Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Sprzedaż działki przemysłowej z budynkiem wielorodzinnym o powierzchni 7000m².

Napisany przez Franzi1986
Cześć ludzie, mam wraz z bratem 7000m² działki przemysłowej. Na działce znajduje się wynajmowany Dom wielorodzinny, duży wyremontowany strych. Około 75% to teren niezabudowany. Znajduje się w niemieckim mieście powiatowym. Mój ojciec zarządza tą działką. Chciałby ją sprzedać obecnemu najemcy, który prowadzi tam również firmę. Jednak sprzedaż ta trwa od jakiegoś czasu i nie została ułatwiona przez wzrost oprocentowania. Mój ojciec ustalił cenę sprzedaży w wysokości około 300 000 euro - 350 000 euro. Wydaje mi się to trochę mało w obecnej sytuacji. Z przyczyn rodzinnych zależy mi na szybkiej sprzedaży. Czy ktoś ma pomysł, jak postępować w tej sytuacji, nie odstraszając obecnego zainteresowanego?

Re: Sprzedaż działki przemysłowej z budynkiem wielorodzinnym o powierzchni 7000m².

Napisany przez Marc2512
Wycena mienia, dostosowanie oferty + określenie terminu na podjęcie decyzji - następnie np. przekazanie agencji nieruchomości lub ponowne ogłoszenie samodzielnie.To byłoby moje podejście, jeśli sprawy mają być załatwione szybko... obecnie popyt na nieruchomości komercyjne nie jest zbyt duży...Z poważaniem, Marc

Napisany przez wary
Franzi1986 pisze:
Hej ludzie,
Czy ktoś ma pomysł, jak można postępować w tej sytuacji, nie odstraszając obecnego zainteresowanego?

Nie jestem pewien, jak zrozumieć to pytanie.

Jeśli chcesz więcej pieniędzy, prawdopodobnie to zniechęci obecnego zainteresowanego. Wygląda na to, że w obecnej chwili nie jest on łatwo dostępny finansowo lub wystarczająco chętny.

Jeśli kiedyś zamierza kupić, ale oferujecie mu nieruchomość po wyższej cenie na rynku, musicie się liczyć z tym, że może on szukać innych opcji. Czy w ogóle będzie on gotowy do zakupu w przyszłości, jeśli nie znajdziecie nabywcy po cenie, jaką chcecie uzyskać, pozostaje do zobaczenia.

Zalecam również wykonanie ekspertyzy wartości, jeśli nie jesteście w stanie dokładnie oszacować wartości sami. Jaka jest roczna stopa zwrotu z wynajmu?

@wary

Jestem zadowolony z kwoty 300k. Jednak nie potrafię ocenić, czy jest to realistyczna cena. To tylko oferta skierowana do zainteresowanego. Nigdy nie była ogłaszana publicznie.

Napisany przez wary
Franzi1986 pisze:
@ostrożny

Jestem zadowolony z 300k. Ale nie potrafię ocenić, czy to realistyczna cena. To tylko oferta dla zainteresowanego. Nigdy nie była publicznie ogłoszona.

Jak już powiedziałem, sensowne byłoby uzyskanie ekspertyzy lub przynajmniej opinii doświadczonego rzeczoznawcy, specjalizującego się w takich obiektach.

Gdzie znajduje się obiekt? W ten sposób można by już oszacować orientacyjną wartość gruntów. Ponadto interesująca byłaby wartość dochodowa nieruchomości (oraz ogólny stan zachowania i energetyczny).

To mogłoby już dać ci dobry punkt odniesienia.

Napisany przez Zapp73
W uzupełnieniu:

W planie zagospodarowania przestrzennego i/lub decyzji o pozwoleniu na budowę należy sprawdzić, w jakiej strefie obiekt jest zgodny z przepisami budowlanymi. Czysta strefa przemysłowa i budynki mieszkalne dla wielorodzinne/z wynajmem zazwyczaj się wzajemnie wykluczają, w czystej strefie przemysłowej zazwyczaj dozwolona byłaby tylko kwatera dla kierownika zakładu lub użytkowanie biurowe. W strefie mieszanej z kolei użytkowanie mieszkalne byłoby ponownie dozwolone.

To obszar mieszany. Wartość rynkowa gruntu według portalu geoinformacyjnego 20/MI.

Napisany przez wary
Franzi1986 pisze:
To teren mieszany. Wartość gruntów według portalu geodezyjnego to 20/MI.

OK, więc około 140 000 € wartość gruntów.

Wartość rocznego dochodu? Stan nieruchomości? Tak ogólnie: Jeśli dochody z najmu wynoszą od 1 000 do 1 250 € miesięcznie, to przedział cenowy 300-350 000 € jest dość trafny (oczywiście zależnie od stanu i obecnie osiągalnego czynszu na rynku)

W przypadku budynku wielorodzinnego z przestrzenią komercyjną dochód z najmu powinien być jednak nieco wyższy?

Ponieważ mój ojciec zarządza tym od ponad 30 lat, nie mogę wiele powiedzieć na ten temat. Jednak dochód z czynszu wynosi znacznie więcej niż 1250 euro. Jedno przedsiębiorstwo ma wynajęte pomieszczenia, kilka miejsc parkingowych jest wynajętych, a cały budynek mieszkalny.

Napisany przez wary
Franzi1986 pisze:
Ponieważ mój ojciec zajmuje się administracją od ponad 30 lat, nie mogę wiele na ten temat powiedzieć.

Co dzieje się z nadwyżkami?

Cytat Franzi1986

Jednak jest znacznie więcej niż 1250 euro dochodu z czynszu. Jedna firma jest wynajęta, kilka miejsc postojowych jest wynajętych oraz cały Dom wielorodzinny.

W takim razie cena sprzedaży powinna być raczej wyższa, a wykonanie opinii warta jest zachodu.

Jak oceniasz dynamikę z bratem, ojcem i najemcą, możesz najlepiej ocenić sam.

Dziękuję bardzo za waszą pomoc.

Napisany przez Schaule
Dobry wieczór,
Ogólnie rzecz biorąc, istotna jest wartość rynkowa na dzisiejszą datę.
Należy to ustalić i porozmawiać z zainteresowanymi.
Jeśli jest znacząca różnica między wartością rynkową a oczekiwaniami zainteresowanego, zalecam promocję na wszystkich istotnych kanałach.

Napisany przez Jackson131
zajrzyj na stronę https://www.homesell24.de, mogą Ci na pewno pomóc

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata