniu okresu wiązania oprocentowania?

Napisany przez SebiLausW
noelmaxim pisze:
Przede wszystkim bank, który przetrzymuje pierwszeństwo hipoteczne, będzie Państwa punktem kontaktowym. Będą tam uwięzieni, ponieważ bank ten zna warunki i sądzi, że inny bank nie zechce przesunąć się na dalszy plan. Oczywiście mają również do czynienia z możliwością odmowy udzielenia kredytu.

Pytania, które się pojawiają:

1) Jak szacują Państwo koszty inwestycji?
2) Jaką wartość ma dzisiaj Dom? Tę wartość określi dobry agent nieruchomości, ponieważ jest istotna dla rozwiązania.
3) Jak wysoka będzie reszta zadłużenia po zakończeniu okresu ustalania oprocentowania?

Ok, dziękuję bardzo. Myślałem sobie, że tutaj jedynym punktem kontaktowym może być bank domowy.
W zasadzie zawsze byłem w stanie pokryć wszystkie dotychczasowe prace z własnych środków i nie musiałem korzystać z żadnych dodatkowych pożyczek. Choć miałem sytuację, w której prawie było to konieczne, ale ostatecznie nie potrzebowałem kolejnej pożyczki. Chyba mieliśmy wtedy już kontakt.
Teraz niestety jednak nadeszła opisana sytuacja, dlatego chciałbym się dowiedzieć, jakie są dostępne możliwości.

Na obiekcie znajduje się praktycznie tylko kredyt z pierwszego zakupu, żadne inne kredyty w pierwszej lub drugiej kolejności.

Co do pytań:

1) Trudno powiedzieć. Myślę między 40 a 50 000 €, ale to tylko oszacowanie.
2) Czysta spekulacja: Między 650 000 a 700 000 € - jednak myślę, że od tego czasu wiele spadło.
3) Szacowana pozostała kwota w chwili wygaśnięcia okresu stałego oprocentowania to około 180 000 €, trochę zależy od dodatkowej spłaty kredytu.

Pozdrawiam

Napisany przez NaTwoim13
W takim przypadku nie powinno być problemów z obecnym finansującym bankiem. Zasadniczo ze względu na niski poziom obciążenia nie powinno być problemów również przy innej banku, jednakże z powodu niskiej kwoty (poniżej 100 000 euro/poniżej 50 000 euro) inne banki mogą nie okazać zainteresowania.

Napisany przez SebiLausW
Dziękuję najpierw za informacje.
Co oznacza, że nie pokażą zainteresowania, czyli jak to należy zrozumieć?
Czy mam więc zidentyfikować dodatkowe środki, aby więcej kapitału było potrzebne? Czy nie powinno to być też w interesie banku, aby udzielać jak najmniejszych pożyczek?
Oczywiście, możesz zrobić dach, możesz zamontować panele słoneczne, zaktualizować piwnicę itp. Możliwe jest wiele rzeczy, ale wszystko to musi być opłacone.
Jaka byłaby zatem rekomendacja, jak postępować?
Może brzmi to dziwnie: problem polega na tym, że nie ma się pojęcia o tym i szybko czuje się przytłoczony, zwłaszcza gdy mówimy o niewielkich sumach.

Napisany przez NaTwoim13
Dla nich duża suma, dla banku mała suma, dodatkowo zwykle obarczona ryzykiem w przypadku, gdy nie jest to obecny wierzyciel hipoteczny.

Nakłady przy kwocie 50 000 euro są takie same jak przy 500 000 euro, ale zyski odpowiednio mniejsze. Dlatego prawie wszystkie banki nie oferują kredytów hipotecznych poniżej 50 000 euro, a niektóre nawet poniżej 100 000 euro, a jeśli takie są dostępne, to naliczane są dodatkowe opłaty w wysokości 1% i wyższe.

Zbierz oferty od obecnego wierzyciela hipotecznego, być może również udziela takich kwot.

Napisany przez C. Andreas
Cześć,

rozwiązaniem może być także kredyt na modernizację poprzez kasę oszczędnościowo-budowlaną.
Do kwoty 50 000 euro takie kredyty są udzielane bez zabezpieczenia. Wystarczający jest dochód i posiadane nieruchomości do złożenia wniosku.

Rata przy 50 000 euro wynosi obecnie około 355 euro miesięcznie.

Napisany przez rheingeist
@Andreas
Czy mogę dowiedzieć się czegoś dokładniejszego na ten temat?
Okres kredytowania i spłaty, oraz jak BSK udziela takiego kredytu.

Napisany przez hausbauwest
Tu wpadłeś w pułapkę.
Finansowanie bieżących prac konserwacyjnych nowymi pieniędzmi.
W ten sposób nigdy nie wyjdziesz z długów.
A ogrzewanie, które teraz zamierzasz zamontować na kredyt, będziesz miał szczęście spłacić, zanim znowu będzie przestarzałe.
To problem związan z starymi pozornie tanimi domami.

I ten, kto ma trochę pojęcia o sprawach finansowych, nie zamontuje obecnie nowego ogrzewania, tylko będzie czekał, co się wydarzy politycznie w ciągu najbliższych 1 do 2 lat

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata