- pn sty 08, 2024 4:00 pm
Cześć wszystkim Moje pytanie brzmi, czy sprzedaż nieruchomości obciążonej jest bardzo skomplikowana? Do tej pory tylko kupowaliśmy, nigdy nie sprzedawaliśmy.... Nie wiem, jakie pułapki tam czekają. Jeśli chodzi o tło... w tym roku przeprowadzamy się do UE i planujemy kupić nieruchomość w nowym miejscu zamieszkania. Nasza płynność finansowa pozwoliłaby nam za 2-3 lata kupić coś odpowiedniego bez korzystania z zewnętrznych środków, ale jeśli *przedtem* natkniemy się na nasz wymarzony [url]Dom[/url] , chcielibyśmy go zakupić nawet jeśli nie mamy wszystkiego gotowego w 100%. Następnie chcielibyśmy zabezpieczyć jedną z naszych nieruchomości (w D) i trochę ją obciążyć, aby natychmiast zakupić nieruchomość na nowym miejscu zamieszkania. Jednocześnie obciążona nieruchomość byłaby wystawiona na sprzedaż, aby spłacić dług z jej sprzedaży + zysku (Sprzedaż zawsze trochę trwa, w zależności od lokalizacji, więc wymarzony [url]Dom[/url] może być już sprzedany....) Mam nadzieję, że to pytanie nie wywołuje zbyt dużego przewracania oczami wśród specjalistów tutaj :-)